Ενας εβραίος έποικος και στο βάθος ο οικισμός Αμόνα | REUTERS/Baz Ratner
Επικαιρότητα

Αντιδράσεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ μετά το ψήφισμα του ΟΗΕ για τους εποικισμούς

Πρόταση που καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τους παράνομους εποικισμούς στη Δυτική Oχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ υπερψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η αντίδραση του Νετανιάχου και οι προειδοποιήσεις του Τραμπ
Protagon Team

Πρόταση που καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τους παράνομους εποικισμούς στη Δυτική Oχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ υπερψήφισε την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μην ασκήσουν βέτο, αλλά να απέχουν από την ψηφοφορία, γεγονός που προκάλεσε την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης αλλά και του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά μετά τις 20 Ιανουαρίου του 2017, δηλαδή μετά την ορκωμοσία του.

Οι ΗΠΑ προφύλασσαν παραδοσιακά το Ισραήλ από παρόμοιες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή τη φορά αψήφησαν τις εκκλήσεις του Ισραήλ και του Τραμπ να ασκήσουν βέτο στην πρόταση, η οποία τελικά πέρασε με 14 ψήφους υπέρ και μία αποχή.

«Το Ισραήλ απορρίπτει αυτό το επαίσχυντο ψήφισμα και δεν θα τηρήσει τους όρους του», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο ίδιος ανακάλεσε τους πρεσβευτές της χώρας του στη Νέα Ζηλανδία και στη Σενεγάλη για διαβουλεύσεις, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, λίγη ώρα μετά την έγκριση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε ότι η απόφαση του ΣΑ δεν θα έπρεπε να εκπλήξει το εβραϊκό κράτος. «Ημασταν διαφανείς στην άποψή μας ότι το ΣΑ θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και η θέση που υιοθετήσαμε είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την επί μακρόν πολιτική μας στο παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών. «Το ψήφισμα δεν θα έπρεπε να εκπλήξει κανέναν και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε εποικοδομητικά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (στην επίλυση) αυτού του προβλήματος».

Η αρχική ρόταση που είχε καταθέσει η Αίγυπτος είχε αποσυρθεί όταν το Ισραήλ ζήτησε από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να παρέμβει, αλλά κατατέθηκε ξανά από τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σενεγάλη και τη Βενεζουέλα. Η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, ωστόσο αναβλήθηκε, μετά από δηλώσεις του  Τραμπ, ενάντια στο περιεχόμενό του. Το σχέδιο αφορούσε την καταδίκη της επέκτασης του ισραηλινού εποικισμού στα κατεχόμενα, τον οποίο η διεθνής κοινότητα γενικά θεωρεί παράνομο.

Περίπου 500.000 εβραίοι ζουν σε 140 οικισμούς που έχουν χτιστεί σε Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ από το 1967. Οι οικισμοί θεωρούνται παράνομοι από τη διεθνή νομοθεσία, αν και το Ισραήλ το αμφισβητεί.

Οι αντιδράσεις

«Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τον μόνο φίλο τους στη Μέση Ανατολή», δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο υπουργός Ενέργειας της ισραηλινής κυβέρνησης Γιουβάλ Στέινλιτζ, ενώ ο παλαιστίνιος ηγέτης χαρακτήρισε «κόλαφο» για το Ισραήλ και «ημέρα νίκης» για τους Παλαιστινίους το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

 

Επειτα από την απόφαση του ΟΗΕ, αυτό το σπίτι στη Δυτική οχθη μάλλον θα μείνει στα μπετά… (REUTERS/Baz Ratner)

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη, Ντάνι Ντάνον, σχολιάζοντας την αποχή των ΗΠΑ δήλωσε πως χωρίς αμφιβολία η νέα αμερικανική κυβέρνηση και ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θα οδηγήσουν με νέα περίοδο τις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε από την πλευρά της ότι η άρνηση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο στο σχέδιο συνάδει με την πολιτική των ΗΠΑ και έγινε καθώς η το σχέδιο αντανακλά τα γεγονότα επί του πεδίου. «Δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει τις εποικιστικές δραστηριότητες και την λύση των δύο κρατών», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε πως η αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία ήταν «απολύτως επαίσχυντη», χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα «πλήγμα για την ειρήνη».

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προώθησαν το «ντροπιαστικό» σχέδιο ψηφίσματος για τον ισραηλινό εποικισμό στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, τόνισε Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Η αμερικανική κυβέρνηση ‘μαγείρεψε’ μυστικά με τους Παλαιστίνιους ένα εξωφρενικά αντιισραηλινό σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα γινόταν αέρας στα πανιά των μποϊκοτάζ και της τρομοκρατίας κατά του Ισραήλ», είπε.

Τι τουίταρε ο Τραμπ;

«Σε ό,τι αφορά τον ΟΗΕ, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά μετά τις 20 Ιανουαρίου», ανέφερε σε ανάρτησή του ο νικητής των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον απόηχο της παραπάνω υιοθέτησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του σχεδίου απόφασης για τερματισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στα παλαιστινιακά εδάφη.

Να θυμίζουμε ότι αυτή η ημερομηνία που ανέφερε ο Τραμπ, μόνο τυχαία δεν είναι: την 20ή Ιανουαρίου αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως πρόεδρος των ΗΠΑ…