Ο Πρωθυπουργός ξεπροβοδίζει τον τούρκο πρόεδρο μετά την ολοκλήρωση των κοινών τους δηλώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Ο Μητσοτάκης απάντησε στον Ερντογάν για το «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη

Ανεξάρτητα από το άριστο κλίμα της συνάντησης στο Μαξίμου και παράλληλα με τη δεδομένη διαφωνία στο Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητη την αναφορά του τούρκου προέδρου -κατά πάγια τακτική του- σε «τουρκική» μειονότητα στη Δυτική Θράκη
Protagon Team

Στις δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το πέρας της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου και εν μέσω διάχυτης ικανοποίησης για τα αποτελέσματά της, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλησε να μιλήσει -κατά την πάγια τακτική του ιδίου και της Αγκυρας- για «τουρκική μειονότητα» στη Δυτική Θράκη, για να λάβει όμως απάντηση από τον Πρωθυπουργό στο υστερόγραφο των κοινών τους δηλώσεων.

«Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και ρωμαίικη μειονότητα στη χώρα μας είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και του πολιτιστικού μας πλούτου. Η αύξηση της ηρεμίας και της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις», ήταν η εκτίμηση του κ. Ερντογάν που επαναλαμβάνοντας τον όρο «τουρκική» για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, πρόσθεσε:

«Διατύπωσα τις προσδοκίες μας για τις βελτιώσεις που απαιτούνται από το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης».

Η αναφορά του τούρκου προέδρου, ωστόσο, δεν έμεινε αναπάντητη από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο (και ενώ δεν προβλέπονταν ούτε καν ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του Τύπου στους δυο ηγέτες) υπενθύμισε ευγενικά ότι ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής, καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης:

«Αφού εκφράσω για ακόμα μια φορά την ικανοποίησή μου για την υπογραφή αυτού του σημαντικού Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, επιτρέψτε μου ένα σχόλιο μόνο για τα ζητήματα των μειονοτήτων», είπε ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων του τούρκου προέδρου.

«Ξέρετε, για εμάς και για εμένα προσωπικά, η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν -και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη- ίσες ευκαιρίες. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε.

»Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης, είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης, να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, και να διαβεβαιώσω βέβαια όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν», σημείωσε στην απάντησή του ο Πρωθυπουργός.