Το πρωί της Πέμπτης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος διέβη το κατώφλι του Ηôtel de Brienne, του μεγάρου του 18ου αιώνα όπου στεγάζεται το γαλλικό υπουργείο Αμυνας. Εκεί έγινε δεκτός από τη γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, και κατά την επίσημη γραμμή ενημέρωσης συζήτησαν μια σειρά ζητημάτων διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, καθώς και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και ευρύτερα την Ανατολική Μεσόγειο.
Μολονότι η κρίση στη Συρία και της η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ –όπου δραστηριοποιούνται και γαλλικά συμφέροντα– ήταν θέματα άμεσης επικαιρότητας, τα διμερή ζητήματα (βλέπε εξοπλιστικά) είχαν το ενδιαφέρον: ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε με την Φλοράνς Παρλί για εκκρεμότητες στη σύμβαση για τα μαχητικά Mirage αλλά κυρίως για τις δύο γαλλικές φρεγάτες που θέλει να αγοράσει η Ελλάδα. Επίσης, διευθετήθηκαν θέματα που αφορούν την παράδοση μεταφορικών ελικοπτέρων στον Ελληνικό Στρατό.
Οσον αφορά στις γαλλικές φρεγάτες οι δύο πολιτικοί υπέγραψαν τη δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία, ωστόσο όπως σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος ώστε να μπει το σχέδιο στην τελική του ευθεία.
Οι γαλλικές φρεγάτες δεν είναι φυσικά μια καινούργια ιστορία. Εδώ και 10 χρόνια υπάρχει σχεδιασμός για απόκτηση δύο τέτοιων πολεμικών πλοίων από την Ελλάδα, τα οποία μπορούν «να κλειδώσουν», όπως λένε χαρακτηριστικά στρατιωτικοί, το Αιγαίο. Τον Απρίλιο του 2018, μάλιστα, σε μια μάλλον ερασιτεχνική κίνηση, ο τότε αν. υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης είχε δημοσιοποιήσει μια προφορική συμφωνία που είχε γίνει μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Εμανουέλ Μακρόν για leasing δύο φρεγατών (εδώ). Ακολούθως ο τότε υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος «άδειασε» τον αναπληρωτή του (εδώ), οι Γάλλοι –και προσωπικά η Φλοράνς Παρλί– ενοχλήθηκαν από τον ερασιτεχνισμό και την πολιτικοποίηση του θέματος και φυσικά δεν έγινε τίποτα (εδώ).
Φαίνεται ότι τώρα τα πράγματα γίνονται με μεγαλύτερη σοβαρότητα.
Μετά το τέλος της συνάντησής του με τη Φλοράνς Παρλί, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα εξής:
«Κάναμε σήμερα τη συνάντηση με την υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, την κυρία Φλοράνς Παρλί, στο υπουργείο Αμυνας, για να συζητήσουμε μία σειρά από θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Μιλήσαμε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την παρουσία κοντά στα τουρκικά πλοία επιφανείας που συνοδεύουν το σκάφος, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις εκεί, γαλλικών και ιταλικών πλοίων, έτσι ώστε να καταγραφεί και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς για μία ακόμα φορά από την Τουρκία.
Συζητήσαμε ζητήματα εξοπλισμών, όσον αφορά την προμήθεια δύο φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Υπογράψαμε τη δήλωση πρόθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρις ότου να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού μας.
Είχαμε την ευκαιρία να λύσουμε εκκρεμότητες σχετικά με τη σύμβαση υποστήριξης των αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας, των Mirage, έτσι ώστε σύντομα να βελτιωθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς αυτό το αεροσκάφος γαλλικής παραγωγής που χρειαζόμαστε απολύτως.
Μιλήσαμε και για τα μεταφορικά ελικόπτερα και διευθετήσαμε τις τελικές λεπτομέρειες, ώστε να ολοκληρωθεί η υποστήριξη και η παράδοση αυτών των μονάδων που χρειάζεται ο Ελληνικός Στρατός. Είμαι ικανοποιημένος διότι και στα τρία αυτά θέματα σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος. Έχει πολλή δουλειά ακόμα στο ζήτημα των Φρεγατών, αλλά τα άλλα δύο βρίσκονται στο τελικό στάδιο επίλυσης με μεγάλο όφελος για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Τέλος, συζητήσαμε μια σειρά παρεμβάσεων, συνεργειών και συνεργασιών όσον αφορά τις πρωτοβουλίες και τα επίπεδα συνεργασίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα δίπλα στη Γαλλία στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, ιδίως όσον αφορά στα Προγράμματα Ενισχυμένης Ναυτικής Εποπτείας στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε άλλες εστίες έντασης.
Προσβλέπουμε στη στενή στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία, η οποία είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από σήμερα αυτή η σχέση εμβαθύνεται ακόμα περισσότερο προς όφελος και των δύο χωρών».