Ενα χαμόγελο που πάγωσε, μια ελπίδα που πήρε ο αέρας της ερήμου, ένα δάκρυ που έσκαψε βαθιά τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο Ραϊάν Αουράμ βγήκε από τα έγκατα της άνυδρης γης, ήρθε πίσω στον κόσμο μας, αλλά η ψυχούλα του ταξίδεψε ακόμη πιο ψηλά…
Στην επιχείρηση διάσωσης του πεντάχρονου αγοριού από πηγάδι 32 μέτρων, στο Μαρόκο, συμμετείχαν ομάδες πρώτων βοηθειών, τοπογράφων και μηχανικών που εργάζονταν συνεχώς επί τέσσερις ημέρες με μπουλντόζες και εκσκαφείς. Ενα ασθενοφόρο παρέλαβε το παιδί καθώς οι άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή αλλά και εκατομμύρια άλλοι σε όλο τον κόσμο, κρατούσαν την αναπνοή τους.
Η κατάσταση του αγοριού παρέμενε ασαφής μέχρις ότου τα τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης αρχίσουν να μεταδίδουν τη δήλωση του παλατιού. «Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ τηλεφώνησε στους γονείς του αγοριού για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του», ανέφερε η ανακοίνωση. Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters απευθύνθηκε σε δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους. Και οι δύο επιβεβαίωσαν την τραγική κατάληξη της ιστορίας που κατέστησε τη χώρα της βορειοδυτικής Αφρικής, κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος…
Οι διασώστες έβγαλαν τον Ραϊάν, αφού έσκαψαν τούνελ προς το πεντάχρονο σε μια επιχείρηση που καθήλωσε τη χώρα και όλο τον κόσμο. Η ομάδα μέχρι την τελευταία στιγμή διατηρούσε τις ελπίδες της ότι θα έβγαζε το παιδί ζωντανό. «Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε την κατάστασή του αλλά υπάρχει ελπίδα», είχε δηλώσει λίγο πριν τον απεγκλωβισμό, το μέλος της ομάδας διάσωσης, Αμπντελχαντί Ταμαρανί, αναφέρει η Washington Post.
Επί τέσσερις ημέρες, οι διασώστες εργάζονταν για να ανασύρουν με ασφάλεια τον Ραϊάν, ο οποίος έπεσε σε ένα ξηρό πηγάδι και παγιδεύτηκε ανάμεσα στα στενά τοιχώματά του, στο χωριό Ιγκράν, στη βόρεια επαρχία Τσεφταουέν. Ο δραματικός αγώνας για τη διάσωσή του συγκλόνισε το Μαρόκο και τις γειτονικές χώρες, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται για να συναντήσει τους γονείς του και τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς να μεταδίδουν ζωντανά τις προσπάθειες. Το χωριό διαθέτει πολλά βαθιά πηγάδια που παρέχουν άρδευση για την καλλιέργεια κάνναβης που αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για πολλούς στην συγκεκριμένη περιοχή.
Οι γονείς του αγοριού άκουσαν τη φωνή του και τον εντόπισαν στο πηγάδι με τη βοήθεια ενός φακού, σύμφωνα με το Morocco World News. «Είναι το πηγάδι μου και το έφτιαχνα ενώ ο Ραϊάν ήταν δίπλα μου», δήλωσε ο τραγικός πατέρας στο τοπικό δίκτυο Le360 πριν το παιδί ανασυρθεί.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μουσταφά Μπαϊτάς ανέφερε στο Al Jazeera ότι οι συνθήκες του εδάφους ήταν πολύ επικίνδυνες για να προσπαθήσουν να διευρύνουν την τρύπα. Την Παρασκευή, η ομάδα άρχισε να σκάβει μια οριζόντια σήραγγα με τη βοήθεια τοπογράφων μηχανικών, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν. Η τελευταία φάση των εργασιών έγινε με τα χέρια. Οι κινητήρες των βαρέων μηχανημάτων σταμάτησαν και σιωπή απλώθηκε παντού. Τα τελευταία μέτρα ήταν τα πιο δύσκολα, καθώς η πιθανότητα κατάρρευσης των τοιχωμάτων ήταν στο μυαλό όλων.
Συμπαράσταση από την Αλγερία
Τα μηνύματα υποστήριξης πλημμύρισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου το hashtag #SaveRayan έγινε μια κραυγή συσπείρωσης. Τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν στενά την επιχείρηση διάσωσης – μεταξύ άλλων και στη γειτονική Αλγερία, η οποία έχει τεταμένες σχέσεις με το Μαρόκο.
Η Αλγερία και το Μαρόκο διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις τον Αύγουστο. Αλλά η αποστολή διάσωσης του Rayan αποτέλεσε μια ενωτική στιγμή για τα εχθρικά έθνη, ειδικά καθώς η είδηση επανέφερε μνήμες από τον θάνατο του 26χρονου Αγιάς Μαχτζουμπί το 2018, ο οποίος είχε παγιδευτεί σε ένα πηγάδι για έξι ημέρες στην Αλγερία, σύμφωνα με το Al Jazeera.
«Ω, Κύριε, δείξε μας το θαύμα της καλοσύνης σου», έγραψε η αλγερινή συγγραφέας Αχλάμ Μοστγκανμί στο Twitter, συμπεριλαμβάνοντας ένα βίντεο με τον Ραϊάν που φαινομενικά ανέπνεε. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από μηνύματα που συνδέονταν με emoji των σημαιών των δύο χωρών. Κάποιοι μοιράστηκαν φωτογραφίες τους κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους, παρακολουθώντας ειδήσεις για την επιχείρηση απεγκλωβισμού.
«Eνα μεγάλο ευχαριστώ στους Αλγερινούς αδελφούς μας, με κάνατε να κλάψω. … Ελπίζουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος για να συμφιλιωθούν οι δύο χώρες», σχολίασε ένας Μαροκινός χρήστης.
Ωρες αγωνίας
Οι διασώστες χρησιμοποίησαν σχοινί για να στείλουν οξυγόνο στο παιδί και μια κάμερα για να το παρακολουθούν. Η κάμερα έδειχνε το αγόρι ξαπλωμένο στο πλάι με το πρόσωπο προς έναν τοίχο, γεγονός που «καθιστούσε δύσκολο να διαπιστωθεί πώς τα πήγαινε καθώς η ομάδα πλησίαζε», δήλωσε ο Ταμαρανί.
Το βράδυ του Σαββάτου, ο ήχος που έμοιαζε να οφείλεται σε κατολίσθηση προκάλεσε ανήσυχες φωνές από το πλήθος γύρω από τον πηγάδι.
Καθώς έπεφτε η νύχτα, οι κραυγές «Ο Θεός είναι μεγάλος!» των παρευρισκομένων γίνονταν όλο και πιο πολλές και θλιβερές. Επευφημίες ξέσπασαν σποραδικά καθώς η αποστολή φαινόταν να πλησιάζει στο τέλος της. Ομως η επιχείρηση διήρκεσε μέχρι το βράδυ του Σαββάτου χωρίς να υπάρχουν νέα για την κατάσταση του αγοριού. Η θερμοκρασία έξω έπεσε στους 10 βαθμούς Κελσίου.
Ενα μακρύ μουρμουρητό από προσευχές και παρακλήσεις απλώθηκε παντού τις στιγμές που το αγόρι πλησίαζε στο στόμιο της σήραγγας που άνοιξαν τα συνεργεία διάσωσης. Οι προβολείς και η λάμψη των αντανακλαστικών μπουφάν των διασωστών διαπερνούσαν το σκοτάδι, καθώς η προσοχή του πλήθους και του κόσμου ολόκληρου ήταν στραμμένη εκεί.
Οι διασώστες σχημάτισαν ένα τείχος γύρω από το παιδί καθώς το έβαζαν εσπευσμένα σε ένα ασθενοφόρο που περίμενε, το οποίο απομακρύνθηκε γρήγορα γύρω στις 9:30 μ.μ. τοπική ώρα.
Απογοήτευση…
Μηνύματα συλλυπητηρίων και στήριξης προς την οικογένεια του Ραϊάν κατέκλυσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την είδηση του θανάτου του αγοριού. Η ανακοίνωση του παλατιού υπογράμμιζε ευχαριστίες και την εκτίμηση του βασιλιά προς τις Αρχές, τα σωστικά συνεργεία και τους κατοίκους της περιοχής για τις προσπάθειές τους να σώσουν το παιδί.
Η τετραήμερη επιχείρηση διάσωσης συγκλόνισε όλον τον κόσμο. «Μέσα σε μια πανδημία και χρόνια συλλογικής και ατομικής απώλειας, ήταν τόσο όμορφο να βλέπεις ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ακόμη και 1000 μίλια μακριά από το Μαρόκο, να συμπάσχουν, να προσεύχονται και να βάζουν κάθε ικμάδα ελπίδας που διαθέτουν στον ασφαλή απεγκλωβισμό του 5χρονου Ραϊάν», ανέφερε στο Twitter η Μαϊ Ελ-Σαντάνια El-Sadanya, διευθύντρια νομικών και δικαστικών θεμάτων στο Ινστιτούτο Tahrir για την πολιτική στη Μέση Ανατολή. «Ολο αυτό κάνει το αποτέλεσμα της επιχείρησης διάσωσης ακόμη πιο συντριπτικό».
Ο μαροκινός ποδοσφαιριστής της Παρί Σεν Ζερμέν, Ασράφ Χακίμι, ήταν μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που έκαναν αναρτήσεις για τον μικρό Ραϊάν. Δημοσιεύοντας ένα μοντάζ με το χαμογελαστό πρόσωπο του αγοριού τοποθετημένο πάνω στις σιλουέτες των διασωστών και τη σημαία της χώρας του, ο Χακίμι μοιράστηκε ένα τελευταίο μήνυμα στα αραβικά. «Ανήκουμε στον Θεό και σε αυτόν θα επιστρέψουμε», έγραψε στο Twitter.