Κυριάκος Μητσοτάκης και Προκόπης Παυλόπουλος - ο Πρωθυπουργός δεν είχε ψηφίσει τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2015 | Nick Paleologos / SOOC
Επικαιρότητα

Ο νέος «χρησμός» Μητσοτάκη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μολονότι είχε προαναγγελθεί ότι οι αποφάσεις για τον ένοικο της Ηρώδου Αττικού θα λαμβάνονταν μέσα στις γιορτές, ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν βιάζεται –προέχει ο νέος εκλογικός νόμος. Εδωσε πάντως κάποιες ενδείξεις για την πρότασή του
Protagon Team

Υποτίθεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπαιρνε τις αποφάσεις του για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας στις χριστουγεννιάτικες διακοπές του «στο βουνό». Ετσι είχε διαρρεύσει η Φώφη Γεννηματά τον περασμένο Οκτώβριο (εδώ) μετά τη συνάντησή τους και κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να το διαψεύσει. Ο Πρωθυπουργός πήγε στο βουνό, επέστρεψε, αλλά το όνομά μάλλον θα αργήσουμε να το μάθουμε.

Την ημέρα επιστροφής του κ. Μητσοτάκη από τις ολιγοήμερες διακοπές του στο Μέτσοβο, δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής» μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξή του (εδώ) στην οποία ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα της προεδρικής εκλογής:

«Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αυστηρά καθορισμένες από το Σύνταγμα. Πρέπει να συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα. Αρα, είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου. Αναγνωρίζω ότι η ευθύνη της επιλογής είναι δική μου. Είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση. Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Δήμητρα Κρουστάλη.

Αυτή η τελευταία φράση –«η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν»– θεωρήθηκε ότι «καίει» τα σενάρια της επανεκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου και επαναφέρει σενάρια με άλλα ονόματα –πχ. Μαρία Δαμανάκη, ή Αννα Διαμαντοπούλου, εφόσον ισχύει το άτυπο «rotation» εναλλαγής κεντροδεξιού και κεντροαριστερού ΠτΔ.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν βιάζεται. Με τη συνέντευξή του όρισε τις προτεραιότητες. Πρώτα ο διπλωματικός μαραθώνιος, με επιστέγασμα το ταξίδι στις ΗΠΑ για τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου, έπειτα ο νέος εκλογικός νόμος και μετά το όνομα για τον ένοικο της Ηρώδου Αττικού, δηλαδή τον… Φεβρουάριο τα σπουδαία, οπότε και το κλίμα θα είναι εντελώς διαφορετικό.

Βάζοντας μπροστά το θέμα του εκλογικού νόμου –αλλάζει άμεσα μόνο με 200 ψήφους, αλλιώς οι επόμενες εκλογές θα είναι διπλές, έχει προειδοποιήσει– ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να προλογίζει έναν γύρο ευρύτερων διαπραγματεύσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με θέμα όμως διαφορετικό από αυτό που υπολόγιζαν, όχι δηλαδή το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι έτσι πιέζεται η Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας που τυπικά επιμένει στην απλή αναλογική, θα βρεθεί υπό πίεση. Επιστρέφοντας στο θέμα του ΠτΔ, και ενώ ακόμα ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος δεν έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί να παραμείνει στο Προεδρικό, θεωρείται ασφαλές να πει κανείς ότι αν ο νυν Πρόεδρος δεν προταθεί από τη ΝΔ, δεν θα προταθεί ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ.