Ο Νίκος Δένδιας με τον Ζαν-Υβ Λε Ντριάν στο παρίσι | Δελτίο τύπου / POOL
Επικαιρότητα

Ο Νίκος Δένδιας στο Παρίσι εκθέτοντας την τουρκική προκλητικότητα

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Υβ Λε Ντριάν εν όψει και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. «Η Τουρκία δεν μπορεί να εκβιάζει την Ευρώπη - δεν θα επιτρέψουμε έρευνες τουρκικών πλοίων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα», το διπλό μήνυμα
Protagon Team

Οι εξελίξεις στη Μεσόγειο και οι ενέργειες της Τουρκίας ήταν στην ατζέντα της διά ζώσης συνάντησης που είχε το πρωί της Δευτέρας ο Νίκος Δένδιας στο Παρίσι με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν.

Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί επρόκειτο να συμμετάσχουν από κοινού στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου θα τεθεί εκ νέου και το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

H πολυεπίπεδη συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας και οι εξελίξεις στη Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συνομιλήσουν, αρχικά, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για τη διατλαντική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητηθεί και το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζήτημα το οποίο θα τεθεί και στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την προετοιμασία των εργασιών της Διάσκεψης Εταιρικής Σχέσης για το Σουδάν, η οποία θα λάβει χώρα στις 25 Ιουνίου.

«Διαχρονική και αδιάρρηκτη η γαλλική υποστήριξη»

Σε συνέντευξή του στη Le Figaro, o Νίκος Δένδιας ξεκαθαρίζει για μία ακόμη φορά ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επιχειρεί διαρκώς να εκβιάζει την Ευρώπη, σημειώνοντας με ικανοποίηση ότι η γαλλική πλευρά «αντιλήφθηκε εξαρχής ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν επηρεάζουν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά όλη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο».

«Σε στρατιωτικό επίπεδο, η παρουσία του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και η συμμετοχή της Γαλλίας στην επιχείρηση IRINI στην περιοχή στέλνει ένα σαφές μήνυμα: την απόρριψη της διεθνούς παρανομίας. Η γαλλική υποστήριξη προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, είναι διαχρονική και αδιάρρηκτη και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά και υπενθυμίζει ότι πρόσφατα η Γαλλία συνυπέγραψε μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, κοινή διακήρυξη, στην οποία καταδικάζεται η τουρκική παραβατικότητα.

«Η Τουρκία έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζει και επιγραμματικά αναφέρεται στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδος, τις υπερπτήσεις οπλισμένων μαχητικών πάνω από κατοικημένα νησιά, καθώς και πάνω από ελληνικό χερσαίο έδαφος στον Εβρο, την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου, αλλά και την επιχείρηση παραβίασης των ευρωπαϊκών χερσαίων συνόρων στο τέλος Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου στον Εβρο που απέτυχε.

Τα ανωτέρω, όπως επισημαίνει, ήρθαν να προστεθούν στην παράνομη και άκυρη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σαράζ στη Λιβύη και στην ανάμειξή της de facto στον εμφύλιο πόλεμο.

«Στην ευρύτερη παράνομη προσπάθειά της να επεκτείνει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία μεθοδεύει, χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους, την αποστολή ερευνητικών σκαφών σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιχειρώντας να την αμφισβητήσει και να υφαρπάξει ελληνικούς υποθαλάσσιους πόρους. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να το επιτρέψει»,  είναι το μήνυμα που στέλνει προς πάσα κατεύθυνση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Δένδια στην Αλεξία Κεφαλά για τη Le Figaro:

AL. KEFALAS: Κύριε υπουργέ, επισκέπτεστε τη Γαλλία σε μια εποχή που η Τουρκία πολλαπλασιάζει τις απειλές στην περιοχή. Τι περιμένετε από το Παρίσι;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι απαράδεκτο. Και δεν σταματά στις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων, αλλά προστίθενται οι υπερπτήσεις οπλισμένων μαχητικών πάνω από κατοικημένα νησιά, καθώς και πάνω από ελληνικό χερσαίο έδαφος στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Εβρο, στα βόρεια της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία ενός άλλου μέλους της ΕΕ, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν δίστασε να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις όχι μόνο στην ΑΟΖ, αλλά ακόμη και εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων. Αυτές οι ενέργειες έχουν επισύρει την καταδίκη της ΕΕ, η οποία επέβαλε στοχευμένες κυρώσεις.

Και δεν είναι μόνο αυτά: Τον Φεβρουάριο η Αγκυρα δεν απείλησε απλώς ότι θα παραβιάσει μαζικά τα ευρωπαϊκά χερσαία σύνορα, αλλά προσπάθησε να το επιτύχει, εργαλειοποιώντας μετανάστες που βρίσκονται σε αδυναμία, κάνοντάς τους να πιστέψουν στο άνοιγμα των συνόρων.

Ετσι, ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών διέδιδε ψευδώς, κάνοντας μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, ότι τα σύνορα είναι δήθεν ανοιχτά, ότι 130.000 άνθρωποι είχαν διέλθει τα σύνορα με την Ευρώπη, ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά λίγες δεκάδες. Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων πλειοδότησε, μη διστάζοντας να δημοσιεύσει χάρτες για να υποδείξει λιγότερο φυλασσόμενες διόδους.

Τα ανωτέρω ήρθαν να προστεθούν στην παράνομη και άκυρη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση του Φαγέντ αλ Σαράζ στη Λιβύη και στην ανάμειξή της de facto σε αυτόν τον εμφύλιο πόλεμο. Στην ευρύτερη παράνομη προσπάθειά της να επεκτείνει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μεθοδεύει, χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους, την αποστολή ερευνητικών σκαφών σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιχειρώντας να την αμφισβητήσει και να υφαρπάξει ελληνικούς υποθαλάσσιους πόρους. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να το επιτρέψει.

Η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως τη συνεπή στάση της συμμάχου μας και φίλης Γαλλίας. Το Παρίσι αντιλήφθηκε εξ αρχής ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν επηρεάζουν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά όλη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Δεν μπορεί η Τουρκία συνεχώς να επιχειρεί να εκβιάζει την Ευρώπη.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, η παρουσία του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και η συμμετοχή της Γαλλίας στην επιχείρηση IRINI στην περιοχή στέλνει ένα σαφές μήνυμα: την απόρριψη της διεθνούς παρανομίας. Η γαλλική υποστήριξη προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, είναι διαχρονική και αδιάρρηκτη και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό.

AL. KEFALAS: Η Ελλάδα εγκαθίδρυσε ΑΟΖ με την Ιταλία και ετοιμάζει το ίδιο με την Αίγυπτο, την οποία θα επισκεφθείτε σε λίγο. Γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η χώρα μου επιδιώκει την επίλυση των εκκρεμοτήτων με τις γειτονικές της χώρες, προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας των λαών της περιοχής. Αυτή η συμφωνία συνήφθη στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Επιβεβαιώνει, επίσης, το δικαίωμα στα νησιά για υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως ορίζει η εν λόγω Σύμβαση με το άρθρο 121.

Αυτό το δικαίωμα, που ισχύει σε όλο τον κόσμο, απορρίπτεται από την Τουρκία, η οποία θέλει να παρέμβει στην περιοχή, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή, που υπογράψαμε με την Ιταλία, είναι νόμιμη και μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για άλλα κράτη.

AL. KEFALAS: Μετά τη συνάντηση με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών, περιμένετε μια πιο έντονη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών μας;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: H ελληνογαλλική φιλία και συνεργασία είναι ιδιαιτέρως στενή, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόσφατα, η Γαλλία συνυπέγραψε μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, κοινή διακήρυξη, στην οποία καταδικάζεται η τουρκική παραβατικότητα. Η γαλλική υποστήριξη προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, είναι διαχρονική και αδιάρρηκτη και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό.

Η συνεργασία μας εκτείνεται βεβαίως και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η κρίση του κορονοϊού, η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ενίσχυση του τουρισμού και στις δύο χώρες, ή ακόμα η αμυντική συνεργασία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά, σε πνεύμα ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

AL. KEFALAS: Τι περιμένετε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 Ιουνίου;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το κύριο θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι η δημιουργία του νέου Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία, αλλά και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική συζήτηση που αναδεικνύει το βασικό ζήτημα της έμπρακτης και ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

AL. KEFALAS: Ποια είναι η άποψή σας για το σχέδιο ανάπτυξης της ΕΕ; Και πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα 32 δισ. ευρώ που θα της διατεθούν;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και η Ελλάδα την έχει χαιρετίσει. Η πρωτοβουλία, εξάλλου, του προέδρου Mακρόν και της καγκελαρίου Mέρκελ ήταν αποφασιστικής σημασίας και ανταποκρίνεται στις ουσιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν γενναία μέτρα.

Ευελπιστώ ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει το σχέδιο. Είναι ζωτικής σημασίας να καταλήξουμε σε συμφωνία για την οικονομική επανεκκίνηση της Ευρώπης το συντομότερο δυνατό.

Η Ελλάδα, η χώρα μου, είχε μπει σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης πριν από την έλευση της πανδημίας, ύστερα από δέκα χρόνια ύφεσης. Βεβαίως, η ανάπτυξη αυτή ανεκόπη από τις περιστάσεις, αλλά οι βάσεις και οι προϋποθέσεις επανεκκίνησής της είναι γερά θεμελιωμένες και αποτελούν ισχυρό εχέγγυο για την ανάπτυξη. Είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.