Ο Μπόνο δεν είναι ένας φάλτσος τραγουδιστής. Μπορεί να γίνει, όμως, μια… φάλτσα περσόνα όταν καταγίνεται με πράγματα που ξεπερνούν τα τραγούδια του.
Δεν είναι πρώτη φορά και ενδεχόμενα δεν θα είναι ούτε και η τελευταία που ο τραγουδιστής και ηγέτης των U2 ασχολείται με ζητήματα πολιτικής και κοινωνικής υφής. Μόνο που αυτή τη φορά εμφανίστηκε ανενημέρωτος με αποτέλεσμα να υποπέσει σε ολίσθημα που αν δεν έγινε από άγνοια (… ασύγγνωστη, πάντως, για ακτιβιστή του μεγέθους του), τότε κρύβει άλλους είδους στοχεύσεις που έχουν να κάνουν με την… επαγγελματική ιδιότητα του ακτιβιστή και φιλάνθρωπου.
Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία επισκέφθηκε καταυλισμούς προσφύγων στο Γκαζιαντέπ, έκατσε κοντά στα παιδιά, τα άκουσε να του τραγουδούν, ψέλλισε κι εκείνος κάποιες μελωδίες και στη συνέχεια τους μίλησε για την ανάγκη της αλληλεγγύης. Τίποτα το κακό δεν είχε αυτή η πλευρά της… δράσης του – το αντίθετο θα έλεγε κανείς.
Τα… φάλτσα ξεκίνησαν στη συνέχεια όταν επισκέφθηκε στην Αγκυρα τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Εκεί ο Μπόνο, ούτε λίγο ούτε πολύ έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας για τον τρόπο που διαχειρίζεται τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
«Είμαι εντυπωσιασμένος από την γενναιοδωρία του τουρκικού λαού. Είναι καταπληκτικό. Πρόκειται για μάθημα ευγένειας», δήλωσε ο τραγουδιστής των U2 κατά τη συνάντησή του με τον Νταβούτογλου στο Μέγαρο Τσάνκαγια στην Αγκυρα.
«Επειτα από έναν πόλεμο χρόνων, οι άνθρωποι γίνονται δεκτοί σε κάθε χωριό και πόλη», λέει ο Μπόνο στο βίντεο που ανέβασε το γραφείο Τύπου του τούρκου πρωθυπουργού, εξαίροντας τη στάση της Τουρκίας ως «ένα μάθημα για τον κόσμο».
Η μικρή λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά; Μόλις το Σάββατο, η Διεθνής Αμνηστία είχε κατηγορήσει ευθέως και δημόσια την Τουρκία για το γεγονός ότι εξαναγκάζει Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, από την οποία έφυγαν λόγω του πολέμου.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες της Διεθνούς Αμνηστίας.
Ακόμη και να μην ήξερε το θέμα σε όλες τις λεπτομέρειές του, ο Μπόνο θα όφειλε να αφήσει κατά μέρος τις αξιολογικές κρίσεις και να μην ταχθεί υπέρ της μιας πλευράς. Ειδικά όταν αυτή την βαρύνουν ουκ ολίγες κατηγορίες για λογής αμαρτήματα που έχουν να κάνουν με το Προσφυγικό, αλλά και με έλλειψη δημοκρατίας εντός των τειχών.
Αντ’ αυτού, ο Μπόνο προτίμησε να επιδαψιλεύσει ουκ ολίγα εγκωμιαστικά σχόλια τον Αχμέτ Νταβούτογλου και σε ένα δείγμα φτηνού λαϊκισμού και τον τουρκικό λαό. Τη στιγμή μάλιστα που δεν είχε στεγνώσει καν το μελάνι της ανακοίνωσης της Διεθνούς Αμνηστίας
«Είμαι βέβαιος ότι αυτό (η υποδοχή των προσφύγων) αποτελεί ένα φορτίο, είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι έχουν επιβαρυνθεί, αλλά δεν εγκαταλείπουν», δήλωσε για τους Τούρκους που υποδέχονται τους πρόσφυγες.
«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει σε ποιο σημείο είναι βαρύ και δύσκολο για τον τουρκικό λαό», πρόσθεσε.
Ο Νταβούτογλου, που συνοδευόταν από την σύζυγό του Σάρε, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ποτέ δεν υπήρξε «η παραμικρή αντιαραβική, αντισυριακή ή αντιπροσφυγική διαμαρτυρία» από τότε που η Τουρκία άρχισε να υποδέχεται τους πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου της Συρίας.
Δεν είναι πρώτη φορά που ο Μπόνο ασχολείται με το Προσφυγικό, πριν λίγους μήνες σε συναυλία του στο Τορίνο, αναφερόμενος στον μικρό Αϊλάν, είχε παραφράσει τους στίχους του «Pride», τραγουδώντας για «ένα αγόρι που βρέθηκε νεκρό σε μια άδεια παραλία».