Κατά την ομιλία του στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τα 31 μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» υπό την προεδρία της Γιάννας Αγγελοπούλου.
Την Επιτροπή διαπνέει ένα πνεύμα ενότητας, μετριοπάθειας και δημιουργικού σεβασμού, που θα διατυπώνεται με γλώσσα, ύφος και ήθος, τα οποία θα αναδεικνύουν τη σημασία και το μέγεθος του γεγονότος στo σήμερα, σημείωσε ο Πρωθυπουργός και αφού εκφράστηκε με θερμά λόγια για την κυρία Αγγελοπούλου, τονίζοντας πως «έχει αποδείξει τη διοικητική της ικανότητα και τον ζήλο με τον οποίο την επενδύει», παρουσίασε τα πρώτα 31 μέλη της επιτροπής:
– Τους κορυφαίους πανεπιστημιακούς από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία Mark Mazower, Roderick Beaton και Richard Clogg
– Τους έλληνες καθηγητές του εξωτερικού: Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, Στάθη Καλύβα και Δημήτρη Γόντικα
– Τον Βασίλη Ράπανο από την Ακαδημία Αθηνών
– Τον μητροπολίτη Ιγνάτιο από την Εκκλησία της Ελλάδος
– Τους ιστορικούς Πασχάλη Κιτρομιλίδη, Κώστα Κωστή, Ευάνθη Χατζηβασιλείου, Μαρία Ευθυμίου, Ελπίδα Βόγλη και Ιωάννα Λαλιώτου
– Τους πολιτικούς και κοινωνικούς επιστήμονες Γιάννη Βούλγαρη, Νίκο Μουζέλη, Αριστείδη Χατζή και τον οικονομολόγο Ναπολέοντα Μαραβέγα
– Δημουργικό παρών δίνουν επίσης, όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός τα Γράμματα και οι Τέχνες, με τους Σταύρο Ζουμπουλάκη, Θεόδωρο Κουρεντζή, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρη Παπαϊωάννου και Αικατερίνη Καμηλάκη.
– Τη στροφή στο μέλλον σηματοδοτούν ερευνητές από τα πεδία της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μαθηματικών, της Ιατρικής και της Γενετικής: Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Ελευθερία Ζεγγίνη, Μαρία Θέμελη, Νίκολας Νεγκροπόντε, Χρήστος Παπαδημητρίου και Ιωάννης Ταρνανάς, ενώ την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θα πρεσβεύουν στην Επιτροπή οι Μάρκος Βερέμης και Γκρέγκορι Παπαδόπουλος.
Στον σύνδεσμο δείτε τα βιογραφικά των μελών της Επιτροπής.
Ο κ. Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αν το 1821 ήταν η εκκίνηση, το 2021 είναι ένας κομβικός σταθμός στον δρόμο για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, την τεχνητή νοημοσύνη και των στοιχημάτων που προβάλλονται μπροστά μας. Από τις νέες μεγάλες ανισότητες μέχρι το προσφυγικό-μεταναστευτικό και κυρίως την κλιματική αλλαγή».
«Γιατί οι κύκλοι της Ιστορίας μοιάζουν να “ειρωνεύονται” τις ιστορίες των ανθρώπων: Αν κάποτε, κύριε Πρόεδρε, διεκδικούσαμε όσα δεν είχαμε, τώρα καλούμαστε να προστατέψουμε τα αγαθά που έχουμε, με σημαντικότερο το φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον. Και αυτό, ταυτόχρονα, με την προσπάθεια να επανατοποθετήσουμε την Ελλάδα στον κόσμο, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης εθνικής εξωστρέφειας. Τότε ήταν η γέννηση, σήμερα η αναγέννηση», κατέληξε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.