Δεν είναι συνηθισμένο να διαγράφεται πρώην Πρωθυπουργός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του οποίου ηγήθηκε κάποια στιγμή. Αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήταν συνηθισμένη περίπτωση· κάθε άλλο: η συστηματική του κριτική προς την στρατηγική και το πολιτικό ύφος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί έως τώρα να βαφτιζόταν με τον ευφημισμό των «σεβαστών απόψεων ενός πρώην Πρωθυπουργού», αλλά τα όσα είπε στο «Βήμα της Κυριακής», απαιτώντας μεταξύ άλλων αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπατρίτη και προτείνοντας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Αλ. Καραμανλή, ξεχείλισαν το ποτήρι της υπομονής του Μεγάρου Μαξίμου.
Έτσι, η διαγραφή του κ. Σαμαρά από την ΚΟ της ΝΔ ήταν η αναγκαία και πρέπουσα λύση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ουδείς από τα κυβερνητικά στελέχη που κλήθηκαν να αξιολογήσουν, αργά το μεσημέρι του Σαββάτου σε σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη, τη νέα πρόκληση του πρώην Πρωθυπουργού, δεν εισηγήθηκε κάτι διαφορετικό από την απομάκρυνσή του. Οπως δε έσπευσε να τονίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπενθυμίζοντας εύστοχα το όχι και τόσο ένδοξο παραταξιακά παρελθόν του μεσσήνιου πολιτικού, «ο κ. Σαμαράς θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας».
Οπως το έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τα όσα είπε στη συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς προσβάλλει το πρόσωπο και τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, «ανοίγοντας άκαιρα τη συζήτηση για την εκλογή», ενώ «φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας “χαριεντίζονταν” με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας» —μια εντελώς ακραία αναφορά του κ. Σαμαρά στη γνωστή άτυπη συνάντηση της Βουδαπέστης.
Η αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου ήρθε μέσα σε λίγη ώρα από τη δημοσιοποίηση των βασικών σημείων της συνέντευξης του κ. Σαμαρά και προτού καν καλά καλά κυκλοφορήσει η εφημερίδα στα περίπτερα. Με την επισήμανση ότι πρώην Πρωθυπουργός δεν εξέφρασε απλώς μια άποψη αλλά την πλήρη διαφωνία του για το σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, ανακοινώθηκε η αποπομπή του.
Πώς θα γίνει αυτή; Με όλους τους τύπους. Ο κ. Μητσοτάκης, ως πρόεδρος της ΚΟ της ΝΔ, παραπέμπει τον κ. Σαμαρά με επιστολή του στον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, Γιάννη Τραγάκη, ο οποίος, εκτός των άλλων, είναι ο παλαιότερος κοινοβουλευτικός της Νέας Δημοκρατίας. Η εισήγηση του κ. Μητσοτάκη είναι η η διαγραφή του κ. Σαμαρά. Η Επιτροπη συνεδριάζει, αποφασίζει και το πρακτικό στέλνεται πίσω στον πρόεδρο της ΚΟ, ο οποίος στη συνέχεια με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, τη Δευτέρα, μόλις ανοίξει η Βουλή.
Με την επικείμενη απομάκρυνση του κ. Σαμαρά, η ΚΟ της ΝΔ θα αριθμεί 155 βουλευτές (έχουν ήδη διαγραφεί ο Μάριος Σαλμάς και ο Λευτέρης Αυγενάκης).
Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον κ. Σαμαρά ήταν ξεκάθαρη και αρκούντως σκληρή.
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής.
»Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.
»Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας “χαριεντίζονταν” με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας.
»Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.
»Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι». Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.
»Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Σε μια πρώτη αντίδραση στην είδηση της αποπομπής του από τη ΝΔ, ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για αλαζονεία και έλλειψη ψυχραιμίας.
«Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του, ο πρώην Πρωθυπουργός.