Ο Τζορτζ Οσμπορν: «Εμείς συνεχίζουμε να μιλάμε με την Αθήνα» | ΑΠΕ ΜΠΕ/EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
Επικαιρότητα

Ο Οσμπορν «αδειάζει» τον Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Αναφερόμενος στο διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε ο βρετανός πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου ήταν ξεκάθαρος: «Μπορούμε να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε, είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει τον έλληνα Πρωθυπουργό είτε όχι»
Protagon Team

«Το αν ο βρετανός πρωθυπουργός συναντά τον έλληνα Πρωθυπουργό ή όχι, δεν έχει άμεση σχέση με αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε», με τις διαπραγματεύσεις, δηλαδή, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν σε podcast του την Πέμπτη, ενώνοντας ουσιαστικά τη φωνή με όσους επέκριναν, εντός και εκτός συνόρων, την αιφνιδιαστική απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφότου ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για τις κλεμμένες αρχαιότητες από το Λονδίνο όπου βρισκόταν.

Ο Οσμπορν, πολιτικός των Τόρις και ο ίδιος, θύμισε πως αναζητά μαζί «με την ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό του Μουσείου, τρόπους για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία με την οποία (τα Γλυπτά) θα περνούν μέρος του χρόνου τους στην Αθήνα και ένα μέρος του χρόνου τους στο Λονδίνο».

Και όπως πρόσθεσε: «Μπορούμε να συνεχίσουμε (να διαπραγματευόμαστε), είτε ο Ρίσι Σούνακ συναντήσει τον έλληνα Πρωθυπουργό είτε όχι».

Σημείωσε με νόημα πως «αν μη τι άλλο, τα πράγματα ξεκαθάρισαν αυτή την εβδομάδα. Γνωρίζουμε πλέον ότι δεν πρόκειται να λάβουμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τη κυβέρνηση των Συντηρητικών», για την επίλυση του θέματος.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, όπου εκτίθενται τα Γλυπτά, έχει αναφερθεί στις συζητήσεις μεταξύ του ιδρύματος και της Αθήνας και κατά το παρελθόν, ωστόσο οι νεότερες δηλώσεις του αποκτούν άλλη βαρύτητα υπό το φως του διπλωματικού «φάουλ» του Σούνακ.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ούτε ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δεν σχεδιάζει να αλλάξει τον νόμο που απαγορεύει στο μουσείο να αφαιρεί μόνιμα αντικείμενα από τη συλλογή του «αν και είπε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Βρετανικού Μουσείου». Αν δεν αλλάξει η επίμαχη νομοθεσία, «δεν υπάρχει καμία προοπτική τα Γλυπτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα σύντομα», τόνισε ο Τζορτζ Οσμπορν.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, ιδιαίτερα όσο το νομικό καθεστώς περιορίζει τα περιθώρια των κινήσεων στις οποίες μπορεί να προβεί το Βρετανικό Μουσείο, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση.

«Η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη»

Υπενθυμίζεται πως εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου επίσης επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα με στόχο να βρεθεί μια «κοινά αποδεκτή λύση» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν έχουν διακοπεί, στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου που προκάλεσε ο Σούνακ.

«Η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές», τόνισε ο εκπρόσωπος μιλώντας στα «Νέα», αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από τον Νοέμβριο του 2021 μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πηγές του Βρετανικού Μουσείου σημείωσαν ότι η διπλωματική και επικοινωνιακή αντιπαράθεση που ξέσπασε σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του Ρίσι Σούνακ και του κ. Μητσοτάκη δεν πρόκειται να επηρεάσει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν στα «Νέα» την «ελπίδα» πως μια συμφωνία μεταξύ Λονδίνου – Αθήνας μπορεί να κλειστεί «στο προσεχές μέλλον».