Τα F-35 σε σχηματισμό, ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στην αεροναυπηγική βιομηχανία | US Air Force photo by Staff Sgt. Madelyn Brown
Επικαιρότητα

O Mητσοτάκης απαντά στις φωνές διαμαρτυρίας για τα F-35

Ο Πρωθυπουργός για τις αντιδράσεις περί αλόγιστων εξοπλιστικών δαπανών από όσους επιμένουν να λένε ότι η Αμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. «Εάν οι ΗΠΑ κρίνουν ότι πρέπει να διακόψουν μια προμήθεια μπορούν να το κάνουν», η υποσημείωση για τα F-16 που τελικά θα πάρει η Τουρκία. Η εξωτερική πολιτική της χώρας επιβραβεύεται με απτά οφέλη, η απάντησή του στις αιτιάσεις ότι έχει μετατρέψει τη χώρα σε προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών
Protagon Team

Στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε απαντήσεις και για το θέμα της προμήθειας των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, καθώς οι σχετικές ανακοινώσεις «ξύπνησαν» διάφορες φωνές διαμαρτυρίας ή/και αμφισβήτησης της αναγκαιότητας μιας τέτοιας αγοράς.

Εξ ου και το ερώτημα από τον Παύλο Τσίμα στον ΣΚΑΪ 100,3, το πρωί της Τρίτης, για το πόσο θα κοστίσουν τελικά τα F-35.

Εχει εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος για την αγορά μιας μοίρας αεροσκαφών σταδιακά, απάντησε ο Πρωθυπουργός, θέτοντας και πάλι μεταξύ των προτεραιοτήτων τη βέλτιστη αμυντική θωράκιση της πατρίδας και δη την περαιτέρω ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία μετά τα Rafale ανεβαίνει και άλλο επίπεδο με την επικείμενη απόκτηση των πρώτων F-35.

Oπως επεσήμανε, «η πρώτη φάση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά έχουμε δυνατότητα να αγοράσουμε μέχρι 40 F-35».

«Δεν θα το κάνουμε μονομιάς, γιατί είναι ακριβή προμήθεια», εξήγησε, ωστόσο «έχουμε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα με χρόνο παραλαβής τα τέλη αυτής της δεκαετίας».

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Μητσοτάκης απάντησε εκ νέου στις αντιδράσεις περί αλόγιστων εξοπλιστικών δαπανών από όσους επιμένουν ότι η Αμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός.

Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση (με τους Αμερικανούς) αλλά και απόδειξη ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ομοίως, αναφερόμενος και στην επιστολή Μπλίνκεν, επανέλαβε ότι αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους και αυτοτέλειας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«Δεν έχουν πολλές χώρες δωρεάν πρόσβαση σε στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ. Διότι προφανώς ό,τι μπορούμε να πάρουμε δωρεάν υποκαθιστά δαπάνες που θα έπρεπε να κάνουμε για να ενισχύσουμε μελλοντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα», θέλησε επίσης να υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός.

«Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα των F-35 και έχουμε ποιοτικό πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και εξασφαλίσαμε συνεισφορά με δωρεάν υλικό για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ όπως επεσήμανε το δωρεάν πακέτο από τους Αμερικανούς περιλαμβάνει επίσης μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και τέσσερις φρεγάτες LCS που με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού (ως ενδιάμεση λύση μέχρι να έρθουν οι κλάσης «Constellation», με συμπαραγωγή μάλιστα στα ελληνικά ναυπηγεία).

Από τη στιγμή που ανατάξαμε τα ναυπηγεία μας, η  Ελλάδα θα διεκδικήσει προγράμματα συμπαραγωγής, είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Πρωθυπουργός, παρεμβαίνοντας και ο ίδιος στη  συζήτηση που άνοιξε για την επόμενη γενιά των φρεγατών και επανερχόμενος στο κόστος των F-35, συνέστησε υπομονή γιατί, όπως σημείωσε, δεν μας ενδιαφέρουν μόνο τα αεροσκάφη, αλλά και τα οπλικά τους συστήματα που δεν θα απαξιώνονται στο πέρασμα του χρόνου.

Διότι όπως επεσήμανε, το  αεροσκάφος έχει τόσο σημασία όσο και τα οπλικά συστήματα τα οποία το συνοδεύουν. Και «η μεγάλη επιτυχία με τα αεροσκάφη Rafale δεν ήταν μόνο η απόκτηση του αεροσκάφους αυτού καθαυτού, ήταν η απόκτηση των βλημάτων Meteor που τα συνοδεύουν, που μας δίνουν ένα πραγματικό, όχι απλά τακτικό, στρατηγικό πλεονέκτημα ως προς τη συνολική τους εμβέλεια. Το ίδιο, μία αντίστοιχη διαπραγμάτευση – διαβεβαίωσε-  θα γίνει και για τα F-35».

«Στόχος μας –τόνισε– ήταν πάντα να έχουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας και στην Πολεμική Αεροπορία το έχουμε καταφέρει», ενώ απαντώντας για τα F-16 που θα πάρει τελικά η Τουρκία (χωρίς και πάλι να είναι σαφές το πότε) και τα σχετικά επικριτικά σχόλια στον αντιπολιτευόμενο Τύπο (ότι η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο δεν αποδείχθηκε ικανή να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη), εξήγησε και πάλι το προφανές:

«Η πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι όπλα θα πουλήσει στην Τουρκία. Μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε να μην χρησιμοποιούνται όπλα κατά νατοϊκών συμμάχων».

«Το πώς θα τηρηθεί αυτό, αφορά τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ, αλλά και το Κογκρέσο. Οι σχέσεις της χώρας μας με το Κογκρέσο είναι πολύ στενές. Η Τουρκία δεν πήρε τα F-35 ενώ ήταν στο πρόγραμμα γιατί προμηθεύτηκε τους S-400. Γιατί «αν οι ΗΠΑ κρίνουν ότι πρέπει να διακόψουν μια αμυντική προμήθεια, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν», κατέληξε στην απάντησή του ο Πρωθυπουργός.

Στο ίδιο πλαίσιο ξεκαθάρισε πως «πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα με την Τουρκία γιατί βλέπω και ακούω συζητήσεις και αναλύσεις σε ένα κλίμα που παραπέμπει σε αντιπαράθεση σαν να ξεχνάμε ότι κάναμε σημαντικά βήματα με την Διακήρυξη των Αθηνών. Εχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα διάδρομο και έχουμε την υποχρέωση όσοι εμπλεκόμαστε στον δημόσιο διάλογο αυτό να το διαφυλάξουμε».

Και για τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν που προφανώς και δεν ήταν στο κλίμα της Διακήρυξης των Αθηνών, έδειξε πως δεν τρέφει αυταπάτες, λέγοντας: «Οποιος πιστεύει ότι η προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Πρέπει να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα».

Κατά τα άλλα, υπογράμμισε ότι η συνεργασία με την Τουρκία έχει προχωρήσει και στο Μεταναστευτικό και σε άλλα επίπεδα, ενώ επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί τη γειτονική χώρα στο άμεσο μέλλον.

Υποχρέωση της χώρας μας είναι να εξοπλίζεται και να διατηρεί ένα ποιοτικό πλεονέκτημα, αλλά αυτό πρέπει να το ξεχωρίσουμε από το γενικό πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, θέλησε να επισημάνει, ο Πρωθυπουργός και αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του σε σχέση με αυτή του Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι πρέπει να δούμε που ήμασταν το 2019 και που είμαστε σήμερα.

Οπως και να έχει, η διαφύλαξη του καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί προϋπόθεση για να συζητήσουμε περαιτέρω με Τουρκία, ανέφερε, με δεδομένο μάλιστα ότι έχουν αποκατασταθεί περισσότεροι δίαυλοι εμπιστοσύνης σε όλα τα επίπεδα.

«Η Ελλάδα προσδιόρισε με σαφήνεια ποια είναι τα όριά της και στο πεδίο, όπως έγινε το 2020. Η εξωτερική πολιτική που ακολουθήσαμε ήταν θετική», επέμεινε ο Πρωθυπουργός.

«Επιβραβεύθηκε η Ελλάδα για την εξωτερική πολιτική της, έχουμε απτό όφελος από αυτή την πολιτική που εκδηλώνεται από πρόσβαση σε οπλικά συστήματα πολύ προχωρημένα και δωρεάν υλικό από τις ΗΠΑ και αυτό δεν θα γινόταν αν είχαμε άλλη πολιτική», τόνισε καταληκτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας έτσι και σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τη χώρα σε προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών.