Το πόσο αξιόπιστος είναι ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι απασχόλησε την Corriere della Sera. Σε σύντομο σημείωμά της δεν αναφέρθηκε στον εθνικισμό του, ούτε στον ινδουιστικό οίστρο του, ο οποίος προβάλλεται (από τα Δυτικά μέσα) ως η βασική αιτία των διακρίσεων εις βάρος θρησκευτικών μειονοτήτων στην Ινδία. Εστίασε στο γεγονός ότι είναι ανύπαντρος ή… μισοπαντρεμένος!
Στον Λευκό Οίκο τον υποδέχθηκε το ζεύγος Μπάιντεν, ο Τζο και η Τζιλ, και κάπως φάνταξε περίεργο που ο Ινδός ήταν σόλο. Μάλιστα, οι New York Times συγκλονίστηκαν από το κοντράστ και έγραψαν ότι για τις ΗΠΑ είναι αδιανόητο να κατακτήσει κάποιος τον Λευκό Οίκο χωρίς γυναίκα και παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα και, γενικώς, δίχως «αγαπημένα πρόσωπα» τριγύρω του.
Ο Μόντι λέει ότι «παιδιά του» είναι το 1 δισ. 400 εκατ. Ινδοί, και έχει τους λόγους του. «Καθώς η μάστιγα της διαφθοράς απασχολεί πολλούς ψηφοφόρους και στην Ινδία, ένας ηγέτης χωρίς οικογένεια θεωρείται λιγότερο ευεπίφορος στη λαμογιά, λιγότερο επιρρεπής στις μίζες». Ας μη ξεχνάμε ότι η Ινδία έχει παράδοση στον νεποτισμό, στις δυναστείες (τύπου Γκάντι) και ότι το 1/3 των εν ενεργεία βουλευτών της διαθέτει πλειάδα συγγενών σε δημόσια αξιώματα ή σε κομματικά πόστα.
Ο Μόντι απολαμβάνει το 77% των ψήφων, σχολίασε η Corriere. Στην επίσημη βιογραφία του αναφέρεται ότι στα νιάτα του παράτησε έναν «προγραμματισμένο» γάμο στο τσακ, λίγο προτού τον τελέσει, και την κοπάνησε στα Ιμαλάια. Και ότι μόνο όταν έθεσε υποψηφιότητα πρώτη φορά για πρωθυπουργός, το 2014, αποκάλυψε ότι κάποτε είχε μεν παντρευτεί, όμως δεν έζησε καθόλου με τη νύφη…
Τώρα καλλιεργεί την εικόνα του ηγέτη που σκέφτεται μόνο το δημόσιο καλό, που έχει μάθει «να εγκαταλείπει όλες τις χαρές της ζωής». Οτι είναι κάτι σαν κοσμοκαλόγερος, δηλαδή. Η Corriere το σκέφτηκε ξανά το ζήτημα: «Μα, μπορεί να είναι αξιόπιστος ένας τέτοιος ηγέτης;»