Επικαιρότητα

Ο Μητσοτάκης και γιατί η «Πολιτεία» του Πλάτωνα έκανε κλικ στο Κογκρέσο

Το έργο του έλληνα φιλοσόφου, ένα από τα κορυφαία της αρχαιοελληνικής γραμματείας, είναι το πιο δημοφιλές βιβλίο στην Ivy League (που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα) και δεύτερο στη σχετική κατάταξη στο σύνολο των αμερικανικών πανεπιστημίων
Protagon Team

«Μα τι δουλειά έχει ο Πλάτωνας στην ομιλία Μητσοτάκη» στο Κογκρέσο, διερωτήθηκαν κάποιοι. Η απάντηση όμως δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί αν λάβει κανείς υπόψη το μορφωτικό υπόβαθρο των αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών και τη διαδρομή τους στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Η αναφορά του Πρωθυπουργού στον Πλάτωνα, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για το πόσο καλά προετοιμασμένη και δομημένη ήταν η ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Και αυτό διότι η «Πολιτεία» του Πλάτωνα είναι «χωρίς αντίπαλο» το δημοφιλέστερο (πιο πολυδιαβασμένο) βιβλίο στα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια της λεγόμενης Ivy League την οποία απαρτίζουν τα Brown University, Columbia University, Cornell University, Dartmouth College, Harvard University, University of Pennsylvania, Princeton University και το Yale, και ταυτόχρονα το δεύτερο πιο διαβασμένο βιβλίο στο σύνολο των αμερικανικών Ιδρυμάτων (σύμφωνα με έρευνα της εκπαιδευτικής ιστοσελίδας Open Syllabus Explorer).

Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται η «Σύγκρουση των Πολιτισμών» του Σάμιουελ Χάντιγκτον, το «The Element of style» του Ουίλιαμ Στρανκ, ο «Λεβιάθαν» του Χομπς, ο «Ηγεμόνας» του Μακιαβέλι, η «Δημοκρατία στην Αμερική» του Αλέξις ντε Τοκβίλ, η «Θεωρία της Δικαιοσύνης» του Τζον Ρωλς, το «Γράμμα από τη φυλακή του Μπέρμιγχαμ» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, το «Περί ελευθερίας» του Τζον Στιούαρτ Μιλ, «Η Εξέλιξη της Συνεργασίας» του Ρόμπερτ Αξελροντ, ο «Aμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπιρ.

Στο σύνολο των αμερικανικών πανεπιστημίων το βιβλίο που έχει μελετηθεί περισσότερο είναι το «The Element of style» και ακολουθεί η «Πολιτεία» του Πλάτωνα στη δεύτερη θέση, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται η «Ηθική» του Αριστοτέλη, μία πριν το «Κομουνιστικό Μανιφέστο» των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ενγκελς. Στην όγδοη θέση «Ο Οιδίπους Τύραννος», μία πιο πάνω από τον «Φρανκενστάιν» της Μέρι Σέλεϊ.

Στα Ιδρύματα της Ivy League ωστόσο, η κατάταξη είναι λίγο διαφορετική, με την «Πολιτεία» του Πλάτωνα στην κορυφή και τη «Σύγκρουση των Πολιτισμών» του Σάμιουελ Χάντιγκτον να έπεται. Δείτε κάτω τις δύο λίστες όπως δημοσιεύθηκαν στην Washington Post: