O Κυριάκος Μητσοτάκης καταφθάνοντας στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες | EPA/IAN LANGSDON
Επικαιρότητα

Ο Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες για τα ευρωπαϊκά κονδύλια του 2021-27 – Εγώ ζητούσα περισσότερα, λέει ο Τσίπρας

Διεκδικώντας ένα «μεγαλύτερο ΕΣΠΑ, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο την ισχυρή ανάπτυξη, ιδίως στην περιφέρεια» προσήλθε στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός, με τους «27» πάντως να εμφανίζονται διχασμένοι για τη μοιρασιά του ενός τρισ. ευρώ
Protagon Team

«Η σημερινή διαπραγμάτευση είναι κρίσιμη για το μέλλον της Ευρώπης. Καλούμαστε να συζητήσουμε το ύψος του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα επόμενα έξι χρόνια. Ενα είναι βέβαιο, δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα. Γι’ αυτό κι αν έχουμε θέσει, και όντως έχουμε θέσει, φιλόδοξους στόχους, πρέπει να έχουμε και τους αντίστοιχους πόρους για να μπορούμε να τους υλοποιήσουμε». Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος το μεσημέρι της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι προσέρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση με μια ξεκάθαρη εθνική γραμμή: «Θέλουμε να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα εισοδήματα των αγροτών μας, αλλά και να τους βοηθήσουν να κάνουν τη μετάβαση σε έναν τρόπο παραγωγής ο οποίος να είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον».

Περαιτέρω τόνισε ότι η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους, δηλαδή ένα «μεγαλύτερο ΕΣΠΑ, για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ακόμα περισσότερο την ισχυρή ανάπτυξη που ήδη διαπιστώνουμε στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, και κυρίως στην περιφέρεια».

«Διεκδικούμε πόρους για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τη δίκαιη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών (ρύπων). Επίσης, διεκδικούμε και έμπρακτη αλληλεγγύη, όχι απλά στα λόγια, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος και στη φύλαξη των συνόρων, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά» σημείωσε επίσης.

«Θα είναι μια περίπλοκη συζήτηση» προέβλεψε ακόμη ο Πρωθυπουργός. «Η θέση μου είναι καθαρή από την αρχή. Δεν μπορεί να υπάρχει η προσδοκία ότι θα κάνουμε περισσότερα με λιγότερα. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο φάκελο αν θέλουμε να υποστηρίξουμε την ίδια στιγμή παραδοσιακές πολιτικές, όπως η Συνοχή και η Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και να είμαστε περισσότερο φιλόδοξοι όσον αφορά πολιτικές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση των συνόρων.

»Οπότε περιμένω μια περίπλοκη και δύσκολη συζήτηση, άλλα σε κάποιο σημείο χρειάζεται να συμφωνήσουμε όλοι στο επίπεδο της φιλοδοξίας. Αν θέλουμε να είμαστε πολύ φιλόδοξοι, χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα είναι μια δύσκολη και μακρά διαπραγμάτευση, αλλά δήλωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορούμε να βρούμε μια λύση η οποία να είναι κοινά αποδεκτή».

Η μεγάλη μοιρασιά του 1 τρισ. ευρώ

Οι ηγέτες των «27» έσπευσαν στις Βρυξέλλες για να λύσουν έναν γόρδιο δεσμό, αυτόν της μοιρασιάς ενός προϋπολογισμού σχεδόν 1 τρισ. ευρώ για το διάστημα 2021-2027 και χωρίς να υπάρχει κοινός τόπος.

«Θα είναι μια μακρά και σκληρή διαπραγμάτευση, σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να προσθέσει: «Για μας είναι σημαντικό τουλάχιστον το 25% των πόρων να δαπανηθούν για προγράμματα όπως η Πράσινη Συμφωνία ή η προετοιμασία της Ευρώπης για την ψηφιακή εποχή. Για μένα είναι σημαντικό να υπερασπισθούμε έναν σύγχρονο προϋπολογισμό με νέες προτεραιότητες. Η πρόταση που έχουμε είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε: «Υπάρχουν πολλά συμφέροντα, υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Είναι όλες εύλογες, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι είναι δυνατόν να καταγράψουμε πρόοδο τις επόμενες ώρες και τις επόμενες ημέρες. Τα πάντα είναι στο τραπέζι για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε».

Κι επειδή όταν μιλάμε για χρήματα έχει σημασία τι λέει η Γερμανία, η Ανγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο είπε: «Η Γερμανία προσέρχεται με μεγάλη αποφασιστικότητα να βρεθεί μια λύση. Δεν μπορώ να πω τώρα εάν θα επιτύχουμε, αλλά ελπίζω ότι θα καταγράψουμε σημαντική πρόοδο… Είναι  περίπλοκο έργο και σίγουρα πρέπει να ξεπεραστούν μεγάλες διαφορές. Η Γερμανία δεν είναι ικανοποιημένη με τη σημερινή κατάσταση στις διαπραγματεύσεις… Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα νέα μας (ανατολικά) κράτη να συνεχίσουν να λαμβάνουν βοήθεια… Θέλουμε μια σύγχρονη ατζέντα… Αλλά επίσης και τα νέα θέματα, όπως η μετανάστευση, η προστασία των εξωτερικών συνόρων και η αναπτυξιακή βοήθεια, είναι σημαντικά».

Ενα ζήτημα με ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι οι πόροι του Προσφυγικού και αν η χώρα μας μπορεί να πάρει περισσότερα χρήματα, καθώς αντιμετωπίζει μια οξυμένη κρίση. Επ’ αυτού ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Δυστυχώς, οι συνολικοί πόροι οι οποίοι είναι διαθέσιμοι για το Προσφυγικό και τη φύλαξη των συνόρων, σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις, είναι μειωμένοι. Αυτό είναι ένα λάθος. Είναι ένα λάθος διότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να ισχυριζόμαστε ότι έχουμε μια Ευρώπη η οποία προστατεύει τους πολίτες της και να μη διαθέτουμε τους απαραίτητους πόρους για να υποστηρίξουμε με μεγαλύτερη ακόμη οικονομική ισχύ τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, και να υποστηρίξουμε και τη Frontex, που είναι η ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των συνόρων. Σε κάθε περίπτωση, οι πόροι που θα πάρει η χώρα για τα ζητήματα αυτά θα είναι αυξημένοι σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο».

Τσίπρας: Εγώ ζητούσα περισσότερα κονδύλια

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, δεν απέφυγε τα πυρά της αντιπολίτευσης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επίσης ήταν στη βελγική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλείται. Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη για μη διεκδίκηση επιπρόσθετων κονδυλίων για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο ίδιος, ως Πρωθυπουργός, το είχε διεκδικήσει με «επιμονή και μεθοδικότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στον πρώτο πολυετή προϋπολογισμό μετά την κρίση, οι δαπάνες για την κοινωνική συνοχή «δυστυχώς μειώνονται αντί να αυξάνονται, και τα κριτήρια κατανομής τους γίνονται ακόμη πιο άδικα, ιδιαίτερα για τις αδύναμες χώρες». Σημείωσε ότι «αυτή η εξέλιξη είναι εξαιρετικά αρνητική, καθώς παγιώνει την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων και μεγαλώνει την απόκλιση μεταξύ των κρατών-μελών». Τόνισε ότι για την Ελλάδα αυτή η εξέλιξη «δεν είναι μόνο άδικη», αλλά και «έξω από κάθε πλαίσιο πολιτικής ηθικής», καθώς η χώρα μας, όπως είπε, «υπέστη τεράστιες θυσίες κατά την κρίση και έχασε το ¼ του εθνικού πλούτου της».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ως πρωθυπουργός διεκδίκησε «με επιμονή και μεθοδικότητα να υπάρξουν επιπρόσθετα κονδύλια από αυτά που προτείνονται, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ως ελάχιστο μέτρο αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού, προκειμένου η Ευρώπη να μείνει ενωμένη, αλλά και ως ελάχιστη στήριξη, για να μη χάσει η χώρα το τρένο της σύγκλισης». Δυστυχώς, πρόσθεσε, «ο κ. Μητσοτάκης δεν συνέχισε αυτή τη διεκδίκηση». Ειδικότερα, είπε πως ο κ. Μητσοτάκης «όχι μόνο την απεμπόλησε ολοκληρωτικά, αλλά δεν συμμετείχε στη Σύνοδο που διοργάνωσε ο πορτογάλος πρωθυπουργός, των φίλων της συνοχής, την Πορτογαλία, προκειμένου να διεκδικήσει συμμαχίες και να θέσει το πλαίσιο των ελληνικών διεκδικήσεων» και συνεπώς προσέρχεται σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής «χωρίς να υπάρχει καμία θετική προσδοκία και κάτι καλύτερο για τη χώρα».

Πέτσας: Είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει μαθήματα διαπραγμάτευσης

«Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε και τον εαυτό του. Καταγγέλλει τα αποτελέσματα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας πριν καν αρχίσει η Σύνοδος!», σχολίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Θα ήταν πιο έντιμο για τον ίδιο και ωφέλιμο για τη χώρα, εάν στήριζε την μεθοδική διεκδίκηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για περισσότερους πόρους για την πατρίδα μας.

Πραγματικούς, όχι “πέτσινους”, σαν τα 7,5 δισ. ευρώ που δήθεν είχε εξασφαλίσει ο κ. Τσίπρας.

Αλλά ο κ. Τσίπρας, η “διαπραγματευτική” τακτική του οποίου, κόστισε στους Έλληνες πάνω από 100 δισεκατομμύρια ευρώ, υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα και διδάσκεται παγκοσμίως ως παράδειγμα προς αποφυγήν, είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει μαθήματα διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που επεφύλαξε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και ένα υστερόγραφο στη δήλωσή του:

«“Καταγγέλλει” ο κ. Τσίπρας ότι δεν πήγε ο πρωθυπουργός στην Πορτογαλία για την Σύνοδο των “Φίλων της Συνοχής”. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, όταν ο κ. Τσίπρας έστελνε σε αντίστοιχες συνόδους τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών. Θα πήγαινε βέβαια ο ίδιος. Αλλά δεν πρόλαβε. Ούτε αυτό».