Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έδρα του ΝΑΤΟ για τη Σύνοδο Κορυφής. Διπλές εκλογές με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη θα ήταν καταστροφή για τη χώρα... | ΙΝΤΙΜΕ / ΓτΠ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Επικαιρότητα

Γιατί ο Μητσοτάκης έκαψε τα σενάρια για κάλπες και εκλογικό νόμο

Με την οικονομία να πληγώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα νοικοκυριά προβληματισμένα από το κύμα ακρίβειας, μια δίμηνη περίοδος πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας είναι το τελευταίο που έχει ανάγκη η χώρα...
Protagon Team

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Διπλές και με συγκεκριμένους κανόνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμένοντας αταλάντευτος στις αρχικές του τοποθετήσεις, έκαψε τα σενάρια τόσο για πρόωρες εκλογές όσο και για αλλαγή του εκλογικού νόμου και διέλυσε την ομίχλη που είχε αρχίσει να θολώνει το πολιτικό τοπίο.

Ο Πρωθυπουργός, παρότι είχε δεχθεί επίμονες εισηγήσεις τόσο για την επίσπευση των επόμενων εκλογών όσο και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, επέλεξε να κινηθεί θεσμικά αποφεύγοντας τακτικισμούς, επισημαίνει η εφημερίδα «Καθημερινή». Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Κωστή Παπαδιόχου, η επιλογή του κ. Μητσοτάκη ήταν επιβεβλημένη καθώς σε αντίθετη περίπτωση η χώρα θα έμπαινε σε περίοδο ακυβερνησίας και αβεβαιότητας. Ουδείς μπορεί να αμφιβάλλει πως οι επόμενες κάλπες θα είναι διπλές, λόγω της απλής αναλογικής, συνεπώς ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις θα μεσολαβήσει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με ό,τι σημαίνει αυτό όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σε πλήρη εξέλιξη, δίχως προοπτική κατάπαυσης του πυρός…

Με το οικονομικό τοπίο σκοτεινό από τους καπνούς του πολέμου και την ενέργεια να «καίει» κρατικούς και οικιακούς προϋπολογισμούς, τα όποια εκλογικά σχέδια δεν πρόκειται να βγουν από τα συρτάρια για τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον, και πάντως όχι πριν την έλευση του 2023. Ολοκλήρωση της τετραετίας, χρονικά, μπορεί να θεωρηθεί οποιαδήποτε στιγμή μετά τον επόμενο Μάρτιο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν συνομιλητές του Πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν εξ αρχής αρνητικός απέναντι στις εισηγήσεις για τροποποίηση του εκλογικού νόμου, καθώς φέρεται να εκτιμά πως μια τέτοια, αντιθεσμική, κίνηση θα οδηγούσε σε πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης και, επιπροσθέτως, θα μετέδιδε ηττοπάθεια.

Με δεδομένα όλα αυτά, η κυβέρνηση θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας της ποντάροντας…

Η αντιπολίτευση

Τόσο η Κουμουνδούρου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη καλούνται πλέον να προσαρμόσουν την αντιπολιτευτική τους τακτική στα νέα δεδομένα. Η διαστολή του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να μειώσει την διαφορά που τον χωρίζει από τη ΝΔ εκμεταλλευόμενος την ακρίβεια ενώ το ΚΙΝΑΛ έχει τα περιθώρια να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση δυνάμεων με βασική επιδίωξη να σπάσει το μέτωπο του δικομματισμού.