Αν και δεν πρόφερε τη λέξη «εθνικοποιήσεις», ο ρώσος πρόεδρος έκανε σαφείς τις προθέσεις του | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Πούτιν απαντά με κατασχέσεις στη φυγή των ξένων εταιρειών – «Μας γυρίζεις στο 1917» λένε οι ολιγάρχες

«Τις συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου θα τις υφιστάμεθα για πολλές δεκαετίες», προειδοποίησε ο συμπαίκτης του ρώσου προέδρου στο... χόκεϊ, Βλαντίμιρ Ποτάνιν. Στο Κρεμλίνο όμως δείχνουν αποφασισμένοι για τα αντίποινα σε όσες εταιρείες αποχωρούν εσπευσμένα τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους στο ρωσικό έδαφος
Protagon Team

Μπροστά στο κύμα φυγής ξένων εταιρειών από τη Ρωσία (ανάμεσά τους οι Coca-Cola, H&M, McDonald’s, Ikea, Shell BP κ.ά.) συνεπεία των εξοντωτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιστρατεύει αυτό που γνωρίζει καλύτερα: την καταστολή, κραδαίνοντας και επιβάλλοντας κατασχέσεις σε όσες εταιρείες επιχειρούν να αποχωρήσουν εσπευσμένα από το ρωσικό έδαφος, τερματίζοντας με συνοπτικές διαδικασίες τη δραστηριότητά τους.

Αν και δεν χρησιμοποίησε τη λέξη εθνικοποίηση, σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο Πούτιν έκανε λόγο για «διορισμό εξωτερικών διοικητών επικεφαλής των ξένων επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία», με αποστολή «να τις μεταβιβάσουν σε εκείνους που θέλουν να τις λειτουργήσουν»

Κατόπιν εντολής από τη ρωσική Γενική Εισαγγελία, εισαγγελικοί λειτουργοί «θα διενεργήσουν αυστηρό έλεγχο ως προς την τήρηση της εργατικού δικαίου, των όρων των συμβάσεων εργασίας, της καταβολής των μισθών, της εκτέλεσης των συμβατικών υποχρεώσεων απέναντι στους συμβαλλόμενους και απέναντι στην Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, που συνεχίζει με τη σαφή και αυστηρή προειδοποίηση ότι κάθε απόπειρα των αποχωρούντων ομίλων «να μην τηρήσουν μονομερώς τις υποχρεώσεις τους», «θα κατασταλεί αποφασιστικά».

Αντίστοιχα, με ποινικές διώξεις απειλούνται όσες εταιρείες επιλέξουν τον δρόμο της πτώχευσης, «πλαστής ή προμελετημένης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Σύμφωνα μάλιστα με το κυβερνών κόμμα Ενιαία Ρωσία, είναι ήδη έτοιμο το  νομοσχέδιο «που θα αποτελέσει τον πρώτο σταθμό προς την εθνικοποίηση αγαθών ξένων επιχειρήσεων που εγκαταλείπουν τη ρωσική αγορά» ώστε «να αποφευχθεί η πτώχευση και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας».

«Μας πάει πίσω στο 1917!»

Ο φερόμενος ως προσκείμενος στον ρώσο πρόεδρο, ολιγάρχης, Βλαντίμιρ Ποτάνιν (ο οποίος φιγουράρει στις πρώτες θέσεις μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων της Ρωσίας, σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes) απηύθυνε ωστόσο έκκληση να σταματήσει ο παραλογισμός με τις κατασχέσεις.

«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση για μια πολύ συνετή προσέγγιση όσον αφορά (…) την κατάσχεση επιχειρήσεων που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη ρωσική αγορά. Αυτό θα μας πάει εκατό χρόνια πίσω, στο 1917», και την Επανάσταση των Μπολσεβίκων,  ανέφερε σε ανακοίνωση του που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της Norilsk Nickel (Nornickel), του μεταλλευτικού κολοσσού του οποίου είναι ο κύριος μέτοχος.

«Τις συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου –την παγκόσμια δυσπιστία έναντι της Ρωσίας από την πλευρά των επενδυτών– θα τις υφιστάμεθα για πολλές δεκαετίες», προειδοποίησε ο Ποτάνιν, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας που ήδη καταρρέει προς το χείλος της αβύσσου.

Πολλές επιχειρήσεις, θέλησε να διευκρινίσει ο ρώσος ολιγάρχης, δεν έβαλαν τέλος στις δραστηριότητές τους, αλλά τις ανέστειλαν, απόφαση που ενδεχομένως «έχει ληφθεί έπειτα από τις  άνευ προηγουμένου πιέσεις που τους ασκούνται από την κοινή γνώμη στη Δύση», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στη ρωσική αγορά.

Στις 28 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ένας άλλος ολιγάρχης, ο Ολεγκ Ντεριπάσκα, είχε ζητήσει να μπει τέλος στον «κρατικό καπιταλισμό» στη Ρωσία μετά την κρίση που προκλήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις.