Τα στοιχεία που περισυνέλεξε η ειδική ομάδα SEAL Team 6 στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν αποσπάστηκαν από τα προσωπικά του αρχεία και παρέμειναν μυστικά για 6 χρόνια. | Reuters
Επικαιρότητα

O Oσάμα Μπιν Λάντεν έβλεπε «Cars», «Antz» και «Final Fantasy»

Νέο υλικό από τo κρησφύγετο του αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν δόθηκε στη δημοσιότητα από τη CIA. Τι δείχνουν για τις σχέσεις Αλ Κάιντα - Ισλαμικού Κράτους. Το πορνογραφικό υλικό και το ημερολόγιο του διαβόητου τρομοκράτη
Protagon Team

Ηταν το πρόσωπο του απόλυτου τέρατος. Ο άνθρωπος που οδήγησε χιλιάδες αθώους σε φρικτό θάνατο. Μπορούσε να είναι ανθρώπινος σαν όλους τους άλλους; Οπως φαίνεται, ναι, ο Οσάμα μπιν Λάντεν, ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα και υπεύθυνος, μεταξύ άλλων, για τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο την 11η Σεπτεμβρίου 2011, στον ελεύθερό του χρόνο -όταν δεν σχεδίαζε μαζικούς θανάτους- απολάμβανε να βλέπει με τα παιδιά του τον καλοκάγαθο εργάτη Ζ στην ταινία κινουμένων σχεδίων«Antz». Γελούσε με τα χαμογελαστά «Cars». Και διασκέδαζε με τους ήρωες της σειράς επιστημονικής φαντασίας «Final Fantasy».

Από ό,τι φαίνεται τα χαμογελαστά Cars είχαν κερδίσει και τα παιδιά του διαβόητου τρομοκράτη/ Disney

Αυτή την περιγραφή ενός «άλλου» Οσάμα μπιν Λάντεν μας προσφέρει η CIA, με την αποκάλυψη νέου υλικού από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που βρέθηκαν κατά την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην κρυψώνα του αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν στις 2 Μαΐου του 2011.

Aπό τον στρατιώτη της Αλ Κάιντα στον στρατιώτη Ζ των Antz/ twitter

Πρόκειται για την τέταρτη φορά που η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών δίνει στη δημοσιότητα υλικό που κατασχέθηκε στο σπίτι όπου ζούσε ο Οσάμα με την οικογένειά του (μπορείτε να δείτε το υλικό ΕΔΩ ).

Σχέδιο με τη διαρρύθμιση του κρησφύγετου του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν/CIA

Στη κορυφή των αποκαλύψεων, το  ημερολόγιο του αρχηγού της Αλ Κάιντα όπου φέρεται να κατέγραφε τις σκέψεις του για την οργάνωση και τη δράση της στον κόσμο, αλλά και χιλιάδες   έγγραφα, φωτογραφίες  και ηλεκτρονικά αρχεία τα οποία δίνουν πληροφορίες για τη ζωή του διαβόητου τρομοκράτη. Το χειρόγραφο σημειωματάριο – ημερολόγιο του Μπιν Λάντεν αποτελείται από 228 σελίδες και είναι γραμμένο στην αραβική γλώσσα.

Εντύπωση προκαλεί ότι ανάμεσα στο υλικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, βρέθηκαν καμιά εικοσαριά ταινίες κινουμένων σχεδίων του Χόλιγουντ, όπως τα «Antz» και «Cars», αλλά και το βιντεοπαιχνίδι «Final Fantasy VII», βασισμένο στην ομώνυμη σειρά επιστημονικής φαντασίας με φανατικούς οπαδούς ανά τον κόσμο.

Στα αρχεία του υπολογιστή του Μπιν Λάντεν και το Final Fantasy με εκατομμύρια οπαδούς ανά τον κόσμο/ twitter

Από ό,τι φαίνεται όμως, ο Οσάμα ενδιαφερόταν να μαθαίνει και για την εικόνα που είχαν γι’ αυτόν οι Δυτικοί, καθώς ανάμεσα στα βίντεο υπήρχαν και ντοκιμαντέρ με θέμα τον ίδιο. Σύμφωνα πάντα με τη CIA στα ηλεκτρονικά αρχεία περιλαμβάνονταν το «Where in the World is Osama bin Laden και άλλα δύο ντοκιμαντέρ για τον αρχηγό της Αλ Κάιντα.

Κατά την άποψη των επικεφαλής της CIA, το εν λόγω υλικό -τμήματα του οποίου δίνονται σταδιακά στη δημοσιότητα από το 2015- προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες για την προέλευση και τη «γέννηση» της Αλ Κάιντα, καθώς για τις διαφορές μεταξύ της οργάνωσης του Μπιν Λάντεν και του Ισλαμικού Κράτους. Περιγράφονται τέλος οι διαφωνίες μέσα στους κόλπους της Αλ Κάιντα αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η οργάνωση μετά το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Όσο για το υλικό που κρατείται ακόμα διαβαθμισμένο ως άκρως εμπιστευτικό, η CIA έχει δηλώσει ότι αυτό γίνεται κυρίως για λόγους εθνικής ασφάλειας, είτε επειδή πρόκειται για διπλά ή κατεστραμμένα αρχεία, για βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου ή υλικό με προστασία copyright.

Τα στοιχεία που περισυνέλεξε η ειδική ομάδα SEAL Team 6 στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν αποσπάστηκαν από τα προσωπικά του αρχεία  και παρέμειναν μυστικά για 6 χρόνια.

Αεροφωτογραφία με το κρησφύγετο όπου σκοτώθηκε ο αρχηγός της Αλ Κάιντα REUTERS/Department of Defense/Handout via Reuters/Files

Το ζήτημα της δημοσιοποίησής τους είχε προκαλέσε διαφωνίες μεταξύ των αξιωματούχων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, καθώς αρκετοί ισχυρίζονται -ακομα και σήμερα- ότι η συλλογή πρέπει να παραμείνει ιδιωτική καθώς αποτελεί  «επιχειρησιακό» υλικό.