Αγκαλιές μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό. To πείραμα Ιβιτς πέτυχε και ο ΠΑΟΚ τερμάτισε δεύτερος | INTIME
Επικαιρότητα

Ο ΠΑΟΚ βρήκε τον… Ζιντάν του

Ο Ιβάν Σαββίδης έχρισε προπονητή -on camera- τον Βλάνταν Ιβιτς. Μια παλιά δόξα του συλλόγου, που κάνει «γκελ» στην εξέδρα και, μέχρι πρότινος, εργαζόταν στη δεύτερη ομάδα με μεγάλη επιτυχία. Σας θυμίζει κάτι;
Sportscaster

Οι τρόποι που ο Ιβάν Σαββίδης βρίσκει για να μας εκπλήσσει, είναι ανεξάντλητοι. Αυτή τη φορά προσέλαβε τον νέο προπονητή της ομάδας του σε ζωντανή μετάδοση. Αμέσως μετά το χθεσινοβραδινό (Τρίτη) 1-1 με τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ κάλεσε κοντά του τους εκπροσώπους του Τύπου και ανακοίνωσε -on camera- οτι ο υπηρεσιακός τεχνικός, Βλάνταν Ιβιτς, προάγεται σε μόνιμο. Αν κρίνουμε από την έκφραση του 39χρονου Σέρβου, ούτε ο ίδιος το γνώριζε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Απλώς το υποψιαζόταν.

Ο παρορμητισμός με τον οποίο αποφασίζει ο κ. Σαββίδης -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ΠΑΕ- δεν είναι έκπληξη, πλέον. Με σπάνιες εξαιρέσεις, τις κινήσεις του σε αυτά τα σχεδόν τέσσερα χρόνια που ορίζει τις τύχες του συλλόγου, τις καθοδηγούν τα συναισθήματά του και η ψυχική του διάθεση. Η οποία, χθες, είχε ανέβει στο Εβερεστ.

Η ολοκλήρωση των πλέι-οφ του Πρωταθλήματος βρήκε τον ΠΑΟΚ να χτυπά την πόρτα του απωθημένου του: της συμμετοχής του στους Ομίλους του Champions League. Στις σουίτες του γηπέδου ο ιδιοκτήτης της ομάδας αγκάλιαζε όποιον έβρισκε μπροστά του. Το πάρτι συνεχίστηκε στα αποδυτήρια, όπου μοίρασε πριμ ενός εκατομμυρίου ευρώ. Επειτα, επιβράβευσε τον πρωταγωνιστή αυτού του μικρού θαύματος με το γαλόνι του πρώτου προπονητή.

Το γλέντι έχει ξεκινήσει στα αποδυτήρια (INTIME)

Ο κ. Σαββίδης έχει βαρεθεί να τον αντιμετωπίζουν σαν τον αφελή που διαρκώς ξοδεύει τα ωραία του λεφτά χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρυσμα. Ηθελε πολύ αυτή την πρώτη θέση στο μίνι τουρνουά, επειδή αυτή η απρόσμενη επιτυχία πιστοποιεί οτι ο ΠΑΟΚ ανεβαίνει επίπεδο. Την κατέκτησε, αν και στην αφετηρία όλα ήταν εναντίον του. Η ομάδα είναι άπειρη, δεν έχει συνηθίσει να παίρνει αποτελέσματα ακόμη κι όταν παίζει καλά, μπήκε στα πλέι-οφ με δύο βαθμούς λιγότερους από τους βασικούς ανταγωνιστές της, έπρεπε να δώσει τους δυο πρώτους εντός έδρας αγώνες της κεκλεισμένων των θυρών. Και -το κυριότερο- η απόδοσή της στην κανονική διάρκεια της σεζόν δεν άφηνε μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Με κεντρικό πρόσωπο τον Ιβιτς, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ξεπεράσει όλες αυτές τις αντιξοότητες. Εφτασε στην πρωτιά αήττητος, προσπερνώντας τον Παναθηναϊκό (για πρώτη φορά στα χρονικά των πλέι-οφ) και την ΑΕΚ. Επειτα από τόσους μήνες γεμάτους απογοητεύσεις και την παταγώδη αποτυχία του πανάκριβου σχεδίου του περασμένου καλοκαιριού (με αρχιτέκτονα τον Φρανκ Αρνεσεν που έφυγε… νύχτα, και μηχανικό τον Ιγκορ Τούντορ που τον ακολούθησε), η ομάδα έδωσε -επιτέλους- σημάδια ζωής. Από την ημέρα που την ανέλαβε ο Ιβιτς, τον περασμένο Μάρτιο, σε 11 αγώνες έκανε μόνο μια ήττα (και τέσσερις ισοπαλίες). Πριν από αυτόν, σε 19 αγώνες, είχε επτά ήττες. Με τα έξι τελευταία παιχνίδια του σέρβου να έχουν δοθεί απέναντι στις κορυφαίες ομάδες της βαθμολογίας.

Δεν ανακάλυψε νέους ωκεανούς, ο Ιβιτς. Τα αυτονόητα έκανε. Επέστρεψε σε ένα σύστημα με τέσσερις αμυντικούς (4-3-3) που έφερε καλύτερη ισορροπία στις γραμμές, έδωσε στους παίκτες του ένα σταθερό πλάνο και συγκεκριμένους ρόλους, έπεισε αυτή τη νεανική ομάδα να τρέξει περισσότερο, βρήκε τον τρόπο να της δώσει κίνητρα, έδιωξε τον φόβο της αποτυχίας -με τον ήρεμο χαρακτήρα του- και αύξησε τον βαθμό συγκέντρωσης των ποδοσφαιριστών. Τα αυτονόητα, τα οποία, όμως, έλειπαν από τον ΠΑΟΚ εδώ και πολύ καιρό.

Η ατυχία του Βλάντιμιρ -«Βλάνταν»- Ιβιτς στην ποδοσφαιρική του καριέρα, ήταν το επώνυμό του.

Ο κ. Σαββίδης είδε -επιτέλους- τα πράγματα να μπαίνουν στη θέση τους: το δεύτερο μπάτζετ στην Ελλάδα, πίσω από τον Ολυμπιακό, να τερματίζει στο Πρωτάθλημα δεύτερο, πίσω από τον Ολυμπιακό. Πάνω που είχε αρχίσει να πιστεύει οτι πρέπει να αλλάξει -πάλι- τη μισή ομάδα, η συνετή διαχείριση του Ιβιτς τον γλίτωσε από περιττά έξοδα και μεγάλους μπελάδες. Και του έβαλε στο μυαλό την ιδέα να ακολουθήσει το πρόσφατο παράδειγμα της Ρεάλ: να κάνει προπονητή της πρώτης ομάδας μια παλιά δόξα του ΠΑΟΚ, που κάνει «γκελ» στην εξέδρα και μέχρι πρότινος εργαζόταν στην Κ-20 με μεγάλη επιτυχία. Να βρει, δηλαδή, τον δικό του… Ζιντάν.

Αλλα τα μεγέθη, άλλοι οι συσχετισμοί, όμως το σκεπτικό είναι το ίδιο. Ακόμη και στο παρασκήνιό του. Ακριβώς όπως ο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο κ. Σαββίδης στην αρχή είχε σκεφτεί να προσλάβει έναν έμπειρο προπονητή και να διορίσει βοηθό του τον Ιβιτς. Με την προοπτική να αναλάβει εκείνος τα ηνία, ύστερα από λίγο καιρό. Τον σέρβο τον είχε εκτιμήσει προτού καν συμπληρώσει έναν μήνα ως υπηρεσιακός τεχνικός. Στις 11 Απριλίου, μάλιστα, αποχωρώντας από την Τούμπα έπειτα από παιχνίδι του ΠΑΟΚ, είδε τον Ιβιτς την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο πούλμαν της ομάδας. Ο μεγαλομέτοχος πάτησε φρένο, κατέβηκε από το αυτοκίνητό του, φίλησε τον 39χρονο προπονητή χωρίς να πει κουβέντα, κι έφυγε.

Το σχέδιο ήταν, ο Ιβιτς να κάνει το… αγροτικό του στην προπονητική δίπλα στον Φερνάντο Σάντος, με τον οποίο συνεργάστηκε και στο παρελθόν (ως παίκτης). Οταν ο Σάντος αρνήθηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα -κορόιδο είναι;- ο κ. Σαββίδης προχώρησε στο Plan B. Αφού δεν μπορούσε να φέρει έναν προπονητή με την «εγγύηση» του επιτυχημένου στα μέρη μας (όπως ο προρτογάλος), γιατί να ρισκάρει με τον οποιονδήποτε κι όχι με έναν άνθρωπο από τα «σπλάχνα» της ομάδας, ο οποίος έχει δώσει σαφή δείγματα σοβαρότητας και εκτός γηπέδου;

«Γιατί του Ιβιτς του λείπει η πείρα», είναι μια καλή απάντηση. Αλλά ο κ. Σαββίδης θα αντέλεγε: «Τώρα, μάλιστα. Είδαμε και τους πολύπειρους: τον Στέφενς, τον Αναστασιάδη, τον Αρνεσεν…». Πλέον, έπειτα από τόσες πίκρες που έχει ζήσει στην Τούμπα, το αφεντικό νοιάζεται μόνο για χειροπιαστές επιτυχίες. Ο Ιβιτς τού προσέφερε, ίσως, τη μεγαλύτερη. Επιπλέον, ο κ. Σαββίδης πιστεύει στο μάνατζμεντ της τιμωρίας και της επιβράβευσης – και σκοπεύει να το εφαρμόσει στην ΠΑΕ σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας. Με την απρόσμενη αναβάθμιση του σέρβου θέλησε να δείξει στους πάντες πως, όποιος κάνει τη δουλειά του σωστά, θα ανταμειφθεί με το παραπάνω.

Ο τελευταίος αγώνας των πλέι – οφ έχει ολοκληρωθεί και και οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ συγχαίρουν τον προπονητή της ομάδας (INTIME)

Μπορεί ο Ιβιτς να να γίνει ο πρώτος προπονητής -επί Σαββίδη- που θα αντέξει στον πάγκο του ΠΑΟΚ από την αρχή έως το τέλος μίας σεζόν; Εξαρτάται. Πρώτα απ’ όλα, από το πόσο ξεκάθαρες και αποφασιστικές θα είναι οι αρμοδιότητές του. Σε σχέση -κυρίως- με τον πρόεδρο Λούμπος Μίχελ, ο οποίος αυτή την εποχή είναι ο (νέος) έμπιστος του μεγαλομετόχου – και έχει αναλάβει καθήκοντα ακόμη και τεχνικού διευθυντή (αν και πρώην διαιτητής). Ποιος θα αποφασίσει για μια μετεγγραφή στο πλαίσιο του μπάτζετ, εφόσον διαφωνήσουν: ο προπονητής ή ο πρόεδρος;

Δεύτερον, εξαρτάται από το ύψος της επένδυσης που θα αποφασιστεί για την ενίσχυση της ομάδας. Οπως απέδειξε ο Ιβιτς, ο ΠΑΟΚ έχει «μιά χαρά» ρόστερ για να διεκδικεί την πρωτιά στα πλέι-οφ και την είσοδό του στους προκριματικούς του Champions League. Το Πρωτάθλημα, όμως, και η πρόκριση στους Ομίλους είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα. Οπως είναι (εντελώς διαφορετικό) να διαχειρίζεσαι με μαεστρία μια ομάδα που ο προκάτοχός σου κόντεψε να βουλιάξει, από το να τη χτίζεις εξ’ αρχής. Σε αυτόν τον τομέα, ο Ιβιτς θα δώσει τις πρώτες εξετάσεις του μετά το καλοκαίρι.

Θα βοηθήσει πολύ η μεγάλη δημοφιλία του νέου προπονητή στην Τούμπα. Η οποία είναι μάλλον ασυνήθιστη για κάποιον που έχει φορέσει τη φανέλα του Αρη (2007-2008). Πράγματι, οι πρώτες μέρες του Ιβιτς ως ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ δεν ήταν παραμυθένιες. Αλλά, χάρη στον Σάντος που κατάφερε να βρει το… κουμπί του, σύντομα η κατάσταση άλλαξε άρδην. Από αποδιοπομπαίος, έγινε ημίθεος. Ιδίως μετά το 2010, οπότε τα δικά του γκολ χάρισαν πολλούς βαθμούς στην ομάδα του, και μεγάλες νίκες όπως αυτή στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» επί του Ολυμπιακού, στις 12 Μαΐου εκείνης της χρονιάς.

Η ατυχία του Βλάντιμιρ -«Βλάνταν»- Ιβιτς στην ποδοσφαιρική του καριέρα, ήταν το επώνυμό του. Επειδή όλοι τον συνέκριναν με τον αδελφό του, Ιλια, που ήταν δεινός σκόρερ. Στην Παρτίζαν και την Γκλάντμπαχ δεν κατάφερε κάτι σπουδαίο. Ούτε στα τρία χρόνια του στην ΑΕΚ (2005-2007) όταν τον πήγε εκεί ο τότε τεχνικός διευθυντής Ιλια Ιβιτς. Στον Αρη έμεινε μόλις μια σεζόν. Δεν δέθηκε αληθινά μαζί του. Ο ΠΑΟΚ είναι ό,τι καλύτερο έχει να θυμάται. Από το 2008 έως το 2012, με 103 συμμετοχές και 20 γκολ. Εναν χρόνο μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, επέστρεψε στην Τούμπα ως προπονητής της ομάδας Νέων κάτω των 20 ετών. Στις 9 Μαρτίου 2016 ανέλαβε ως υπηρεσιακός στη «μεγάλη» ομάδα. Και χθες, έγινε ο 73ος προπονητής στην ιστορία του συλλόγου, και ο έβδομος σέρβος μετά τους Ζάρκο Μιχαΐλοβιτς (1959-1961), Μίλε Κος (1965-1966), Γιάνκο Γιανέφσκι (1968-1969), Λιούπκο Πέτροβιτς (1992-1993), Ντράγκαν Κοκότοβιτς (1995-1996) και Μόμτσιλο Βούκοτιτς (2006-2007).

Στη Θεσσαλονίκη, εκτός από προπονητής ντύθηκε και γαμπρός. Η περίφημη σταδιοδρομία του ως… Δον Ζουάν τερματίστηκε όταν γνώρισε τη νεαρή ηθοποιό Αρτεμι Ευθυμιάδου, την οποία παντρεύτηκε το 2009 στο Βελιγράδι. Ο «ξένος» έγινε βέρος σαλονικιός και… φόλα ΠΑΟΚτσής. Θα κάνει το παν για να πετύχει, όμως πρέπει να τον βοηθήσει και η τύχη. Ολοι στην Τούμπα τον αγαπούν αλλά, για να τον εμπιστευθούν, θα περιμένουν να δουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Οχι, βεβαίως, στο Champions League. Εκεί, τα νερά είναι βαθιά. Ο ΠΑΟΚ θα βρει μπροστά του τον Αγιαξ, την Αντερλεχτ, τη Φενέρμπαχτσε και την Σπάρτα Πράγας. Κι αν προκριθεί, θα τον περιμένουν η Μάντσεστερ Σίτι, η Πόρτο και η Βιγιαρεάλ…