Η πλούσια ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι πια προστατευμένη | http://www.papahanaumokuakea.gov/
Επικαιρότητα

Ο Ομπάμα έφτιαξε το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στη Χαβάη

Ο αμερικανός πρόεδρος έβαλε ένα ακόμη λιθαράκι στην παγκόσμια προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος - Αύξησε τα σύνορα του μεγαλύτερου θαλάσσιου πάρκου γύρω από τη Χαβάη θέτοντας υπό προστασία 7.000 είδη ζώων
Protagon Team

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει μόλις τρεις μήνες ακόμα στην κυβέρνηση. Το μεγάλο του στοίχημα –τουλάχιστον αυτό για το οποίο μπορεί να κινηθεί ευκολότερα σε σύγκριση με άλλους τομείς- είναι το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. Ηδη έχουν γίνει βήματα προς μία πιο φιλοπεριβαλλοντολογική δραστηριότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ο αμερικανός πρόεδρος πρόλαβε να βάλει την υπογραφή του σε ένα έργο που θα γραφτεί στην Ιστορία: Δημιούργησε τον μεγαλύτερο θαλάσσιο χώρο που τίθεται υπό προστασία. Βρίσκεται γύρω από τη Χαβάη και ξεπερνά τα ένα δισεκατομμύριο στρέμματα, δηλαδή είναι δύο φορές το μέγεθος της Γαλλίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση που έχει θέσει υπό προστασία οποιοσδήποτε πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Είναι στο συμφέρον όλων να προστατεύσουμε το υδάτινο περιβάλλον», τόνισε ο κ. Ομπάμα. Το θαλάσσιο καταφύγιο προϋπήρχε. Το Εθνικό Θαλάσσιο Μνημείο Παπαχαναουμοκουάκεα της Χαβάης -το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο- ιδρύθηκε επί προεδρίας Τζορτζ Μπους. Αλλά τώρα ο κ. Ομπάμα έσπρωξε τα σύνορα και αύξησε τα εθνικά μνημεία που περιλαμβάνονται σε αυτό σε 26.

Το αρχιπέλαγος που προστατεύεται πλέον με ομοσπονδιακό νόμο φιλοξενεί 7.000 είδη ζώων. Μαγνητίζει τα περισσότερα θαλασσοπούλια στον κόσμο, με 22 είδη και 14 εκατ. πτηνά συνολικά. Ανάμεσα στους θησαυρούς που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ζει και το γηραιότερο πλάσμα του κόσμου: ένα μαύρο κοράλλι ηλικίας 4.500 ετών!

Οι νόμοι που εφαρμόζονται στην υπό προστασία περιοχή παραμένουν ίδιοι. Απαγορεύονται οι διαδικασίες εξόρυξης και η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς –κάτι που δεν αρέσει στους ντόπιους ψαράδες. Η αλιεία για επιστημονική έρευνα και για ψυχαγωγία θα εκτελείται με περιορισμούς, ενώ το ίδιο ισχύει για την αφαίρεση ψαριών ή άλλων πόρων για παραδοσιακούς σκοπούς που απαιτεί η κουλτούρα της Χαβάης.

Το προστατευμένο αρχιπέλαγος «μας δίνει απλώς μία γεύση για το πώς ήταν ο πλανήτης πριν δεχθεί το αποτύπωμα του ανθρώπου», δήλωσε στη Washington Post ο Ματ Ραντ, διευθυντής του  προγράμματος για την Παγκόσμια Κληρονομιά των Ωκεανών. «Πρέπει να διατηρούμε τέτοιες περιοχές για να έχουμε ένα παράθυρο για το παρελθόν αλλά και για το μέλλον», τόνισε.

Επτά διαφορετικοί αμερικανοί πρόεδροι –με πρώτο τον Θίοντορ Ρούσβελτ, το 1906- έχουν ενδιαφερθεί για το θαλάσσιο περιβάλλον. Καιρός ήταν να το κάνει και ο κ. Ομπάμα, ο οποίος άλλωστε κατάγεται από τη Χαβάη.

Πράσινες χελώνες σε ακτή του συμπλέγματος Ατόλλη Μίντγουαιη που αποτελείται από δύο κοραλλιογενή νησιά και βρίσκεται στο δυτικό άκρο των νησιών της Χαβάης