Ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρετά το πλήθος των πιστών στον Άγιο Πέτρο, στο Βατικανό | REUTERS/Remo Casilli
Επικαιρότητα

Ο Πάπας Φραγκίσκος τραβάει συνεχώς το χέρι του για να μην το φιλήσουν [βίντεο]

Το βίντεο από την επίσκεψη του ποντίφικα στο καθολικό ιερό του Λορέτο τη Δευτέρα προκάλεσε την αντίδραση τόσο από τους επικριτές όσο και από τους υποστηρικτές του
Protagon Team

Αίσθηση έχει προκαλέσει το βίντεο που δείχνει τον Πάπα Φραγκίσκο να τραβά επανειλημμένα το χέρι του μακριά από τους πιστούς που προσπαθούσαν να φιλήσουν το δαχτυλίδι του. Το βίντεο από την επίσκεψη του ποντίφικα στο καθολικό ιερό του Λορέτο τη Δευτέρα, προκάλεσε την αντίδραση τόσο από τους επικριτές όσο και από τους υποστηρικτές του. Το LifeSiteNews, ένας συντηρητικός καθολικός ιστότοπος που συχνά επικρίνει τον Πάπα, χαρακτήρισε το επεισόδιο ανησυχητικό στον τίτλο ενός άρθρου που περιλάμβανε μια μακρά ιστορία για τα δαχτυλίδια και τη σημασία τους.

Ο Rorate Caeli, ένας ιστότοπος που διαβάζεται κυρίως από συντηρητικούς καθολικούς, έκανε μέσω Τwitter την εξής δήλωση: «Φραγκίσκε, αν δεν θέλετε να είστε ο βικάριος του Χριστού, τότε αποχωρήστε». Ο παπικός βιογράφος Όστεν Άιβεριχ, υποστηρικτής του Φραγκίσκου, απάντησε άμεσα στο επίμαχο tweet αλλά και την γενικότερη κριτική: «Εξασφαλίζει ότι ασχολούνται μαζί του και δεν τον αντιμετωπίζουν σαν ένα ιερό λείψανο. Είναι ο βικάριος του Χριστού, όχι Ρωμαίος αυτοκράτορας. Είναι καιρός το φίλημα των δαχτυλιδιών να σταματήσει. Είναι απλώς γελοίο και δεν έχει καμία σχέση με την παράδοση».

Κάποιοι μελετητές του Βατικανού δήλωσαν στον Guardian ότι ακόμη και οι προκάτοχοί του Φραγκίσκου όπως ο Βενέδικτος, ήρωας των νοσταλγικών συντηρητικών, και ο Ιωάννης Παύλος Β΄, ήταν επίσης κατά του χειροφιλήματος. Ένας χρήστης του Twitter αποκάλυψε ότι όταν επισκέφθηκε τον Ιωάννη Παύλο με μια ομάδα 50 ατόμων, τους είπαν συγκεκριμένα να μην γονατίσουν ή να φιλήσουν το παπικό χέρι. Το Βατικανό πάντως δεν έχει σχολιάσει ακόμα το συγκεκριμένο γεγονός. Ακολουθεί το βίντεο που έχει ήδη κάνει το γύρο του κόσμου.