Να πάρει πίσω όσα είπε λίγες ώρες νωρίτερα στο Action 24 περί προσυνεννόησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης (πριν καν βγει το επίμαχο δημοσίευμα του «Βήματος», που αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα των εξελίξεων) επιχείρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση της πρότασης στην Ολομέλεια της Βουλής, Νίκος Παππάς, σε νέες δηλώσεις του, αυτή τη φορά στο Αction 24.
H πρώτη του δήλωση άλλωστε αξιοποιήθηκε αμέσως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη και μπροστά στο κλίμα που δημιουργήθηκε (με τις διαψεύσεις και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ), ο κ. Παππάς προσπάθησε να… «μαζέψει» κατά το κοινώς λεγόμενο την «αποκάλυψή» του περί προσυνεννόησης, κατηγορώντας παράλληλα τη Νέα Δημοκρατία για απόπειρα δαιμονοποίησης –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– κάθε προσπάθειας συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων.
«Είναι ευχής έργον που έχει γίνει αυτή η συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ (για την πρόταση δυσπιστίας). Κατά τη γνώμη μου έπρεπε να είχε ωριμάσει και πιο πριν. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια συστηματική προσπάθεια από τη ΝΔ να δαιμονοποιηθεί η προσπάθεια συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων», είπε αρχικά στην τοποθέτησή του στο Open ο πρώην υπουργός και Νο 2 της κυβέρνησης Τσίπρα.
«Οι προοδευτικές δυνάμεις βρέθηκαν μπροστά σε ένα αμείλικτο δίλημμα. Καμία από αυτές δεν είχε τους 50 βουλευτές για να ασκήσει το ύψιστο κοινοβουλευτικό μέσο πίεσης που είναι η πρόταση δυσπιστίας και έρχονταν από την κοινωνία ένα τεράστιο κύμα αξίωσης, διαφάνειας. Στο κείμενο που έχουμε συνυπογράψει τέσσερις κοινοβουλευτικές ομάδες, δεν μιλάει μόνο για τα Τέμπη, μιλάει και για τη διαρροή στοιχείων εκλογέων», συμπλήρωσε, για να περάσει στο προκείμενο:
«Δεν υπήρξε προσυνεννόηση για το θέμα της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας. Το να φτάσουμε σε αυτή τη διαδικασία είναι προϊόν ωρίμανσης και προφανώς ζυμώσεων. Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό, μεμπτό και επιλήψιμο. Η ιδέα της πρότασης δυσπιστίας κυκλοφορούσε και πιο πριν. Είχε κάνει πρόταση και η Νέα Αριστερά με αφορμή το άρθρο 16. Aρα, δεν κατάλαβα προς τι η έκπληξη», προσπάθησε να δικαιολογηθεί για το «ποιος σας είπε ότι δεν υπήρχαν συζητήσεις χωρίς να βλέπουν το φως της δημοσιότητας μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης εδώ και κάποιες μέρες;» που πέταξε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη στην προηγούμενη τηλεοπτική του εμφάνιση στο Action 24.
H ονομαστική αναφορά Παππά στη Νέα Αριστερά ήρθε ως απάντηση στη δριμύτατη αντίδραση του νεοπαγούς κόμματος, μέσω πηγών, που κατηγόρησε τον πρώην «σύντροφο» στην Κουμουνδούρου ότι με τη δήλωση περί προσυνεννόησης «προσέφερε στη Νέα Δημοκρατία πολύτιμη υπηρεσία».
«Δεν γνωρίζουμε σε τι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναφέρεται ή επινοεί εκ των υστέρων ο κύριος Παππάς. Ξέρουμε όμως ότι χρειάστηκε να περάσουν 24 και πλέον ώρες από την αποκάλυψη της Κυριακής, αντιπαραθετικές διαρροές και ένα ακατάληπτο μήνυμα του κυρίου Κασσελάκη, για να καταλήξει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει την πρόταση δυσπιστίας», σημείωναν οι πηγές της Νέας Αριστεράς και συμπλήρωναν:
«Ξέρουμε επίσης ότι η Νέα Αριστερά κατέθεσε δημόσια την πρόσκληση στα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας στις 6 Μαρτίου. Ξέρουμε επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να την αρνηθεί με το επιχείρημα –διά στόματος της κυρίας Κεχαγιά– ότι μια πρόταση δυσπιστίας θα συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία και έτσι εξυπηρετεί την κυβέρνηση».
«Ξέρουμε, τέλος, ότι το πρωί της 24ης Μαρτίου ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να πέσει. Αργότερα ο κύριος Ανδρουλάκης επανέφερε την πρόταση της Νέας Αριστεράς την οποία προφανώς στηρίξαμε. Ολα αυτά είναι γεγονότα. Οπως γεγονός είναι ότι ο κύριος Παππάς με τη δήλωσή του προσέφερε σήμερα μια πολύτιμη υπηρεσία στη Νέα Δημοκρατία. Το γιατί επέλεξε να το κάνει ας το απαντήσει ο ίδιος ή ο πρόεδρος του κόμματος του», κατέληγαν με νόημα από τη Νέα Αριστερά.