Ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου | YouTube/ΕΡΤ
Επικαιρότητα

Ο Μητσοτάκης επαναλαμβάνει: Μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες οι διερευνητικές

Ηταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, τελικά όμως το κείμενο συμπερασμάτων είναι πολύ διαφορετικό από το πρώτο που προτάθηκε, από τη γερμανική προεδρία της ΕΕ, και απορρίφθηκε εξαρχής, δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ο Πρωθυπουργός. Πόσο εφικτή είναι μία απευθείας συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν; Τι θα γίνει αν καταρρεύσουν οι διερευνητικές; Δικαιολογημένη η ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία;
Protagon Team

Διερευνητικές «ναι», αλλά μόνο και αποκλειστικά για τις θαλάσσιες ζώνες, επανέλαβε ξανά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Εφόσον δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να παραπέμψει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και να δεχθεί την ετυμηγορία του», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα «να μην είναι διακοσμητικές» οι συνομιλίες με τους γείτονες –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– «αλλά να καταλήξουν σε απτό αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος στο ολονύκτιο θρίλερ μέχρι την οριστικοποίηση της τελικής διατύπωσης στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με τη σειρά του (σ.σ. όπως έκανε νωρίτερα και η καγκελάριος Μέρκελ εδώ) ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση.

«Το τελικό κείμενο είναι αρκετά διαφορετικό από το πρώτο κείμενο που προτάθηκε από την προεδρία και το είχαμε απορρίψει από την αρχή. Πιστεύω ότι καταλήξαμε σε ένα πολύ καλό κείμενο για την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και για την Ευρώπη, αλλά και σε ένα πολύ κείμενο για τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία» σημείωσε στην αναφορά του για το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου, στην παρούσα φάση, επελέγη να μη συμπεριληφθεί η λέξη «κυρώσεις» για την Τουρκία, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής τους στο μέλλον (σ.σ. οι «27» συμφώνησαν να επανέλθουν τον Δεκέμβριο και ανάλογα με τις εξελίξεις).

Eρωτηθείς αν ενοχλήθηκε από το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε, ο Πρωθυπουργός είπε: «Είναι πάντα μια δυναμική διαδικασία επεξεργασίας κειμένων. Αυτή τη φορά έγιναν πιο σημαντικές αλλαγές από ό,τι συνήθως και τόσο εμείς όσο και η Κύπρος πείσαμε τους εταίρους μας ότι αυτές οι αλλαγές ήταν ενδεδειγμένες».

Απαντώντας σε άλλη παρεμφερή ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να μπει «σε τεχνικές λεπτομέρειες για θέματα drafting» (σ.σ. πώς άλλαξε το προσχέδιο του κειμένου της συνόδου). «Μπορώ μόνο να σας πω ότι το αρχικό κείμενο δεν κάλυπτε τις θέσεις Ελλάδας και Κύπρου και το τελικό τις καλύπτει», παρατήρησε.

«Είναι σαφές όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20 [των συμπερασμάτων] ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά, θα υπάρχουν συνέπειες» και «η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει σε αυτή την περίπτωση όλα τα εργαλεία για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται. Οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου», δήλωσε ο Πρωθυπουργός για το ζήτημα των κυρώσεων, για το οποίο δέχθηκε τα περισσότερα «πυρά» της αντιπολίτευσης (εδώ και εδώ).

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, παραπέμποντας στην έναρξη των διερευνητικών συνομιλίων. Εκεί, ανέφερε χαρακτηριστικά, θα πάρουμε τη θερμοκρασία του κλίματος των διμερών επαφών μας και μετά θα δούμε τη δυνατότητα ενός τετ α τετ σε ανώτατο επίπεδο.

Οσον για την ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών, απάντησε ότι αυτό θα οριστεί μέσω των αρμόδιων καναλιών, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το αντικείμενό τους θα ήταν όπως και στους προηγούμενος 60 γύρους, μόνο ο καθορισμός των θαλασσιών ζωνών.

«Αποτυπώνεται στην παράγραφο 16 ότι οι διερευνητικές επαφές αφορούν ένα ζήτημα, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε.

Τυπική η ανάρτηση του τουρκολιβυκού συμφώνου στον ΟΗΕ

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την πρωτοκόλληση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου στον ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός μίλησε για τυπική διαδικασία, για την οποία μάλιστα χρειάστηκαν εννέα ολόκληροι μήνες.

«Η ανάρτηση στον ΟΗΕ είναι μία τυπική διαδικασία. Πρέπει να σας πω ότι ήδη καθυστέρησε 9 μήνες. Είναι μία διαδικασία που συνήθως γίνεται πολύ πιο γρήγορα. Και ευελπιστώ ότι το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο συνεργασίας, κυρωμένο από δύο νόμιμα και κυρίαρχα κοινοβούλια, θα αναρτηθεί στον ΟΗΕ πριν από το τέλος του χρόνου. Από εκεί και πέρα θεωρώ χρονική σύμπτωση τη χθεσινή ανάρτηση του μνημονίου, ήταν κάτι το οποίο γνωρίζαμε ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Είναι μια καθαρά γραφειοκρατική διαδικαστική ενέργεια. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος, ούτε καν όπως λέμε έλεγχος σκοπιμότητας – νομιμότητας. Δεν έγινε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Είναι υποχρεωμένος ο Οργανισμός (Ηνωμένων Εθνών) να αναρτήσει και παραταύτα υπήρχε μία σημαντική καθυστέρηση», εξήγησε στην απάντησή του κ. Μητσοτάκης.