Ο Πασκάλ Σοριό, το αινιγματικό αφεντικό της AstraZeneca, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, προ ετών στο Λονδίνο | EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Ο Πασκάλ Σοριό της AstraZeneca νιώθει… παρενέργειες

Το αφεντικό της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής κατάφερε να κλείσει τη συμφωνία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για το εμβόλιο του κατά του κορονοϊού, έκτοτε όμως τα προβλήματα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια! Οι πραγματικές παρενέργειες όμως δεν είναι στο σκεύασμα αλλά στην παραγωγή του και στο μάρκετινγκ
Protagon Team

Το περασμένο καλοκαίρι, και αφού ήταν ήδη οκτώ χρόνια διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, ο γαλλικής καταγωγής Πασκάλ Σοριό κατάφερε να εκτινάξει τη μετοχή της φαρμακευτικής εταιρείας στα ύψη, καθώς αυξήθηκε κατά 200%. Κι αυτό διότι ανακοινώθηκε η συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την παρασκευή εμβολίου για τον κορονοϊό.

Εκτοτε, το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια άτομα και έχει σώσει χιλιάδες ζωές. Ωστόσο, ο Σοριό και η AstraZeneca δέχονται ασταμάτητα επικρίσεις για πολλούς λόγους, όπως γράφουν οι Financial Times.

Ενας από τους βασικούς λόγους είναι ότι η AsrtaZeneca δεν έχει τηρήσει το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων του εμβολίου στις χώρες της ΕΕ.

Επιπλέον, οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου δεν οργανώθηκαν με τον τρόπο που επιβάλλεται από τους διεθνείς ρυθμιστικούς φορείς, με αποτέλεσμα να προκύψουν πολλά ζητήματα κατά την έγκρισή του, όχι μόνο στην ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ.

Ακόμη όμως και όταν εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), σε πρώτη φάση οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν είχαν επαρκή δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

Ετσι, αρχικά είχε δοθεί το πράσινο φως μόνο για άτομα μικρότερης ηλικίας και έναν μήνα αργότερα, αφού η εταιρεία κατέθεσε τα απαιτούμενα στοιχεία, οι αρμόδιοι φορείς σε κάθε χώρα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (εδώ), επέτρεψαν τη χορήγηση του εμβολίου σε όλον τον ενήλικο πληθυσμό.

Αντιθέτως, στις ΗΠΑ (όπου το εμβόλιο ακόμη δεν έχει λάβει έγκριση) οι αρμόδιες Αρχές ανακοίνωσαν ότι τα δεδομένα που κατατέθηκαν όχι απλώς δεν επαρκούν, αλλά δεν είναι και ενημερωμένα (εδώ).

Την ίδια στιγμή υπό διερεύνηση βρίσκεται μια εξαιρετικά σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου, η οποία ενδέχεται να έχει αιτιολογική σχέση με τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα (εδώ). Ηταν μία ακόμη εξέλιξη που προκάλεσε σεισμό στα θεμέλια της εταιρείας, καθώς πολλές χώρες είχαν αναστείλει για τουλάχιστον μία εβδομάδα τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο σκεύασμα. Κάτι που επαναλήφθηκε την Τρίτη, 30 Μαρτίου, με την απόφαση της Γερμανίας και του Καναδά να σταματήσουν τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca σε άτομα κάτω των 55-60 ετών.

Και μέσα σε όλο αυτό το χάος, πέθανε ο στενός συνεργάτης του Σοριό και διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος της εταιρείας, Χοσέ Μπασέλγκα.

Παραίτηση-σοκ

Στο εσωτερικό της AstraZeneca οι αντιπαραθέσεις για τη δημόσια εικόνα του εμβολίου της εταιρείας έχουν προκαλέσει απογοήτευση. Ο Σοριό παλεύει πυρετωδώς να επιλύσει τα θέματα.

Σαν να μην έφταναν τα δομικά και προσωπικά προβλήματα, ο Ριτς Μπάκλεϊ, επικεφαλής διεθνών σχέσεων της AstraZeneca και υπεύθυνος για τη δημόσια εικόνα και τις σχέσεις της εταιρείας με τις κυβερνήσεις, παραιτήθηκε από τον φαρμακευτικό κολοσσό έπειτα από 16 χρόνια.

Βέβαια, τέτοιου είδους συνεργάτες, που εγκαταλείπουν στα δύσκολα, είναι γνωστό ότι ο Σοριό δεν τους θέλει στην ομάδα του και σε αρκετές συνεντεύξεις του στο παρελθόν έχει εκφράσει την ενόχλησή του για τους επικριτές του καναπέ. «Είμαι παίκτης, δεν είμαι παρατηρητής, ούτε σχολιαστής», λέει για τον εαυτό του.

Η πορεία του στις φαρμακευτικές

Ο Σοριό ανέλαβε εκτελεστικός διευθυντής της AstraZeneca το 2012 και η επαγγελματική του πορεία ήταν γεμάτη  μάχες.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην Αυστραλία, έλαβε την αυστραλιανή υπηκοότητα και μέχρι και σήμερα διαμένει με την οικογένειά του στο Σίδνεϊ.

Οπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος, τις τελικές προετοιμασίες για την ανακοίνωση της πρόσφατης συγχώνευσης με την Alexion τις έκανε από ένα ξενοδοχείο καραντίνας.

Σε τηλεδιάσκεψη τον Φεβρουάριο, την περίοδο που η εταιρεία ανακοίνωνε τα ετήσια αποτελέσματά της, ο Σοριό είχε υπερασπιστεί με πάθος το έργο της για την παρασκευή του εμβολίου.

«Είναι όλα τέλεια; Οχι», είχε πει. Παράλληλα όμως  είχε τονίσει ότι το εμβόλιο παρέχει 100% προστασία έναντι των πιο σοβαρών μορφών της Covid-19, δηλαδή της βαριάς νόσησης και του θανάτου.

Οι τελευταίοι 12 μήνες υπήρξαν οι πιο δύσκολοι της ζωής του, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, καθώς εν μέσω πανδημίας έπρεπε να ταξιδεύει συχνά μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης και Αυστραλίας.

Απόφοιτος της κτηνιατρικής σχολής Maison Alfort, που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Παρισιού, με μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων από τη Σχολή Ανώτατων Εμπορικών Σπουδών του Παρισιού (HEC Paris Business School), ο Σοριό εισήλθε στην φαρμακευτική βιομηχανία το 1980.

Στην Αυστραλία πέρασε χρόνια εργαζόμενος στο τμήμα πωλήσεων του γαλλικού εργαστηρίου Roussel Uclaf, το οποίο απορροφήθηκε από τον γερμανικό φαρμακευτικό όμιλο Hoechst και έτσι το 1995 δημιουργήθηκε η Marion Roussel.

Ο Σοριό έγινε διευθυντής την επόμενη χρονιά και το 1997 εγκαταστάθηκε στην Ιαπωνία. Μέσα από μια σειρά συγχωνεύσεων, ο όμιλος έγινε τμήμα της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi.

Το 2006 ο Σοριό εντάχθηκε στο δυναμικό της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche.

Επειτα, από το 2009 ως το 2010, τέθηκε επικεφαλής της Genentech, μιας θυγατρικής της Roche και ακολούθως πέρασε στην AstraZeneca.

Πάντως, όσο αποτελεσματικό και αν είναι το εμβόλιο, τα προβλήματα από τις κλινικές δοκιμές, η καθυστέρηση στις παραδόσεις των εμβολίων στην Ευρώπη και τα ενδεχόμενα, αν και στατιστικώς εξαιρετικά σπάνια προβλήματα που αφορούν την ασφάλειά του, δημιουργούν μία πολύ κακή εικόνα για την εταιρεία, η οποία θα είναι δύσκολο και χρονοβόρο να αναστραφεί.