| REUTERS/Yara Nardi/File Photo
Επικαιρότητα

Ο Ντράγκι λέει τα πράγματα με το όνομά τους: Θέλουμε ειρήνη ή αναμμένο κλιματιστικό;

Για μια δύσκολη περίοδο τους επόμενους μήνες, κατά τους οποίους θα χρειαστούν περικοπές στην κατανάλωση ενέργειας, προετοίμασε του Ιταλούς ο πρωθυπουργός της χώρας: «Διερωτόμαστε αν μπορούμε να ανταλλάξουμε την τιμή του φυσικού αερίου με την ειρήνη. “Προτιμούμε την ειρήνη ή να έχουμε αναμμένο κλιματιστικό;” Αυτή είναι η ερώτηση», είπε
Protagon Team

Ενώπιον του διλήμματος των περικοπών στην κατανάλωση ενέργειας και της ειρήνης στην Ουκρανία έθεσε τους Ιταλούς ο Μάριο Ντράγκι, προετοιμάζοντάς τους και για ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας αναφέρθηκε στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και στην οικονομική και ενεργειακή προοπτική της χώρας του.

«Είναι σαφές ότι ο πόλεμος μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης. Υπάρχει η αρνητική επίπτωση της αύξησης της τιμής της ενέργειας, αλλά και η μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Θα κάνουμε, όμως, ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», τόνισε ο Ντράγκι, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στη φάση αυτή δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και ούτε ενδεχόμενη μειωμένη παροχή ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Ωστόσο ο Ντράγκι υπογράμμισε:

«Αν η ΕΕ μας προτείνει εμπάργκο επί του ρωσικού φυσικού αερίου, είμαστε πρόθυμοι να την ακολουθήσουμε. Επιθυμούμε τα μέσα εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, στην ειρήνη.

»Διερωτόμαστε αν μπορούμε να ανταλλάξουμε την τιμή του φυσικού αερίου με την ειρήνη. “Προτιμούμε την ειρήνη ή να έχουμε αναμμένο κλιματιστικό;” Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης αποσαφήνισε, πάντως, ότι ακόμη και αν σήμερα σταματούσαν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η Ιταλία –χάρη στα αποθέματά της– θα ήταν καλυμμένη μέχρι και τον Οκτώβριο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο δήλωσε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, φέτος, προβλέπεται ότι θα είναι της τάξης του 3,1%, με δημόσιο έλλειμμα στο 5,6%. Παράλληλα, η μείωση των φόρων στα καύσιμα, κατά 25 λεπτά του ευρώ το λίτρο, παρατείνεται μέχρι τις 2 Μαΐου.