Ενας πόλεμος που τα έχει όλα: ανακοινώσεις και κόντρα ανακοινώσεις, επιστολές και κόντρα επιστολές προς το υπουργείο Αθλητισμού, υπονοούμενα και εννοούμενα για συγκρούσεις συμφερόντων, μάχες εξουσίας και αρμοδιοτήτων. Και πάνω απ’ όλα την ανθρώπινη πλευρά. Τρεις χιλιάδες κατά κάποιους, τρεισήμισι χιλιάδες κατά άλλους, οικογένειες που εξαρτώνται οικονομικά και βιοπορίζονται από την βιομηχανία του ιπποδρόμου.
Από τη μία πλευρά βρίσκεται η θυγατρική του ΟΠΑΠ, Ιπποδρομίες ΑΕ, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των αγώνων και τη στοιχηματική δραστηριότητα έχοντας δίπλα της την Ένωση Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Ελλάδας (ΕΔΙΕ), τον φορέα που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες αλόγων. Από την άλλη, η Φίλιππος Ένωση, η αρμόδια εποπτική αρχή για τον Ιππόδρομο. Και στη μέση του πολέμου που ξεκίνησε για τον νέο Κώδικα Ιπποδρομιών, τους κανονισμούς δηλαδή που θα διέπουν τους αγώνες, βρίσκονται οι επαγγελματίες που ζουν από την «βιομηχανία του Ιπποδρόμου» και ανησυχούν πλέον μήπως όλα τιναχθούν στον αέρα.
Οι κατηγορίες που ανταλλάχθηκαν εκατέρωθεν είναι πολλές. H πιο βαριά: η Ιπποδρομίες ΑΕ και η ΕΔΙΕ θεωρούν ότι οι νέοι κανονισμοί που συντάχθηκαν από την Φίλιππο Ένωση δημιουργούν σημαντικά προβλήματα για την ακεραιότητα της διεξαγωγής των αγώνων και ότι τορπιλίζουν την ιπποδρομιακή δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Τα πράγματα έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται προσωπικά: στις ανακοινώσεις γίνεται λόγος περί ελεγκτών που είναι ταυτόχρονα και ελεγχόμενοι, μέλη της Φιλίππου Ενώσεως που είναι και ιδιοκτήτες αλόγων – εννοώντας προφανώς και τον επιχειρηματία, πρόεδρο της Ενώσεως Γιάννη Μυτιληναίο, ο οποίος είναι και ιπποπαραγωγός.
Τα πλήγματα στον κλάδο δεν ήταν λίγα – ιδίως μέσα στην κρίση. Από το 2010 ο ιδιοκτήτης αλόγου θεωρείται επιτηδευματίας, με κανονικά βιβλία, και ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, αρκετοί που το έκαναν από χόμπι αποχώρησαν και έτσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ιδιοκτήτες από 210 έμειναν 60, ενώ τα άλογα από 1.700 περίπου 500. Αντίστοιχα μειώθηκε και ο τζίρος της βιομηχανίας του ιπποδρόμου: ενώ το 2009 υπολογιζόταν στα 260 εκατομμύρια, το 2013 επί Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας έφτανε τα 75. Μετά τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του Ιπποδρόμου που διεξήγαγε το ΤΑΙΠΕΔ, η Ιπποδρομίες ΑΕ ανέλαβε το 2015 την διεξαγωγή και τη στοιχηματική δραστηριότητα για τους αγώνες. Σύμφωνα με την Φίλιππο Ένωση, σήμερα τα άλογα είναι περί τα 350.
Όπως στους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, έτσι και στον Ιππόδρομο η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο. Η Ένωση Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Ελλάδας ζητούσε στα μέσα Φεβρουαρίου από την Ιπποδρομίες ΑΕ και την Φίλιππο Ένωση συνάντηση «προκειμένου να συζητηθεί η ανάπτυξη της ιπποδρομιακής δραστηριότητας, αλλά και σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο μας». Εκείνη την περίοδο είχε εκλεγεί νέο συμβούλιο της Ε.Ι.Δ.Ι.
Ενάμιση μήνα μετά, η κατάσταση έχει ξεφύγει, με το σχέδιο του νέου Κώδικα Ιπποδρομιών να αποτελεί το βασικό θέμα αντιπαράθεσης. Σε ανακοίνωσή της, στις 17 Απριλίου, η Ένωση Ιδιοκτητών γράφει σε έντονο ύφος:
«…είναι ένα απαράδεκτο κείμενο που σε πολλά σημεία προσβάλλει την ιδιοκτησία στο σύνολό της, αλλά και τρομοκρατεί τις ιπποδρομιακές τάξεις με την επιβολή προστίμων μεγάλου εύρους για το ίδιο παράπτωμα, αφήνοντας τεράστια ερωτήματα για τον τρόπο εφαρμογής του Κώδικα Ιπποδρομιών στην πράξη και για την τήρηση των αρχών της ίσης μεταχείρισης και αμεροληψίας (…) Ακόμα και σ’αυτό το κυνήγι μαγισσών θα ήμασταν σύμφωνοι, για να μη δοθεί σε κανέναν το δικαίωμα να αμφισβητήσει την ακεραιότητα των ελλήνων ιδιοκτητών, προπονητών και αναβατών, εφόσον ήταν δεδομένη η πολιτική της ΦΕΕ για ίση αντιμετώπιση προς όλους. Οταν όμως ο ελεγκτής είναι συγχρόνως και ελεγχόμενος και τα όργανα του ελεγκτή -οι επιτροπές- έχουν ανεξέλεγκτη δύναμη από τον Κώδικα Ιπποδρομιών τότε: Η Ε.Ι.Δ.Ι.Ε βροντοφωνάζει Ω Σ Ε Δ Ω !!!!!!»
Λίγες ημέρες πριν, στο σχέδιο του νέου Κώδικα είχε αντιδράσει επίσης έντονα η Ιπποδρομίες ΑΕ με δική της ανακοίνωση αλλά και με αναλυτική επιστολή προς τον υφυπουργό Αθλητισμού. Η κοινή τοποθέτηση στις ανακοινώσεις/επιστολές/αντιδράσεις της Ενωσης Ιδιοκτητών και της θυγατρικής του ΟΠΑΠ εντοπίζεται στη φράση «ελεγκτής και ελεγχόμενος».
Ανάμεσα σε άλλα, η Ιπποδρομίες ΑΕ ανέφερε για το σχέδιο:
«Δεν ελήφθησαν ούτε προτάθηκε η λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αξιοπιστίας των ιπποδρομιών και της αντιμετώπισης πιθανών φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων ή ταυτόχρονης ύπαρξης στο ίδιο πρόσωπο των ιδιοτήτων ελεγκτή και ελεγχόμενου. Φαινομένων τα οποία οδηγούν στην απομάκρυνση ιδιοκτητών ίππων αλλά και φιλίππων από τον ιππόδρομο, στην τεράστια μείωση του ιππικού πληθυσμού και στην κατακρήμνιση του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Όπως όταν συνυπάρχει στο πρόσωπο μέλους του Δ.Σ. της Φ.Ε.Ε. η ιδιότητα του ιδιοκτήτη ίππων (ή ιπποπαραγωγού), ή στο πρόσωπο στελέχους ή κτηνιάτρου της Φ.Ε.Ε. της ιδιότητας του κτηνιάτρου με αμοιβή σε σταύλο ιδιοκτήτη ίππων που αγωνίζονται στον ιππόδρομο, ενόψει και του γεγονότος ότι οι αρμόδιοι για την υλοποίηση της προβλεπόμενης εκ του νόμου εποπτείας της διεξαγωγής τεχνικώς των ιπποδρομιών και επιβολής των κυρώσεων που προβλέπονται στον Κώδικα Ιπποδρομιών ορίζονται από το Δ.Σ. της Φ.Ε.Ε.».
Αυτή η συνύπαρξη στο πρόσωπο μέλους του ΔΣ της Φιλίππου Ενώσεως της ιδιότητας του ιδιοκτήτη ίππων ή ιπποπαραγωγού ακουμπάει, όπως προαναφέρθηκε, τον σημερινό πρόεδρο του εποπτικού φορέα. Σε σχετικό ερώτημα που έστειλε το Protagon στον κ. Μυτιληναίο, το γραφείο του απάντησε ότι «η εταιρεία ΕΛΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε είναι εταιρεία συμφερόντων της οικογενείας του κ. Μυτιληναίου και ιδιοκτήτρια ιπποφορβείου στην Ελλάδα, ιδιοκτήτρια αγωνιστικών ίππων υπερπήδησης εμποδίων που έχουν εκπροσωπήσει την Χώρα μας σε Ολυμπιακούς ιππικούς αγώνες και Πανευρωπαϊκούς ιππικούς αγώνες καθώς και ιδιοκτήτρια δρομώνων ίππων που διαγωνίζονται στον ελληνικό ιππόδρομο από το έτος 2003».
Ψάχνοντας σε διαδικτυακά φόρουμ συζητήσεων για τον Ιππόδρομο μπορεί κανείς να βρει την εξής ανάρτηση, η οποία δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 στην διεύθυνση http://www.cosmicway.net/eye-2010.html και αναπαράγεται εδώ αυτούσια:
Κούρσα ντροπής το «γουοκόβερ»
«Έχουν χαρακτηριστεί μερικές ιπποδρομίες σαν “κούρσες ντροπής”, στο Δέλτα και στο Μαρκόπουλο, αυτό όμως συμβαίνει πάντα μετά τη διεξαγωγή τους, λόγω ανεπαρκών ιππεύσεων κτλ.
Για πρώτη φορά έχουμε κούρσα ντροπής πριν ακόμα ξεκινήσει και μιλάμε φυσικά για το “κύπελλο Αμαζόνων” με τα τρία άλογα από τα οποία τα δύο είναι ομόσταυλα (του Ιπποφορβείου Ελιάς).
Οριακά συμπληρωμένη και οριακά νόμιμο να διεξαχθεί, σύμφωνα με τον κανονισμό, αλλά την κάνουν. Η κούρσα αυτή θα έπρεπε είτε να ματαιωθεί σε ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού για τη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάει η χώρα και ο ιππόδρομος ειδικότερα είτε να γίνει αλλά να μην υπάρχει έπαθλο και το συνολικό ποσό των 13600 ευρώ να παραμείνει στο ταμείο του λογαριασμού επάθλων της Φιλίππου Ενώσεως. Αν είμασταν τώρα στο Φάληρο, είναι βέβαιο ότι δεν θα την έκαναν».
Εκείνη την περίοδο ο κ. Μυτιληναίος ήταν αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΦΕΕ, ενώ από τις 13.11.2009 είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της Επιτροπής Προστασίας Ιπποδρομιακής Δραστηριότητας η οποία είχε ως κύριο σκοπό να προστατεύει από αθέμιτες πρακτικές.
Το Protagon απηύθυνε στον κ. Μυτιληναίο ερωτήματα για το συγκεκριμένο αγώνα, καθώς και εάν θεωρεί ότι θα υπήρχε ή ότι δεν θα υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των τότε ιδιοτήτων του στην ΦΕΕ και ως συνδεόμενο πρόσωπο με εταιρεία από την οποία προέρχονται δύο εκ των τριών διαγωνιζομένων ίππων στον αγώνα. Το γραφείο του απάντησε ότι στον Ελληνικό Κώδικα Ιπποδρομιών αλλά και σε όλους τους αντίστοιχους Κώδικες σε όλες τις χώρες του κόσμου, προβλέπεται ότι οι κύριες ιπποδρομίες διεξάγονται υποχρεωτικώς ανεξάρτητα από τον αριθμό των εγγεγραμμένων ίππων.
«Ακόμα και αν εγγραφεί ένας μόνο ίππος -σημείωνε- αυτός υποχρεούται να διαγωνισθεί μόνος του ( walk over) και να τερματίσει τιμώντας τον θεσμό, τον διοργανωτή των ιπποδρομιών και το φίλιππο κοινό που ταυτίζεται με τα άλογα-πρωταθλητές».
Στις απαντήσεις που έλαβε το Protagon από το γραφείο του κ. Μυτιληναίου, αναφερόταν ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού της Φιλίππου Ενώσεως, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα στα πλαίσια της σχετικής νομοθεσίας, τα μέλη της ΦΕΕ έχουν ισότιμα δικαιώματα «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» και συνεπώς δύνανται να συμμετέχουν στην σύνθεση του ΔΣ με οποιαδήποτε προβλεπόμενη ιδιότητα. «Ουδέποτε υιοθετήθηκε η λογική της ‘’σύγκρουσης συμφερόντων’’ για τα μέλη του ΔΣ της ΦΕΕ που τυγχάνει να είναι ιπποπαραγωγοί ή/και ιδιοκτήτες ίππων ή/και κτηνίατροι με την έννοια που την αναφέρετε στο μέιλ σας και, βέβαια, ουδέποτε ενσωματώθηκε τέτοιο άρθρο στο καταστατικό ή στη σχετική νομοθεσία», επεσήμανε το γραφείο του κ. Μυτιληναίου.
Σε σχετική ερώτηση του Protagon για τα μέλη του ΔΣ που είναι ιδιοκτήτες, το γραφείο του κ. Μυτιληναίου, παραδεχόμενο τα περί διπλής ιδιότητας, ανέφερε ότι στο σημερινό ΔΣ της ΦΕΕ Πρόεδρος είναι ο ιπποπαραγωγός Ιωάννης Μυτιληναίος, αντιπρόεδρος ο επίσης ιπποπαραγωγός Κωνσταντίνος Μαργαρίτης.
Οπότε, εάν αυτή υποτίθεται ότι είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όσον αφορά τις διπλές ιδιότητες των μελών των εποπτικών φορέων των ιπποδρομιών οι οποίοι είναι και ιδιοκτήτες ή ιπποπαραγωγοί, γιατί αντέδρασαν τόσο έντονα η Ενωση Ιδιοκτητών και η Ιπποδρομίες ΑΕ κάνοντας λόγο για «ελεγκτές και ταυτόχρονα ελεγχόμενους»;
Η απάντηση δίνεται σε ανακοίνωση της θυγατρικής του ΟΠΑΠ στην οποία αναφέρεται ότι το σχέδιο του νέου Κώδικα προωθεί αλλαγές που ξεπερνούν τον νόμο και ότι η ΦΕΕ δεν έχει συμμορφωθεί με το ότι ο ρόλος της είναι αποκλειστικά εποπτικός.
«Πέρα από σειρά ατελειών, ασαφειών, ελλείψεων και αντιφάσεων, το σχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν ρητά καταργηθεί από τον ισχύοντα νόμο και έρχονται σε αντίθεση με βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σε ανεπτυγμένες ιπποδρομιακά χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιπποδρομίες ΑΕ.
Από την πλευρά της η Ένωση Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων, επεσήμανε ότι «η περίοδος της ανοχής τελείωσε, οπότε πλέον το Δ.Σ της ΦΕΕ θα πρέπει να κάνει πράξη αυτό που δηλώνει ότι κομίζει, πρώτα με το συμμάζεμα των επιτροπών, στη συνέχεια με την πραγματική εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης και τέλος με την ψήφιση ενός Κώδικα Ιπποδρομιών που να είναι αποδεκτός στο σύνολό του από όλες τις ιπποδρομιακές τάξεις, αφού θα εφαρμόζει διεθνείς ιπποδρομιακές πρακτικές και θα είναι εναρμονισμένος με αντίστοιχους κώδικες των προηγμένων ιπποδρομιακά χωρών».
Κάπως έτσι ίσως θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν και τα οποιαδήποτε φαινόμενα σύγκρουσης συμφερόντων ή ελεγκτών που είναι ταυτόχρονα και ελεγχόμενοι…