Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μόσχας προσφέρει ένα μάθημα επιλογής σχετικά με τα «infowar», τον «πόλεμο των πληροφοριών», όπου οι φοιτητές μαθαίνουν το πώς οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης μετέδωσαν… fake news για την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, με προφανή στόχο να διαβάλλουν το Κρεμλίνο και να «διαβρώσουν» τη διεθνή εμπιστοσύνη στη Ρωσία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου RTVI, το μάθημα διδάσκεται από τον Αντρέι Μανόιλο, καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο Μανόιλο διδάσκει στους μαθητές του ότι οι βρετανικές αρχές κατάφεραν να μετατρέψουν την δηλητηρίαση των Σκριπάλ σε «επίθεση από ξένο κράτος σε βρετανικό έδαφος με την χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα», υποστηρίζοντας ότι το Λονδίνο χρησιμοποίησε συνεχόμενες τακτικές διάδοσης ψεύτικων στοιχείων κι ιστοριών «που η μια ήταν πιο ψευδής από την προηγούμενη».
Ο Μανόιλο διδάσκει επίσης ότι ήταν τεράστιο λάθος για τη Ρωσία να δείξει τους δύο υπόπτους επίθεσης στο Σόλσμπερι στην ρωσική τηλεόραση και να εμπλέξει τον πρόεδρο Πούτιν σε αυτή τη διαδικασία. Ο εκπαιδευτής αναφέρει επίσης ότι η Μόσχα «απέτυχε να αναγνωρίσει για ποιο λόγο οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες «πείραξαν» τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που απεικονίζουν τους δυο υπόπτους στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ».
Οι μαθητές του πανεπιστημίου ανέφεραν στο ρεπορτάζ ότι το μάθημα τους παρέχει «νέες πληροφορίες κι όχι προπαγάνδα», επιμένοντας ότι «επαληθεύουν τα πάντα στο Διαδίκτυο». Ο Μανόιλο δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι το μάθημά του διαφέρει ελάχιστα από ένα αντίστοιχο μάθημα που προσφέρεται στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου οι μαθητές υποτίθεται ότι μελετούν τα «Panama Papers».
Το RTVI αναφέρει επίσης ότι ένα παρόμοιο μάθημα για τον «πόλεμο πληροφοριών» προσφέρεται και σε φοιτητές δημοσιογραφίας στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας.
Η Τατιάνα Αλεξέεβα, αναπληρωτής κοσμήτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της σχολής, παραδέχθηκε ότι «είναι μερικές φορές δύσκολο να παρουσιάσουμε το συγκεκριμένο θέμα χωρίς να βάλουμε μέσα και τις προσωπικές μας προκαταλήψεις. «Είναι δύσκολο, αλλά δυνατό», κατέληξε.