Το καλοκαιρινό promo του νέου Ολυμπιακού εστίαζε στο γρήγορο και ελκυστικό στην επίθεση παιχνίδι, που είναι η βασική αρχή του κατά Μπλατ μπάσκετ. Δεν ήταν παραπλανητική διαφήμιση. Ετσι έπαιζαν όλες οι ομάδες του αμερικανο-ισραηλινού κόουτς, έτσι προσπαθούν να παίξουν και οι «ερυθρόλευκοι» από την αρχή της σεζόν. Αλλοτε με μεγαλύτερη, κι άλλοτε με μικρότερη επιτυχία.
Αλλά, ο Ολυμπιακός που χθες (Τρίτη) βράδυ θριάμβευσε στο «Παλάου Μπλαουγκράνα», ήρθε από τα παλιά, από την προηγούμενη τετραετία του. Λες και γι’ αυτόν, ειδικά, τον αγώνα επέστρεψε στον πάγκο του ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Επέλεξε το σετ-παιχνίδι, δεν έτρεξε όσο ο νέος του προπονητής ζητά και κατάφερε, με παθιασμένη άμυνα, να κρατήσει την Μπαρτσελόνα των 77 πόντων και των 17 ασίστ (κατά μέσον όρο) στους 60 πόντους και τις εννέα ασίστ. Οι Καταλανοί δεν ξεπέρασαν τους 18 πόντους ούτε σε ένα από τα τέσσερα δεκάλεπτα, δεν έκαναν σερί μεγαλύτερο από το 5-0 και έχασαν με διαφορά τη μάχη των ριμπάουντ (37-25).
Ηταν ένα μικρό «θαύμα» του Ντέιβιντ Μπλατ. Κανείς, ακόμη, δεν μπορεί να καταλάβει, πώς ο κόουτς έχει κατορθώσει να παρουσιάσει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα στην εφετινή Ευρωλίγκα (με παθητικό 76,8 πόντων ανά αγώνα), διαχειριζόμενος ένα ρόστερ που δεν φημίζεται, ούτε για την αθλητικότητα, ούτε για τη σκληράδα του. Με επιθετικογενείς, κυρίως, παίκτες, που επιλέχθηκαν για την ταχύτητα και τις αρετές τους στη δημιουργία, κι όχι για να παίξουν τον ρόλο του «κομάντο», στον οποίο χθες έδωσαν ρεσιτάλ. Ηταν, γενικώς, ένα παράξενο παιχνίδι. Ιδίως στο πρώτο ημίχρονο. Με τον Ολυμπιακό να παίζει ατομικά (είχε μόλις δυο ασίστ σε 20 λεπτά) και να είναι πιο εύστοχος από μακριά (40% στα τρίποντα), παρά από κοντά (38,1% στα δίποντα).
Κι όμως, οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχασαν τον έλεγχο του αγώνα ούτε για μια στιγμή, χάρη και στα χάλια της Μπαρτσελόνα, που με το υπερδιπλάσιο μπάτζετ δεν έχει καταφέρει να φτιάξει ομάδα της προκοπής. Κυριάρχησαν σε όλη τη διάρκεια του ματς, με πρωταγωνιστές τον Νίκολα Μιλουτίνοφ και τον αλάνθαστο (για πρώτη φορά έπειτα από 155 αγώνες) Βασίλη Σπανούλη. Για τον σέρβο σέντερ, ήταν μια αξέχαστη βραδιά. Με τους 18 πόντους του (5/8 δίποντα, 8/9 βολές), τα 14 ριμπάουντ (επτά επιθετικά και επτά αμυντικά) και τα οκτώ κερδισμένα του φάουλ, έσπασε αρκετά προσωπικά ρεκόρ στη διοργάνωση και αναδείχτηκε MVP της αναμέτρησης. Κάποιες στιγμές τον βλέπεις και σου θυμίζει παίκτη του ΝΒΑ.
Ο Ολυμπιακός συμπλήρωσε τέσσερα «διπλά» (με Χίμκι, Μπασκόνια, Μπάγερν και Μπαρτσελόνα), τα οποία υπερκαλύπτουν τις δύο ήττες του στο ΣΕΦ. Στην πραγματικότητα τη μια, αυτή από την Αρμάνι, διότι την άλλη -από την ασταμάτητη Φενέρμπαχτσε του «Ζοτς»- δεν τη λες απρόβλεπτη. Δεν είναι παραδοσιακή ομάδα έδρας, κι αυτό είναι ένα, ακόμη, χαρακτηριστικό των ομάδων του Μπλατ. Ποτέ δεν ήταν (ομάδα έδρας). Πέρυσι, επί Σφαιρόπουλου, είχε φτάσει τα επτά «διπλά» στη διοργάνωση, όμως τώρα μετράει τέσσερις εκτός έδρας νίκες μόλις στη 13η αγωνιστική.
Με οκτώ νίκες στο σύνολο βρίσκεται στην πέμπτη θέση της κατάταξης. Εκεί, ή ένα σκαλοπάτι ψηλότερα, θέλει να τον βρει το τέλος της regular season. Αφού δεν μπορεί να μπει σφήνα στο «τρίο» Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης, ΤΣΣΚΑ Μόσχας -κανείς δεν μπορεί- θα προσπαθήσει, τουλάχιστον, να μην πέσει πάνω τους στα play-offs, καταλαμβάνοντας την τέταρτη ή πέμπτη θέση. Μετά (και) τη χθεσινή του νίκη βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Το βράδυ της Πέμπτης (21:00) υποδέχεται στο ΣΕΦ τον αδύναμο κρίκο του τουρνουά, την Γκραν Κανάρια. Ταυτοχρόνως, η Εφές παίζει στη Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ. Εάν τα αποτελέσματα αυτών των δυο αγώνων είναι τα αναμενόμενα, ο Ολυμπιακός θα ανέβει στην τέταρτη θέση. Στη συνέχεια, αντιμετωπίζει (εκτός έδρας) την Νταρουσάφακα. Η Εφές, όμως, έχει ακόμη ένα δύσκολο ταξίδι, στη Βαρκελώνη. Κι ακολουθεί το ευρω-ελληνικό ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, στις 4 Ιανουαρίου στο ΣΕΦ. Που, όπως φαίνεται, θα κρίνει πολλά. Διότι ο (σοβαρός) Παναθηναϊκός και η Εφές θεωρούνται οι μόνοι αντίπαλοι που θα μπορούσαν να τον αφήσουν εκτός «πεντάδας». Η μονομαχία των δυο «αιωνίων» αντιπάλων την τέταρτη μέρα του 2019 μπορεί, για έναν από τους δυο, να αποβεί… μοιραία.