Επικαιρότητα

Ο Μητσοτάκης στα «Χωριάτικα» Σερρών: μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη συνέντευξη

Ο Πρωθυπουργός μίλησε σε τοπική εφημερίδα της Πρώτης Σερρών που εκδίδεται από μια μόνον δημοσιογράφο
Protagon Team

Την τοπική εφημερίδα «Χωριάτικα» της Πρώτης Σερρών επέλεξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να δώσει συνέντευξη την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ο ίδιος προσκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τη νεαρή δημοσιογράφο και εκδότρια της εφημερίδας Φωτεινή Γάλλου, με την οποία συζήτησε κυρίως ζητήματα όπως: η στήριξη των κατοίκων της περιφέρειας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του πρωτογενούς τομέα με βάση τις μοναδικές αρετές κάθε περιοχής, η παροχή κινήτρων για εγκατάσταση νέων και οικογενειών εκτός των μεγάλων πόλεων (όπως έγινε πρόσφατα με δέσμη μέτρων για τον Έβρο), και η χρήση της τεχνολογίας για την καταπολέμηση ανισοτήτων μεταξύ της περιφέρειας και των πόλεων, ειδικά σε ζητήματα όπως η εκπαίδευση.

Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι η αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να καταλάβει είναι αν κάποιο πρόσθετο οικονομικό κίνητρο θα βοηθήσει στο να μπορέσουν να γυρίσουν νέοι άνθρωποι στα χωριά. «Βλέπω όμως με πολύ ενδιαφέρον και τοπικές πρωτοβουλίες γιατί θεωρώ ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει το κράτος από πάνω προς το κάτω. Πρέπει να γίνονται πράγματα και από κάτω προς τα πάνω. Είδα, για παράδειγμα, μία πρωτοβουλία στη Φουρνά Ευρυτανίας -φαντάζομαι τη γνωρίζεις καλά. Εκεί η τοπική κοινωνία οργανώθηκε και προσφέρει στέγη και, ενδεχομένως, και άλλες ευκαιρίες σε οικογένειες οι οποίες θα επιλέξουν να ζήσουν στο χωριό».

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι η επιστροφή στο χωριό είναι και μια απάντηση στο ζήτημα της ακρίβειας:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ζωή στο χωριό είναι πολύ φθηνότερη από τη ζωή σε μία πόλη και ακόμα φθηνότερη από τη ζωή, ενδεχομένως, στην πρωτεύουσα. Δεν υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία ότι η ελληνική περιφέρεια, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μαραζώνει σε κάποιες περιοχές, ακριβώς γιατί δεν πηγαίνει νέος κόσμος να αντικαταστήσει τους ηλικιωμένους που είναι πιο συνδεδεμένοι με το χωριό. Αν, όμως, υποθέταμε ότι θα δούλευες εξ αποστάσεως και θα κέρδιζες τα ίδια χρήματα με αυτά που θα κέρδιζες στην Αθήνα, προφανώς και θα αποταμίευες περισσότερα στο χωριό, γιατί η ζωή θα ήταν φθηνότερη. Αυτό είναι δεδομένο. Η στέγη είναι φθηνότερη, ειδικά αν γυρίσει κανείς, μάλιστα, σε ένα χωριό με το οποίο έχει σύνδεση, όπου μπορεί να έχει μία οικογενειακή περιουσία, ένα σπίτι. Οπότε, εάν αυτό το οικονομικό ισοζύγιο είναι πιο ευνοϊκό και ταυτόχρονα έχεις μία καλύτερη, ποιοτική  ζωή, πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει προοπτική επιστροφής».

Ενας πρωθυπουργός μπορεί να ζει σε χωριό;

Σε πιο προσωπικό τόνο, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Μια φορά όταν ήμουν μικρός, πρέπει να ήμουν 11 χρονών και πήγαινα ΣΤ’ δημοτικού, οι γονείς μου είχαν την ιδέα να με στείλουν για μία εβδομάδα στο χωριό του Παύλου Μπακογιάννη, στα Βελωτά Ευρυτανίας. Εκεί ήταν η πρώτη μου επαφή με το τι θα πει να είσαι σε ένα χωριό. Τότε ήθελες δυο ώρες καρόδρομο για να πας και το χωριό δεν είχε ρεύμα. Ηταν μια καταπληκτική εμπειρία, ένας άλλος κόσμος για εμένα και μία εμπειρία που έχει εντυπωθεί πάρα πολύ έντονα στις παιδικές μου αναμνήσεις.

Από τότε θέλω πάντα, όταν κάνω περιοδείες, να προσπαθώ να μην πηγαίνω μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τυχαίνει, μάλιστα, και οι πιο ωραίες αναμνήσεις από την πολιτική μου διαδρομή να είναι οι επισκέψεις που κάνω στις κωμοπόλεις και στα χωριά της ελληνικής περιφέρειας. Κατά κανόνα, όταν βλέπει ότι έρχεται ο Πρωθυπουργός -τον ψηφίζει, δεν τον ψηφίζει- ένα μεγάλο κομμάτι του χωριού θα πάει να τον δει και να τον γνωρίσει. Και αυτό είναι μια διαρκής υπενθύμιση ότι η Ελλάδα είναι κάτι πολύ παραπάνω από την Αθήνα ή τις μεγάλες πόλεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως μπορεί πολύ εύκολα να φανταστεί τον εαυτό του να ζει σε χωρίο, ακόμη και απομονωμένο. Και, όπως πρόσθεσε, θα ήθελε πολύ να μάθει τι είναι αυτό που κάνει τους νέους να παραμένουν στα χωριά τους.

Η κυρία Γάλλου δήλωσε το Σάββατο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι «τρέχει» την μηνιαία έκδοση της εφημερίδας μόνη της , μέχρι και την πόρτα – πόρτα διανομή. Με την πρωτοβουλία της έκδοσης, είπε, προσπαθεί να αναδείξει τόσο τις ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας όσο και τα πλεονεκτήματα της επιστροφής στο χωριό.