Προπαγανδιστική αφίσα της Πολιτιστικής Επανάστασης | ebay
Επικαιρότητα

Ο οδηγός του καλού κινέζου κομμουνιστή

Οι αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Κίνας προχώρησαν σε μια σειρά επισημάνσεων για το τι πρέπει να κάνουν στις κοινωνικές εκδηλώσεις τους
Protagon Team

Ο οδηγός του καλού κομμουνιστή διά χειρός Πεκίνου. Ή, πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε σε γάμους και κηδείες. Διότι η «νομιμοφροσύνη» του απλού στελέχους δεν φαίνεται μόνο στα μεγάλα ιδεολογικά ζητήματα, αλλά και στις καθημερινές ασχολίες του. Ιδιαιτέρως σε αυτές που έχουν να κάνουν με τη ζωή και το θάνατο.

Υπό μορφή κατευθυντήριων αρχών, όπως σημειώνει το βρετανικό δίκτυο BBC, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Λαϊκής Κίνας εξέδωσε αυτή την εβδομάδα μια σειρά ερμηνειών για το πώς να συμπεριφέρονται τα μέλη του. Οι γενικές οδηγίες προς τα 88 εκατομμύρια των μελών είχαν δει το φως της δημοσιότητα τον περασμένο Οκτώβριο. Τώρα ήρθε η επεξήγησή τους υπό το πρίσμα της λιτότητας που έχει ενσκήψει πλέον στη χώρα. Τα τρία βασικά ερμηνευτικά σχόλια στα οποία προχώρησε το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι τα εξής:

Μην επωφελείστε οικονομικά από τους γάμους και τις κηδείες

Είναι κομμάτι της κινέζικης παράδοσης, οι καλεσμένοι σε γάμους να προσφέρουν χρήματα στο παντρεμένο ζευγάρι. Το ίδιο συμβαίνει και στις κηδείες όπου δίνουν χρήματα στην οικογένεια του θανόντος. Τα χρήματα στο νιόπαντρο ζευγάρι είναι ένδειξη καλοτυχίας, ενώ στην περίπτωση των κηδειών θεωρούνται ως απαραίτητα για να εκφράσει κάποιος τα συλλυπητήριά του και να βοηθήσει πρακτικά την οικογένεια στα έξοδα της κηδείας.

Πολυπληθείς γάμοι στην Κίνα. Να κάτι που δεν θέλει το Κομμουνιστικό Κόμμα (China Photos)

Επίσης, τόσο οι γάμοι όσοι και οι κηδείες θεωρούνται ως βασικοί δείκτες του κοινωνικού στάτους στην κινέζικη κουλτούρα. Τώρα, υπό το βάρος των νέων συνθηκών, τα μέλη του κόμματος αποθαρρύνονται να χρησιμοποιούν την όποια θέση διαθέτουν στην κοινωνική βαθμίδα για τέτοιου είδους κοινωνικές υποχρεώσεις. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να βλέπουν τους γάμους και τις κηδείες ως «όχημα» για να βγάλουν χρήματα. Επομένως, καλό είναι από εδώ και πέρα να μην συνεχίσουν να συμπεριφέρονται με τον παλαιό τρόπο.

Μην είστε ενοχλητικοί

Μια κηδεία στην Κίνα μπορεί να εξελιχθεί σε μαζική πορεία μέσα στην πόλη (AFP)

Σε μικρά χωριά, οι γάμοι και οι κηδείες μπορεί να κρατήσουν για μέρες και ορισμένες φορές περιλαμβάνουν ακόμη και μαζικές πομπές στους δρόμους. Η οδηγία του Κόμματος είναι ότι αυτού του είδους τα γεγονότα δεν θα πρέπει να παρενοχλούν ότι θα δημιουργούν προσκόμματα στην παραγωγή, τη ζωή, την εργασία, την επιχειρηματικότητα, τη διδασκαλία, την έρευνα, τις μεταφορές και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Πολλώ δε μάλλον δεν θα πρέπει να οδηγούν σε τραυματισμό ή θάνατο ανθρώπων ή να παραβιάζουν τα συμφέροντα του κράτους και των ανθρώπων.

Ξεχάστε τις παλιές παραδόσεις

Πλούσια εδέσματα κατά τη διάρκεια ενός γαμήλιου γεύματος. Οι πλούσιοι στην Κίνα δεν διστάζουν να δείξουν το στάτους τους με τέτοιου είδους τραπεζώματα (Getty Images)

Οι παραδόσεις δεν καταργούνται, ούτε ποινικοποιούνται, ωστόσο το Κόμμα θεωρεί πως καλό είναι τα μέλη του να μην τις ακολουθούν τυφλά και άκριτα. Από την άλλη, βέβαια, οι ιθύνοντες κρίνουν πως ειδικά τα υψηλόβαθμα στελέχη ενδέχεται να δώσουν το κακό παράδειγμα ή να κάνουν κακή εντύπωση στους απλούς πολίτες αν φανεί ότι έχουν διαρρήξει τις σχέσεις τους με την παράδοση.

Η ανταπόκριση των μελών του Κόμματος σε αυτές τις οδηγίες σίγουρα δεν ήταν αυτή που θα ήθελαν οι επιτελάρχες του. Αρκετοί χρήστες του Weibo (κάτι σαν τον Facebook των Κινέζων) έκαναν σκωπτικά και ειρωνικά σχόλια για τις κομματικές οδηγίες.

Εγραψε κάποιος: «Πώς γίνεται να κάνεις κακό στα συμφέροντα του κράτους με το να πηγαίνεις σε ένα γάμο; Μήπως αναφέρεται σε γάμο με τον Δαλάι Λάμα;», ενώ ένας άλλος σημείωσε: «Αυτό το πράγμα με τους κανόνες έχει πάρει λάθος δρόμο. Πλέον θα ρυθμίζονται ακόμη και οι φυσιολογικοί πολίτες».