Σημαντικές αυξήσεις κατέγραψαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου μετά την απόφαση που έλαβαν αιφνιδιαστικά την Κυριακή η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και οι άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου, μέλη του ΟΠΕΚ+, για μείωση της παραγωγής έως και κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Μάιο έως το τέλος του 2023.
Το πρωί της Δευτέρας καταγράφηκε αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά σχεδόν 6% στις συναλλαγές που έγιναν στην Ασία με την τιμή του βαρελιού του WTI (West Texas Intermediate), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, να ανεβαίνει κατά 5,74% στα 80,01 δολάρια, ενώ αυτή του βαρελιού Μπρεντ βόρειας θάλασσας να αυξάνεται κατά 5,67%, φτάνοντας τα 84,42 δολάρια.
Οπως σημειώνουν διεθνή πρακτορεία, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα βοηθήσουν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να γεμίσει τα ταμεία της χώρας του, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ θα αναγκάσουν τους Αμερικανούς και άλλους συμμάχους τους να πληρώσουν ακόμη περισσότερα στην αντλία εν μέσω παγκόσμιου πληθωρισμού.
Επίσης, σύμφωνα το Associated Press, η εξέλιξη είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω ένταση στις σχέσεις του ΟΠΕΚ+ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ζήτησαν από τη Σαουδική Αραβία και άλλους συμμάχους να αυξήσουν την παραγωγή, καθώς προσπαθούν να μειώσουν τις τιμές και να πιέσουν τα οικονομικά της Ρωσίας.
ΝΥΤimes: Πιθανόν μικρή η επίπτωση
«Η μείωση της παραγωγής ήταν απροσδόκητη επειδή οι ηγέτες του ομίλου, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, δήλωναν τις τελευταίες ημέρες ότι δεν σκόπευαν να αλλάξουν την πολιτική τους. Αν και η ανακοίνωση αποτέλεσε έκπληξη, η σημασία της μπορεί τελικά να αποδειχθεί μικρή, ειδικά εάν η παγκόσμια οικονομία σημειώσει επιβράδυνση» σχολιάζουν σε μια πρώτη ανάλυσή τους οι New York Times.
H εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η κίνηση του ΟΠΕΚ+ έχει μεταξύ άλλων και συμβολική σημασία σε μια εποχή που οι τιμές του πετρελαίου είναι χαμηλότερες κατά το ένα τρίτο σε σύγκριση με το επίπεδο που βρέθηκαν αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.
«Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να αντιδρούν στους αυξανόμενους φόβους για ύφεση αργότερα μέσα στο έτος, στις επιπτώσεις των σοβαρών προβλημάτων αρκετών αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς και των συνεχιζόμενων προσπαθειών των κεντρικών τραπεζών να δαμάσουν τον πληθωρισμό. Η ζήτηση πετρελαίου έχει επίσης μειωθεί από τις απεργίες στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα διυλιστήρια» ανέφεραν οι NYTimes.
Ανησυχία για τις επόμενες εβδομάδες
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα πρωτοστατήσουν στην πραγματοποίηση των ανακοινωθέντων περικοπών, με μείωση παραγωγής 500.000 βαρελιών η καθεμία, ακολουθούμενες από το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ. Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν πάντως ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να κινητοποιήσει το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου και να συμβάλει έτσι στην αύξηση των τιμών τις επόμενες εβδομάδες.
Αμερικανοί αναλυτές σχολίασαν επίσης ότι από μόνες τους οι μειώσεις στην παραγωγή θα μπορούσαν να ωθήσουν προς τα πάνω τις τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ κατά περίπου 26 σεντς ανά γαλόνι, πέραν της συνήθους αύξησης που έρχεται όταν τα διυλιστήρια αλλάζουν το μείγμα βενζίνης κατά τη θερινή περίοδο. Το υπουργείο Ενέργειας υπολογίζει την εποχική αύξηση κατά μέσο όρο στα 32 σεντς ανά γαλόνι.