Μητσοτάκης (αριστερά) και Βούτσης συζητούν στη Βουλή | Nikos Libertas / SOOC
Επικαιρότητα

Η προς Βούτση επιστολή Μητσοτάκη για τη (μη) λειτουργία της Βουλής

Τι αναφέρει σε τετρασέλιδη επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Τι τον έκανε να προβεί σε αυτή την ενέργεια. Τι σχολίασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος
Protagon Team

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις. Τέσσερις ολόκληρες σελίδες αριθμεί η επιστολή που απέστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νίκο Βούτση, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να εκφράζει τα παράπονά του στον Πρόεδρο της Βουλής για τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό κοινοβούλιο και για την ευθύνη που έχει γι αυτό το προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την αποκάλυψη της ύπαρξης της επιστολής έκανε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος ανέλυσε στη Βουλή το όλο ζήτημα.

Οπως έγινε γνωστό, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία για τις πρακτικές της κυβέρνησης και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για «την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού προβλήματος Δημοκρατίας».

Με βάση τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, σημαντικό ρόλο στην απόφασή του να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση έπαιξαν οι πολλές καταγεγραμμένες απουσίες των υπουργών από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «παραγκωνισμό της Βουλής και ευτελισμό της κοινοβουλευτικές διαδικασίας». Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Βούτση να τηρείται ο κανονισμός του κοινοβουλίου. Η ΝΔ φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένη και για τη συχνότητα νομοθέτησης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αφού δεν «συντρέχουν οι προβλεπόμενες συνταγματικές προϋποθέσεις».

Μεταξύ άλλων,  ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε στην επιστολή του προς τον κ. Βούτση ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, με θητεία που διήρκεσε περισσότερο από δυόμιση χρόνια, εξέδωσε συνολικά 33 ΠΝΠ και Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου και συνεχίζει, ότι «δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο, όμως, για τις ΠΝΠ και τις ΠΥΣ που εκδίδει η σημερινή κυβέρνηση (34 ήδη από το Φεβρουάριο του 2015), δηλ. τριπλάσιες σε ετήσια βάση, σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Πολλά κρίσιμα θέματα, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να έχουν εισαχθεί στη Βουλή κατόπιν ουσιαστικής διαβούλευσης και θα έπρεπε να έχουν τύχει και επεξεργασίας στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, εισάγονται λάθρα με εκπρόθεσμες τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια» προσέθεσε σε άλλο σημείο της επιστολής του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα των τροπολογιών, υπογραμμίζοντας ότι κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο έχουν εισαχθεί 110 εκπρόθεσμες υπουργικές τροπολογίες και 120 εκπρόθεσμες βουλευτικές. «Μάλιστα το ποσοστό επί των δεκτών τροπολογιών είναι το υψηλότερο των τελευταίων περιόδων, φτάνοντας το 98% στις υπουργικές και το 23% στις βουλευτικές» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επιγραμματικά στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική για:

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την επιστολή του κ. Μητσοτάκη.