Σε μια από τις επισκέψεις του στην Αθήνα, σε ημερίδα για το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας | Κώστας Μπαλτάς/ Intime News
Επικαιρότητα

O νέος ισχυρός της Κομισιόν είναι φανατικός του Αρη

«Εγώ θα δουλέψω για την Ευρώπη» είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς όταν ήταν 17 χρονών. Και τα κατάφερε. Ο γεννημένος στη Θεσσαλονίκη εκπροσώπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόλις ανέλαβε και αναπληρωτής διευθυντής στη Διεύθυνση Επικοινωνίας
Νικόλας Τριανταφύλλου

Θα τον έχετε δει να ενημερώνει τους δημοσιογράφους για λογαριασμό της Κομισιόν και του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, χωρίς ποτέ να χάνει το ευγενικό κι αποστασιοποιημένο ύφος του. Έστω κι αν οι ερωτήσεις τον αφορούν προσωπικά, καθώς ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν είναι Έλληνας: ο Μαργαρίτης Σχοινάς, με καταγωγή από τη Χαλκιδική.

Από τις 16 Δεκεμβρίου, ο κ. Σχοινάς αναβαθμίστηκε. Εκτός από τη θέση του επικεφαλής εκπροσώπου Τύπου, την οποία διατηρεί, ανέλαβε και τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή στη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι εκτός από την πολιτική επικοινωνία της Κομισιόν, ανέλαβε και «την εταιρική». Είναι υπεύθυνος, πλέον, για τις μεγάλες ενημερωτικές εκστρατείες, το ευρωβαρόμετρο, το Europe Satellite. Πρόκειται για ένα από τα 30 υψηλότερα πόστα της Επιτροπής. Σε ανάλογα υψηλή θέση βρίσκονται άλλοι δυο Έλληνες: η Βιβή Μίχου, αναπληρώτρια γενική γραμματέας της Κομισιόν και ο Γεράσιμος Θωμάς, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν.

Στο Μουσείο της Ακρόπολης, με την ισπανίδα σύζυγό του (γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν στη Μπριζ) και τον Αντώνη Σαμαρά

«Εγώ θα δουλέψω για την Ευρώπη!»

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962 από γονείς δημοσίους υπαλλήλους και δεν έφτασε καθόλου τυχαία στο υψηλό αξίωμα. Το χάραξε, και μάλιστα από τα 17 του χρόνια. Οι δικοί του θυμούνται την 28η Μαίου του 1979. Παρακολουθούσαν οικογενειακώς την τελετή της υπογραφής της Συνθήκης Προσχωρήσεως στην ΕΟΚ από το Ζάππειο, όταν ο Μαργαρίτης τους είπε «Εγώ θα δουλέψω για την Ευρώπη!» Σπούδασε στη Νομική Θεσσαλονίκης, στη συνέχεια στο College d’ Europe στην Μπριζ, ακολούθως στο London School of Economics.

Με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο κάποιας κρίσιμης σύσκεψης για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Το 1989, πανέτοιμος, συμμετείχε σε διαγωνισμό για υπαλλήλους στην Κομισιόν. Πέτυχε στις εξετάσεις, προσλήφθηκε το 1990 και ανέβηκε –στην αρχή- αργά τα σκαλοπάτια. Πέρασε από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών, εργάστηκε στο γραφείο της Αθήνας και, στη συνέχεια, σε γραφεία Επιτρόπων. Διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Λογιόλα Ντε Παλάθιο και διευθυντής στο γραφείο του πρώτου Επιτρόπου της Κύπρου, Μάρκου Κυπριανού.

Όταν τον επιστράτευσε ο Γιουνκέρ

Ακολούθησε ένα μικρό διάλειμμα απ’ το 2007 έως το 2009, για το οποίο θα μιλήσουμε σε λίγο. Το 2013 και το 2014 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε συντονιστής, για λογαριασμό της Κομισιόν, όλων των ομάδων που παρείχαν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα. Εκεί τον βρήκε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος είχε εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν και τον αιφνιδίασε, λέγοντάς του: «Έχω το κατάλληλο πόστο για σένα. Επιστρατεύεσαι!» Κάπως έτσι, ο 17χρονος που παθιάστηκε το 1979 με την Ευρώπη, βρέθηκε να μιλά θεσμικά, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έχει γραφτεί ότι ήταν παλιοί φίλοι με τον Γιουνκέρ, αλλά αυτό δεν ισχύει. Είχαν γνωριστεί όταν ο Σχοινάς διετέλεσε ευρωβουλευτής, ο Γιουνκέρ πρόεδρος του Eurogroup κι ο πρώτος ασκούσε στο δεύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Τον θυμόταν από εκείνη τη δραστηριότητά του, τον ξεχώρισε καθώς ήθελε για τη θέση κάποιον με συγκερασμό τεχνικής επάρκειας, που να προέρχεται από την Κομισιόν, αλλά και να διαθέτει πολιτική οντότητα.

Με τον Γιουνκέρ και δημοσιογράφους σε πτήση προς την Ουκρανία για τη Σύνοδο Ευρωπαικής Ενωσης-Ουκρανίας

Στη θέση του Αντώνη Σαμαρά

Το «διάλειμμα» που λέγαμε παραπάνω είναι το διάστημα που ο κ. Σχοινάς πέρασε ως ευρωβουλευτής. Αυτό που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό είναι το ότι υπήρξε μέλος της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και, ως δηλωμένο «καραμανλικό» (του Κωνσταντίνου, όχι του Κώστα), ανέκαθεν το νεοδημοκρατικό στρατόπεδο τον υπολόγιζε με το μέρος του. Το 2004 ο Κώστας Καραμανλής του πρότεινε να τον τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο. Ωστόσο, δεν κράτησε το λόγο του και τον τοποθέτησε σε μη εκλόγιμη θέση. Έγινε ευρωβουλευτής το 2007, όταν πήρε τη θέση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έφυγε από την Ευρωβουλή προκειμένου να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής δεν τον τοποθέτησε εκ νέου στο ευρωψηφοδέλτιο.

Όλη αυτή η συσσωρευμένη εμπειρία ήταν εκείνη που έκανε το Μαργαρίτη Σχοινά να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα του spokesman. Από το Σεπτέμβριο του 2014 οπότε και ανέλαβε, δεν υπήρξε εύκολη μέρα: διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, επίθεση στο Charlie Hebdo, προσφυγικό, Ουκρανία, grexit, Συρία, Τουρκία, Μπατακλάν… Θεωρεί την υπηρεσία του «κυματοθραύστες».

Με τον Γιουνκέρ, τον άνθρωπο που τον «στρατολόγησε» στην Κομισιόν

«Ελληνάρας» ή ευρωκράτης;

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν τον έχουν φέρει ποτέ σε δύσκολη θέση. «Ακριβώς επειδή γνωρίζουν πόσο σύνθετη είναι η ευθύνη του», εκμυστηρεύονται συνεργάτες του. «Σε κρίσιμες στιγμές της διαπραγμάτευσης, πάντως, έχει συμβεί κάποιοι ξένοι να προσπαθούν να του προσδώσουν ετικέτα: είτε του “ελληνάρα” που καλύπτει τον Τσίπρα, είτε του ευρωκράτη ο οποίος πηγαίνει κόντρα στην πατρίδα του».

Απολαμβάνει της αμέριστης στήριξης του προέδρου Γιουνκέρ. Λόγω ιδιότητας, συμμετέχει σε όλες τις διεργασίες διαπραγματεύσεων και στις συνεδριάσεις του Κολλεγίου των Επιτρόπων αλλά είναι πασίγνωστο το ότι δε μιλάει. Ωστόσο, κρατάει πλήρες αρχείο. Ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα βγάλει βιβλίο και φωτιστεί η εποχή που ζούμε.

Είναι φανατικός οπαδός του Άρη Θεσσαλονίκης και φανατικός Χαλκιδικιώτης. Εκεί ψηφίζει, όπως και οι γιοι του. Με τη σύζυγό του (είναι Ισπανίδα) γνωρίστηκαν στην Μπριζ, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους κι είναι, από τότε, μαζί.