Την αλλαγή της ελληνογερμανικής σχέσης –σε επιχειρηματικό, αλλά εν τέλει και σε πολιτικό επίπεδο– θέλει να φέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης· αυτό κατέστησε σαφές κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών εταιρειών τη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η ατζέντα των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων, ώστε από τη σχέση πιστωτή-οφειλέτη, που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια, να υπάρξει μία ουσιώδης μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με επίκεντρο τις επενδύσεις.
Στον βαθμό που ο οικονομικός παράγοντας είναι πάντα ισχυρός στη χάραξη της πολιτικής του Βερολίνου, αυτή η πρωτοβουλία-στόχος του κ. Μητσοτάκη αναμένεται να σφραγίσει τις εξελίξεις τουλάχιστον ως προς τις σχέσεις του με τη Γερμανία, οι οποίες δεν υπήρξαν και ιδιαίτερα θερμές –αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έκανε δημοσίως υποδείξεις στον πρόεδρο της ΝΔ, ενώ γερμανοί αξιωματούχοι έως και σήμερα δηλώνουν ενοχλημένοι από την στάση της ΝΔ στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στους γερμανούς συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να περιγράψει το πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί στη χώρα μετά την προδιαγραφόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
«Η πολιτική αλλαγή και η προσήλωση της νέας κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις θα αποκαταστήσει πολύ σύντομα την αξιοπιστία της χώρας, γεγονός που θα επιτρέψει, σε δεύτερο χρόνο, τη δυνατότητα να επανεξεταστούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις που δυστυχώς έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση» πρόσθεσε.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι το πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα προδιαγράφεται για πρώτη φορά πολύ πιο σταθερό από ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και παρατήρησε ότι αυτό το γεγονός δίνει στη χώρα μας ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Οπως εξήγησε, παρά τη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας δεν έχει αλλάξει στον βαθμό που θα έπρεπε, κάτι που δυστυχώς αντανακλάται στο γεγονός ότι η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών είναι μικρή, ενώ οι ξένες επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η ατζέντα των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων, ώστε από τη σχέση πιστωτή-οφειλέτη, που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια, να υπάρξει μία ουσιώδης μετάβαση σε ένα νέο πλαίσιο αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με επίκεντρο τις επενδύσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους με επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους με επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας
Στη συνέχεια, παρουσίασε τις βασικές πτυχές του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, προτάσσοντας ένα νέο και σταθερό φορολογικό σύστημα με κύριο πυλώνα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε συνδυασμό με τη χορήγηση στοχευμένων κινήτρων, όπως π.χ. για επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην άμεση ελάφρυνση της γραφειοκρατίας, στην ανάγκη μείωσης του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις και στην επιτάχυνση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους με επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Συμπλήρωσε, δε, ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να καταστεί περιφερειακή έδρα διεθνών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και προανήγγειλε ότι ο αμέσως επόμενος στόχος που θα επιδιώξει να επιτύχει η χώρα μας θα είναι η προσέλκυση ακόμη και βιομηχανικών μονάδων.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η ατζέντα των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεωνΟ πρόεδρος της ΝΔ τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η ατζέντα των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων
Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με ευθύνη της η Ελλάδα έχασε τρία χρόνια δυναμικής παγκόσμιας ανάπτυξης και με συγκεκριμένα στοιχεία εξήγησε πως το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα αλλάξει συνολικά το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα και θα είναι πολύ πιο εύκολο να έρθουν Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, οι οποίες θα φέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.