Ο 29χρονος Ριάν Αλσέμπλ είναι Σύρος, αλλά εξελέγη δήμαρχος στη Γερμανία. Κατέφθασε εκεί το 2015, όταν η τότε καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε ανοίξει τις πόρτες της χώρας της σε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες-μετανάστες από την Ασία. Ο Αλσέμπλ είχε εγκαταλείψει την πατρίδα του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της και κατέληξε στη Γερμανία μέσω Βαλκανίων, έγραψε η Corriere della Sera.
Την περασμένη Κυριακή, ο νεαρός Αραβας εξελέγη δήμαρχος σε ένα κεφαλοχώρι του κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης ονόματι Οστελσχάιμ, όπου κατοικούν 2.500 άτομα. Με «πράσινη» πολιτική περιβολή, δηλαδή οικολογική, ο Σύρος έλαβε το 55,4% των ψήφων, επικρατώντας των δύο αντιπάλων του. «Συγκλονιστικό! Η εκλογή μου είναι παράδειγμα για ολόκληρη τη Γερμανία» είπε ο ίδιος. «Νίκησαν το ανοιχτό μυαλό και ο κοσμοπολιτισμός!»
Ο Σύρος βρήκε δουλειά στον Δήμο Αλτενγκστετ και ασχολήθηκε με τις ψηφιακές υπηρεσίες. Ακριβώς πάνω σε αυτές στήριξε και την προεκλογική εκστρατεία του, δηλαδή στην ψηφιοποίηση και στην απλοποίηση της πρόσβασης των πολιτών στη διοίκηση. Η θητεία του θα είναι οκταετής.
Στην καταγωγή δρούζος, γιος δασκάλας και γεωπόνου, ο Αλσέμπλ είχε αρχίσει να σπουδάζει οικονομικά προτού ξεσπάσει ο πόλεμος. Από τη Συρία έφυγε μαζί με τους γονείς του. Στη Γερμανία ολοκλήρωσε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης δημοσίων υπαλλήλων. Η Corriere έγραψε ότι ο Σύρος αυτός είναι παράδειγμα επιτυχημένης ένταξης, παρά τις επικρίσεις που προκάλεσε η πολιτική της Μέρκελ.
Ενας άλλος Σύρος, ο 40χρονος Μάικ Γιόζεφ, σοσιαλδημοκράτης, έγινε δήμαρχος στη Φρανκφούρτη. Αυτός είχε πάει στη Γερμανία μικρό παιδί, τη δεκαετία του ’80, μαζί με τους γονείς του. Το σχόλιο με το οποίο οι Ιταλοί συνόδευσαν την είδηση για τις εκλογές των Σύρων σε δημαρχιακά αξιώματα είναι το ακόλουθο: «Το ποσοστό των δημάρχων ξένης καταγωγής εξακολουθεί να είναι χαμηλό στη Γερμανία. Μόλις 1,2%, όταν οι ξένοι αντιπροσωπεύουν το 27% του πληθυσμού της χώρας».