Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών | Aris Oikonomou/ SOOC
Επικαιρότητα

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε αύξηση 8% στα αναπηρικά επιδόματα

Βρισκόμαστε ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών, αρκεί να προκύψει από την κάλπη ισχυρή κυβέρνηση. Μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
Protagon Team

Αύξηση 8% σε όλα τα αναπηρικά επιδόματα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική».

«Ξέρω -είπε ο κ. Μητσοτάκης -ότι οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν καλύπτοντας ένα μέρος από την πληθωριστική πίεση. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν τις ακολούθησαν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Γι’ αυτό και επέλεξα ως τελευταία συμβολική κίνηση της παρούσας κυβερνητικής θητείας, την άμεση αύξησή τους κατά 8%. Ενισχύονται περίπου 200.000 συμπολίτες μας», υπογράμμισε.

Αναλυτικά τα επιδόματα που αυξάνονται με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού:

α) Επίδομα κίνησης 165 ευρώ σε άτομα με ακροτηριασμό ή παράλυση των 2 άκρων με αναπηρία άνω του 80%. Με την αύξηση θα ανέλθει σε 178,2 ευρώ.

β) Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ. 362 ευρώ μηνιαίως. Θα ανέλθει στα 390,96 ευρώ.

γ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία. Αφορά άτομα με α) Σωματική, νοητική ή ψυχική ασθένεια ή αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, β) Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, ανεξαρτήτως του διατροφικού επιδόματος, γ) Διαβήτη τύπου 1 ινσουλινοεξαρτώμενοι με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω. Είναι 313 ευρώ το μήνα. Θα διαμορφωθεί στα 338,04 ευρώ το μήνα.

δ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση. Ανέρχεται σε 527 ευρώ το μήνα και με την αύξηση θα φθάσει τα 569,16 ευρώ.

ε) Πρόγραμμα-οικονομικής-ενίσχυσης-παραπληγικών-τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου. Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 771 ευρώ μηνιαίως που θα ανέλθει στα 832,68 ευρώ. Στα άτομα με μονό ακρωτηριασμό το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε 330,40 ευρώ μηνιαίως και θα διαμορφωθεί στα 356,83 ευρώ.

στ) Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS). Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ανέρχεται σε 362 ευρώ μηνιαίως και με +8% θα διαμορφωθεί στα 390,96 ευρώ ενώ στους πάσχοντες από αιμορροφιλία – AIDS ανέρχεται σε 697 ευρώ μηνιαίως και θα φτάσει τα 752,76 ευρώ.

ζ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων. Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται μηνιαίως στους δικαιούχους ανέρχεται σε 362€ μηνιαίως και θα φθάσει τα 390,96 ευρώ.

η) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης. Το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους έχει ως εξής:

Εργαζόμενοι, Συνταξιούχοι 362 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 390,96 ευρώ.

Ανεργοι ανασφάλιστοι / άνεργοι άμεσα ασφαλισμένοι / έμμεσα ασφαλισμένοι / μη εργαζόμενοι φοιτητές 697 ευρώ, που θα ανέλθει στα 752,76 ευρώ.

Εργαζόμενοι φοιτητές 362 ευρώ και θα φθάσει στα 390,96 ευρώ.

Πτυχιούχοι εργαζόμενοι 362 ευρώ και με την αύξηση θα πάει στα 390,96 ευρώ,

Ασκούμενοι Δικηγόροι / Δικηγόροι που αποδεδειγμένα ασκούν δικηγορία στα 697 ευρώ το μήνα που με +8% θα ανέλθει στα 752,76 ευρώ.

Επιστήμονες πανεπιστημιακού επιπέδου (ΑΕΙ) που σύμφωνα με το πτυχίο τους ασκούν την επιστήμη τους 697 ευρώ και θα φθάσει στα 752,76 ευρώ.

θ) Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση. Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 697 ευρώ μηνιαίως και θα διαμορφωθεί στα 752,76 ευρώ.

ι) Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους. Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται έχουν ως εξής:

Χανσενικοί ασθενείς που περιθάλπονται ως εσωτερικοί στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Αττικής (ΘΧΠΑ), 362 ευρώ μηνιαίως –θα φθάσει στα 390,96 ευρώ.

Χανσενικοί ασθενείς που νοσηλεύονται κατ’ οίκον και απέχουν λόγω της νόσου από την εργασία τους, 697 ευρώ μηνιαίως και με το +8% θα ανέλθει σε 752,76 ευρώ.

Αποθεραπευμένοι από τη νόσο του Χάνσεν, που εξήλθαν ή που εξέρχονται: με εξιτήριο από το ΘΧΠΑ ή από το πρώην δημόσιο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων Αθηνών (ΔΝΛΝΑ) ή το πρώην Κέντρο Κοινωνικής Αποκατάστασης Χανσενικών (ΚΚΑΧ) ανεξάρτητα από το χρόνο παραμονής τους σ’ αυτά, ή παραμένουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον, 697 ευρώ μηνιαίως που με την αύξηση θα ανέλθει σε 752,76 ευρώ.

Εξαρτημένα μέλη της οικογένειας του χανσενικού ασθενή (σύζυγος, γονείς, άγαμες αδελφές, ανήλικα αδέλφια ή εκείνα που δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας αναπηρίας ή νόσου και συντηρούνται οικονομικά από αυτόν) και για όσο διάστημα αυτός νοσηλεύεται στο ΘΧΠΑ, 362 ευρώ μηνιαίως –θα φθάσει στα 390,96 ευρώ.

Ανήλικα παιδιά του χανσενικού ασθενή, 362 ευρώ μηνιαίως –θα φθάσει στα 390,96 ευρώ.

Στην  ομιλία του, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι λύσεις που προώθησε η κυβέρνηση στις πολυπεπίδες προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη, δεν ήταν ούτε προφανείς, ούτε εύκολες. «Πιστεύω όμως -συμπλήρωσε- ότι τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν».

«Ολα αυτά δεν έγιναν εν κενώ», επεσήμανε, «συνέβησαν ενώ η χώρα αντιμετώπιζε την πανδημία του κορονοϊού, την υβριδική εισβολή στα σύνορά της, την διαρκώς επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της».

«Η πολιτική μας είναι αναπτυξιακή, αλλά και κοινωνικά δίκαιη, γιατί αντιμετωπίζει ανισότητες. Και οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας είδαν την πολιτεία δίπλα τους σε κάθε δυσκολία, οι συνταξιούχοι είδαν για πρώτη φορά μόνιμες αυξήσεις κατά σχεδόν 8% μετά από 12 χρόνια, οι εργαζόμενοι είδαν τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται τρεις φορές και να έχει φτάσει τα 780 ευρώ», ήταν μερικά από τα σημεία που απαρίθμησε.

Γιατί, όπως υπογράμμισε, επιβιώνει εκείνος που προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές και αυτό συνοψίζει την εξέλιξη της πορείας της οικονομίας και σε λιγότερο από 45 μήνες και μάλιστα μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις η χώρα κατάφερε να συμβαδίσει με το διεθνές περιβάλλον, κατάφερε να κάνει άλματα για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να αποτελεί σήμερα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης.

Και σήμερα, τόνισε, «τίποτα δεν θυμίζει την υπερχρεωμένη χώρα της μνημονιακής κρίσης Το καλοκαίρι του 2019 κάναμε μια νέα αρχή. Εχουμε εκτινάξει την παραγωγικότητα, τις εξαγωγές και έχουμε βελτιώσει τα εισοδήματα. Το ΑΕΠ επανέρχεται φέτος στα επίπεδα του 2010».

«Ο δείκτης του ΑΕΠ όμως δεν είναι αυτοσκοπός. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό ότι δημιουργήθηκαν 340.000 νέες θέσεις εργασίας και μειώσαμε την ανεργία κατά 7%», συνέχισε, και σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του τουρισμού «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μας βοηθήσει να αντέξουμε παρά τις διεθνείς αναταράξεις».

Στο σημείο αυτό, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εφόσον προκύψει από τις εκλογές ισχυρή κυβέρνηση, η Ελλάδα  θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα.

Εκτίμηση του τέλος, ήταν ότι το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 θα είναι πολύ χαμηλότερο του αναμενομένου (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα είναι πιο συντηρητικός από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο  οποίος νωρίτερα μίλησε για μηδενισμό ελλείμματος / δείτε πιο κάτω).

Και έχω δεσμευτεί -κατέληξε- ότι η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, ένα πλεόνασμα όμως που θα έρθει από την ανάπτυξη.

«Οι πολίτες θα συγκρίνουν και θα κρίνουν και θα αποφασίσουν. Αντιμετωπίζοντας όσα συζητήσαμε σήμερα όχι ως απολογισμό αλλά ως σταθμό μιας συναρπαστικής διαδρομής. Με ορόσημο την 21 Μαΐου, όταν ενωμένοι οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δώσουν δεύτερη ισχυρή εντολή στην προκοπή, ώστε η αυτοδύναμη Ελλάδα να προχωρήσει όπως της αξίζει», ήταν το μήνυμα με το οποίο επέλεξε να κλείσει την ομιλια του ο Πρωθυπουργός εν όψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης


Μηδενίστηκε το πρωτογενές έλλειμμα το 2022

Προηγουμένως, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022 (όταν η πρόβλεψη ήταν για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ).

Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι μέσα στην τετραετία η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει όρθια την κοινωνία και ζωντανή την οικονομία, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε, και αυτό, όπως σημείωσε, επιτεύχθηκε χάρη στο πλέγμα μέτρών που ανήλθαν συνολικά σε 57 δισ. ευρώ.