Λεπτομέρεια από το σύμπλεγμα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο | EPA/NEIL HALL
Επικαιρότητα

Ο Οσμπορν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ελπίζω να καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία με την Αθήνα

Σε ομιλία του, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου επανέλαβε την πεποίθησή του ότι το Λονδίνο μπορεί να ανταλλάξει «προσωρινά» τα Γλυπτά με αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς και μάλιστα κάποιους που «δεν έχουν βγει ποτέ από την Ελλάδα»
Protagon Team

Την ελπίδα του ότι το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να «καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα» που θα επέστρεφε «προσωρινά» τα Γλυπτά του Παρθενώνα με αντάλλαγμα αρχαία αντικείμενα που δεν έχουν δει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξέφρασε σε ομιλία του ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν.

Οπως σημειώνει ο Independent, κατά την ομιλία του στο ετήσιο δείπνο των διαχειριστών στην γκαλερί Duveen -την αίθουσα των Γλυπτών- ο Οσμπορν ανέφερε ότι, «μπορεί κάλλιστα να μην τα καταφέρουμε, αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε. Ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα. Μια συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα να δει κανείς αυτά τα σπουδαία γλυπτά στην Αθήνα, καθώς και στο Λονδίνο. Μια συμφωνία που επιτρέπει σε άλλους θησαυρούς από την Ελλάδα, ακόμα και κάποιους που δεν έχουν φύγει ποτέ από εκεί, να εμφανιστούν εδώ στο Βρετανικό Μουσείο», πρόσθεσε.

«Ως εντολοδόχοι αναζητούμε μια συνεργασία με τους έλληνες φίλους μας που δεν θα απαιτεί από κανέναν να παραιτηθεί από τις αξιώσεις του, δεν ζητά αλλαγές σε νόμους που δεν είναι δική μας δουλειά να φτιάξουμε, αλλά βρίσκουν έναν πρακτικό, ρεαλιστικό και ορθολογικό δρόμο προς τα εμπρός», συνέχισε.

Ο Οσμπορν πρόσθεσε ότι τα γλυπτά ήταν «πάντα αμφιλεγόμενα. Δεν πρέπει να πτοούμαστε από αυτή τη διαμάχη. Νομίζω ότι πολύ συχνά σκεφτήκαμε να σιωπήσουμε, αλλά αν δεν μιλήσουμε για πράγματα που είναι δύσκολα, τότε κανείς άλλος δεν θα το κάνει».

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε ότι το ίδρυμα δεν φοβήθηκε τις αντιδράσεις όταν ανακοίνωσε ότι, «πολλά πολύτιμα αντικείμενα έχουν κλαπεί από τις αποθήκες μας, πιθανότατα για αρκετές δεκαετίες, και πιθανότατα από κάποιον που εργάστηκε εδώ και εμπιστευτήκαμε. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη, ή ότι δεν έχει σημασία, ή ότι πριν από μερικά χρόνια δεν μας είχαν προειδοποιήσει».

»Ηταν καθήκον μας να φροντίσουμε αυτά τα αντικείμενα και αποτύχαμε σε αυτό το καθήκον. Γι’ αυτό δημοσιοποιήσαμε τα νέα για τις κλοπές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε τη διενέργεια μιας εκτεταμένης, ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με το τι πήγε στραβά και πώς μπορούμε να το  διορθώσουμε. Γι’ αυτό θα δημοσιεύσουμε τα συμπεράσματα  τους επόμενους μήνες και γι’ αυτό ζήτησα “συγγνώμη” για αυτό που συνέβη», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο Independent σημείωσε ότι η κλοπή των χιλιάδων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο επέστησε εκ νέου την προσοχή στο αμφιλεγόμενο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, με ορισμένους να αμφισβητούν την ασφάλειά τους στους χώρους του.