Στο βιβλίο «Πολιτική και Κοινωνία», το οποίο θα κυκλοφορήσει την 1η Σεπτεμβρίου, ο Πάπας Φραγκίσκος «εξομολογείται» στο αναγνωστικό κοινό αθέατες πλευρές του παρελθόντος του, από την εφηβεία του έως τη μεσήλικη ζωή του και την επαφή του με την ψυχανάλυση, ενώ μιλά και για τις γυναίκες που τον επηρέασαν στη ζωή του.
Πρόκειται για αποσπάσματα του βιβλίου το οποίο αποτελεί καρπό των συζητήσεων του αργεντινού ποντίφικα με τον γάλλο ερευνητή Ντομινίκ Βολτόν, τα οποία θα δημοσιεύσει το γαλλικό περιοδικό Figaro Magazine.
Σε αυτό, ο Φραγκίσκος επανέρχεται σε πολλά «ευαίσθητα» θέματα για την καθολική εκκλησία, όπως τους παιδεραστές ιερείς, τις σχέσεις της χριστιανοσύνης με το Ισλάμ και τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων.
Πέρα όμως από αυτά, ο Πάπας προχωρά και σε πιο προσωπικές εκμυστηρεύσεις: «Ευχαριστώ τον Θεό που γνώρισα πραγματικές γυναίκες στη ζωή μου», τονίζει, μνημονεύοντας τη μητέρα του, τις αδελφές του και τις φίλες από την εφηβεία του έως τώρα.
«Πάντα με εμπλούτιζε να έχω σχέσεις με γυναίκες», σχολιάζει ο Φραγκίσκος, τονίζοντας πως οι γυναίκες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά από τους άνδρες και «είναι σημαντικό να ακούμε και τις δύο πλευρές».
Από τα πρόσωπα που τον επηρέασαν ιδιαιτέρως, ο Φραγκίσκος ξεχωρίζει την Εσθερ Μπαλεστρίνο δε Καρεάγκα, μία κομμουνίστρια που σκοτώθηκε κατά την περίοδο της δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983) και είχε βοηθήσει να ιδρυθεί το κίνημα των «μητέρων της Πλατείας Μαΐου», που κατήγγειλε τις εξαφανίσεις παιδιών από το καθεστώς.
«Μου έμαθε να σκέφτομαι την πολιτική πραγματικότητα (…) χρωστώ τόσα σ’ αυτήν τη γυναίκα (…) Κάποτε μου είπαν ότι είμαι κομμουνιστής και εγώ απάντηση πως οι κομμουνιστές είναι οι χριστιανοί και οι άλλοι μας έκλεψαν το λάβαρο», σχολιάζει ο Ποντίφικας.
Ο Φραγκίσκος αποκαλύπτει επίσης πως όταν ήταν 42 ετών είχε συμβουλευτεί μία εβραία ψυχαναλύτρια, την οποία επισκεπτόταν μία φορά τη βδομάδα – επί 6 μήνες. «Ηταν ένας πολύ καλός άνθρωπος που με βοήθησε πολύ», θυμάται ο ποντίφικας.
Εννοείται ότι, όπως αναφέρει το κλασικό δημοσιογραφικό κλισέ, πρόκειται για «δηλώσεις οι οποίες θα συζητηθούν πολύ».