Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, βλοσυροί, στο Τελ Αβίβ, τον περασμένο Οκτώβριο | Miriam Alster/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Νετανιάχου ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί ανάμεσα σε Μπάιντεν, Τραμπ και Χάρις

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να μιλήσει στο Κογκρέσο και να συναντήσει τον νυν και τον πρώην πρόεδρο, καθώς και την πιθανή υποψήφια των Δημοκρατικών
Protagon Team

Τη Δευτέρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έφτασε στην Ουάσινγκτον, όπου θα συναντηθεί για τελευταία φορά με τον Τζο Μπάιντεν.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του ισραηλινού κοινού, με τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων να λένε σε έρευνες ότι πρέπει να παραιτηθεί είτε τώρα είτε μόλις τελειώσει ο πόλεμος, προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα βρέθηκε μετά από πρόσκληση του Κογκρέσου, στο οποίο θα μιλούσε το μεσημέρι της Τετάρτης (τοπική ώρα), ενώ την Πέμπτη θα συναντήσει τον αμερικανό πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις.

Στα τρεισήμισι χρόνια από την εκλογή του, ο Μπάιντεν δεν τα έχει πάει καλά με τον ισραηλινό πρωθυπουργό.

Αρνήθηκε να τον προσκαλέσει στον Λευκό Οίκο και επέκρινε δριμύτατα τα σχέδια του συνασπισμού του Νετανιάχου να αποδυναμώσει το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Τους τελευταίους 12 μήνες συναντήθηκαν δύο φορές: στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο και όταν ο Μπάιντεν έφτασε στο Ισραήλ για επίσκεψη αλληλεγγύης αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Μπάιντεν έχει υποστηρίξει τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, στέλνοντας όπλα και αμερικανικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη για να ενισχύσουν την ισραηλινή άμυνα έναντι των εισερχόμενων πυραύλων από το Ιράν και την Υεμένη.

Αλλά τους τελευταίους μήνες έχει γίνει πιο ανοικτά επικριτικός για τις επιθέσεις του Ισραήλ, τον αποκλεισμό των ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα και την έλλειψη ισραηλινής στρατηγικής για τον τερματισμό του πολέμου. Έχει επίσης σταματήσει τουλάχιστον ένα φορτίο με βόμβες προς το Ισραήλ.

Οπως σημειώνουν οι Times, η άμεση ανησυχία του Νετανιάχου είναι ότι ο Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει τους έξι μήνες που του απομένουν ως πρόεδρος για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ να αποδεχθεί μια κατάπαυση του πυρός και μια διπλωματική συμφωνία που θα περιλαμβάνει συνομιλίες για λύση δύο κρατών με τους Παλαιστινίους.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποχώρηση των ακροδεξιών εταίρων του συνασπισμού του Νετανιάχου από την κυβέρνηση και σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες είναι πιθανό να χάσει.

Το ίδιο όμως ανησυχεί, ο ισραηλινός πρωθυπουργός και για το ποιος θα είναι ο διάδοχός του στον Λευκό Οίκο.

Η Χάρις, ο σύζυγος της οποίας είναι Εβραίος, έχει στηρίξει τον αμερικανό πρόεδρο στο θέμα του Ισραήλ και θεωρείται απίθανο να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική, αλλά έχει υπάρξει πιο επικριτική κατά των Ισραηλινών για την σφαγή αμάχων στη Γάζα.

Τον Μάρτιο, είπε σε συνέντευξή της ότι «είναι σημαντικό για εμάς να διακρίνουμε ή τουλάχιστον να μην συγχέουμε την ισραηλινή κυβέρνηση με τον ισραηλινό λαό. Ο ισραηλινός λαός έχει δικαίωμα στην ασφάλεια —όπως και οι Παλαιστίνιοι. Στον ίδιο βαθμό».

Δηλώσεις που σίγουρα δεν θα άρεσαν στον Νετανιάχου, σημειώνουν οι Times.

Πάντως, ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανησυχεί και για τον Τραμπ.

Οι δύο πολιτικοί είχαν στενή σχέση όταν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, οπότε και μετέφερε την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Τραμπ όμως εξοργίστηκε όταν ο Νετανιάχου συνεχάρη τον Μπάιντεν για τη νίκη του το 2020 και από τότε, έχει αρνηθεί να του μιλήσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη δεν είχε επιβεβαιωθεί ακόμα η συνάντηση των δύο ανδρών.

Μπορεί ο επίσημος λόγος που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον ο Νετανιάχου να είναι η ομιλία του στο Κογκρέσο, αλλά το πραγματικό του ακροατήριο είναι ο ισραηλινός λαός, τον οποίο προσπαθεί να πείσει ότι ο δρόμος που έχει διαλέξει στη Γάζα είναι ο καλύτερος για την ασφάλεια της χώρας.

Η μόνη του ελπίδα να ανακτήσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων είναι να αποδείξει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί ότι το Ισραήλ έχει μια σταθερή συμμαχία με τις ΗΠΑ, όποιος και αν είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου.