Κάτι από το ενθουσιώδες κλίμα της ιστορικής προεκλογικής εκστρατείας του 2008 είχε η ζήτηση των εισιτηρίων για την αποχαιρετιστήρια ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα που γίνεται απόψε Τρίτη στο Σικάγο.
Από αυτήν την πόλη ξεκίνησε η πολιτική του καριέρα και σε αυτήν την πόλη άκουσε τα αποτελέσματα που του έδωσαν τη νίκη το 2008.
Οσο και αν στη πορεία αυτή η ιστορική λάμψη ξεθώριασε κάπως, χιλιάδες ήταν αυτοί που αψήφησαν το κρύο ήδη από νωρίς το Σάββατο για να προμηθευτούν ένα εισιτήριο, τα οποία εξαντλήθηκαν γρήγορα.
«Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα ξαναγίνει κάτι τόσο μεγάλο και εντυπωσιακό, οπότε λέω “δεν το χάνω με τίποτα”», είπε στο ABC ένας 28χρονος άνδρας, ο Ουμάρ Ιμπραχίμ, ο οποίος στήθηκε στην ουρά από τις τρεις τα ξημερώματα.
Για μια άλλη υποστηρίκτρια, είναι η επιστροφή του προέδρου στο σπίτι του και μια ένδειξη ότι «πραγματικά νοιάζεται για τον λαό».
Από τον Λευκό Οίκο περιμένουν περί τους 14.000 ανθρώπους στον χώρο όπου θα γίνει η ομιλία, αν και δεν είναι σαφές πόσοι θα παραβρεθούν τελικά.
Ο Ομπάμα πρόκειται να μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο ΜακΚόρμικ το βράδυ της Τρίτης (ξημερώματα Τετάρτης στην Ελλάδα). Θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μισέλ και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, του οποίου ο πολλές φορές αφανής αλλά ουσιαστικός ρόλος στην προεδρία ίσως ακόμη να μην έχει εκτιμηθεί αρκετά. Μαζί τους θα είναι και αρκετοί «βετεράνοι» συνεργάτες του προέδρου στον Λευκό Οίκο.
Στην ομιλία αναμένεται να συνοψίσει την οκταετή θητεία του, μαζί με κάποιες σκέψεις για το μέλλον της χώρας και, φυσικά, ένα «ευχαριστώ» σε όλους όσοι τον βοήθησαν στο έργο του.
Είναι μια παράδοση που ξεκίνησε το 1796 από τον πρώτο πρόεδρο, τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, και γίνεται σαν ένα είδος παρακαταθήκης.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έλεγαν ότι η ομιλία δεν θα είναι ομιλία νίκης, αλλά περισσότερο θα είναι ένα κάλεσμα. Θα «περάσει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά» είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Πσάκι.
Πρόθεση του απερχόμενου προέδρου, συμπληρώνει η σύμβουλος του προέδρου Βάλερι Τζάρετ, είναι «να παρακινήσει τους πολίτες να εμπλακούν και να παλέψουν για τη δημοκρατία». Η ομιλία, την οποία ο Ομπάμα και οι συνεργάτες του σχεδίαζαν από το καλοκαίρι, θα εστιάζει στο μέλλον και το «πώς θα πάρουμε τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών, πολλά από τα οποία έγιναν εφικτά με τη σκληρή εργασία και το κουράγιο των Αμερικανών και θα χτίσουμε πάνω σε αυτά».
Ως τώρα, ήταν σχετικά διακριτικός με τον Τραμπ: αν και δεν απέφυγε τη σκληρή κριτική, έθετε σε πρώτο πλάνο την ανάγκη της ενότητας ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που θα προκύψουν στο μέλλον.
Σε μια ομιλία με το βλέμμα στο μέλλον, ίσως δεν υπάρχει χώρος για αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις, ωστόσο η αντίστιξη ανάμεσα στο στιλ των δύο προέδρων, ενός απερχόμενου και ενός επερχόμενου θα είναι -μοιραία ίσως- πολύ έντονη.