Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην εκδήλωση κοπής της πίτας της Β3 Δ.Ε.Ε.Π και της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Νότιου Τομέα Αθηνών ΟΝΝΕΔ, την Κυριακή στην Αργυρούπολη | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Επικαιρότητα

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει μπόνους «προσωπικής διαφοράς» για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις

Τα πράγματα είναι απλά, είπε ο Πρωθυπουργός. «Θα κατοχυρώσουμε όλα τα κεκτημένα αυτής της τετραετίας, πρωτίστως τους χαμηλότερους φόρους, ή θα ξαναβρεθούμε με μια κυβέρνηση που θα τσακίσει τη μεσαία τάξη; Θα εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας ή θα ξανακάνουμε τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι»; Ποιος πρέπει να κυβερνά αυτόν τον τόπο; Η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας;»
Protagon Team

Μπόνους «προσωπικής διαφοράς» – παρέμβαση ενίσχυσης, δηλαδή, για όσους συνταξιούχους δεν είδαν τελικά περισσότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις πρόσφατες αυξήσεις στις συντάξεις, προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς αναμένεται εντός της εβδομάδας να ανακοινωθούν και τα περιθώρια δημοσιονομικού χώρου που έχουν διαμορφωθεί.

«Επειδή ακούω κάποια δικαιολογημένα -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- παράπονα για το θέμα της προσωπικής διαφοράς, μπορώ να σας πω: κάντε λίγο υπομονή, θα υπάρχουν καλές εξαγγελίες και για τους συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση τον τελευταίο μήνα», τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια κοπής της πίτας της Διοικούσας του Νοτίου Τομέα της Νέας Δημοκρατίας, προαναγγέλλοντας την εν λόγω παρέμβαση

Οι δικαιούχοι του μπόνους που αναμένεται να δοθεί πριν από το Πάσχα υπολογίζονται σε 140.000, ο οποίοι είτε δεν πήραν καμία αύξηση λόγω μεγάλης προσωπικής διαφοράς (βλ. νόμο Κατρούγκαλου), είτε δεν έλαβαν την τελευταία ενίσχυση των  250 ευρώ τα Χριστούγεννα καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, είτε δεν είδαν όφελος από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Μόνο κέρδος για τους εν λόγω συνταξιούχους, ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς.

Πληροφορίες θέλουν μάλιστα το μπόνους προσωπικής διαφορά, ανάλογα με το δημοσιονομικό περιθώριο που θα ανακοινωθεί, να επεκτείνεται σε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό συνταξιούχων, ανάμεσά τους όσοι είχαν πολύ μικρή αύξηση στις συντάξεις τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και όσοι είδαν αυξήσεις κάτω από 7.75% λόγω προσωπικής διαφοράς.

«Χωρίς αίτηση και κανένα δικαιολογητικό»

«Πρόκειται στην ουσία για 150.000 περίπου συνταξιούχους, οι οποίοι δεν έλαβαν καμία αύξηση από αυτές τις αυξήσεις που δώσαμε το προηγούμενο διάστημα και είναι, όχι μόνο το 7,75 %, το οποίο δεν είδαν λόγω της μεγάλης προσωπικής τους διαφοράς. Δεν έλαβαν ούτε τα 250 ευρώ στις 20 Δεκεμβρίου, ούτε είδαν ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και ούτε και την τέταρτη ετήσια αύξηση από το νόμο Βρούτση», επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, Ομηρος Τσάπαλος.

Οπως διευκρίνισε οι συνταξιούχοι που είδαν μόνο λογιστική αύξηση και όχι ουσιαστική υπολογίζονται σε 150.000. Τουλάχιστον αυτοί, είπε, «θα δουν, με βάση το δημοσιονομικό χώρο, μία έκτακτη ενίσχυση μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σε λίγες μέρες και θα δούμε και το ύψος αυτής της βοήθειας και τον τρόπο με τον οποίο θα καταβληθεί».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης «στόχος είναι η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση να καταβληθεί το συντομότερο δυνατό γιατί είναι οι πλέον αδικημένοι συνταξιούχοι γιατί δεν έλαβαν απολύτως τίποτα λόγω της μεγάλης αυτής προσωπικής διαφοράς, που ουσιαστικά κληρονόμησαν από το προηγούμενο καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου».

Ο κ. Τσάπαλος ξεκαθάρισε ότι οι εν λόγω συνταξιούχοι θα δουν το μπόνους κατευθείαν στον τραπεζικό λογαριασμό τους, χωρίς καμία αίτηση και χωρίς κανένα δικαιολογητικό.

«Προς το παρόν μπορούμε να πούμε ότι, τουλάχιστον, αυτοί οι 150.000 θα το λάβουν. Διερευνούμε κάποιες δυνατότητες όπως το αν μπορούμε να δώσουμε αυτό το έκτακτο επίδομα και σε συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν ακέραια το 7,75%, αλλά είδαν μικρότερη αύξηση της τάξης του 2 – 3% γιατί είχαν μια μικρή προσωπική διαφορά ή και σε συνταξιούχους, οι οποίοι δεν είδαν καθόλου το 7,75%», πρόσθεσε.

Ανθρωποι με μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ δεν είδαν σημαντική ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και πλέον, επιβεβαίωσε, «εξετάζουμε αν μπορούμε και αυτούς τους ανθρώπους να τους εντάξουμε μέσα σε αυτή την έκτακτη παροχή. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξέρουμε ακριβώς τα δεδομένα για να μπορούμε να το ανακοινώσουμε. Πάντως τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι, αυτοί που θα είναι μέσα σε αυτή την έκτακτη ενίσχυση».

Αναφερόμενος στις τακτικές πληρωμές που θα γίνουν στα τέλη Φεβρουαρίου (συντάξεις Μαρτίου) διευκρίνισε ότι μόνο γι’ αυτό το μήνα θα δουν κάτι παραπάνω στα ATM. «Στα τέλη του μηνός, πριν την Καθαρά Δευτέρα που θα πληρώσουμε τις συντάξεις, θα δουν μία έκτακτη αύξηση, η οποία στη συνέχεια τον επόμενο μήνα θα εναρμονιστεί με αυτό το οποίο πληρώνουν», εξήγησε o κ. Τσάπαλος.

Κατά τον χαιρετισμό του στην  εκδήλωση για την κοπή πίτας της Β3 ΔΕΕΠ (Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας) και της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Νότιου Τομέα Αθηνών ΟΝΝΕΔ στην Αργυρούπολη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι χώροι του Νότιου Τομέα του φέρνουν στο μυαλό πολύ καλές στιγμές που διέτρεξε στη διάρκεια της δικής του πολιτικής διαδρομής, αφού το 2023 συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από τότε που έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική, ως υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης  κόβει την πίτα της Β3 Δ.Ε.Ε.Π. (Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας) και της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Νότιου Τομέα Αθηνών Ο.Ν.ΝΕ.Δ., στην Αργυρούπολη, Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Για πρώτη φορά, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είχαμε σημαντική αύξηση συντάξεων εδώ και 12 χρόνια. Και επειδή όπου πηγαίνω ακούω κάποια δικαιολογημένα παράπονα για το θέμα της προσωπικής διαφοράς, μπορώ να σας πω: κάντε λίγο υπομονή, θα υπάρχουν καλές εξαγγελίες και για τους συνταξιούχους που δεν είδαν καμία αύξηση τον τελευταίο μήνα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Διοικούσας του Νοτίου Τομέα της ΝΔ.

«Ετσι αποδεικνύει αυτή η παράταξη το πώς αντιλαμβάνεται και την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή. Και με αυτό το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει θα προσέλθουμε στην εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα λάβει χώρα σε λίγους μήνες, με το κόμμα συντεταγμένο, με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά για να κερδίσουμε μια δεύτερη εκλογή με μεγάλη διαφορά για να μπορέσουμε να είμαστε αυτοδύναμοι, για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την έννοια της αυτοδύναμης Ελλάδος, όπως το κάναμε αυτά τα τέσσερα χρόνια», υπογράμμισε, για να επαναλάβει για μία ακόμη φορά ότι «η πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι η κρίσιμη κάλπη» και «αυτή θα στείλει το μήνυμα τού ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο την επόμενη τετραετία».

Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει στην εκδήλωση κοπής της πίτας της Β3 Δ.Ε.Ε.Π. (Διοικούσας Επιτροπής Εκλογικής Περιφέρειας) και της Νομαρχιακής Επιτροπής Β’ Νότιου Τομέα Αθηνών Ο.Ν.ΝΕ.Δ., στην Αργυρούπολη, Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Και αναφέρθηκε εκ νέου στο διακύβευμα των εκλογών της άνοιξης: «Τα διλήμματα είναι πια πολύ απλά: Δεν είναι “δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία”, “κοινωνική δικαιοσύνη ή αυταρχισμός”, κάποια αφηρημένα πράγματα τα οποία ακούω από την αξιωματική αντιπολίτευση. Τα πράγματα είναι απλά. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή θα πάμε πίσω; Θα κατοχυρώσουμε όλα τα κεκτημένα αυτής της τετραετίας, πρωτίστως τους χαμηλότερους φόρους, ή θα ξαναβρεθούμε με μια κυβέρνηση που θα τσακίσει τη μεσαία τάξη, όπως το έκανε μεταξύ του 2015 και του 2019; Θα εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας όπως το κάναμε με μεγάλη επιτυχία ή θα ξανακάνουμε τη χώρα “ξέφραγο αμπέλι”; Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και να κάνουμε στοχευμένες επενδύσεις σε εξοπλισμούς ή θα παραδοθούμε σε άλλες γεωπολιτικές αναζητήσεις που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες και όχι σε χώρες μέλη του δυτικού κόσμου;

Και τελικά, και το πιο σημαντικό: ποιος πρέπει να κυβερνά αυτόν τον τόπο; Η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας; Αυτό είναι το τελικό ερώτημα το οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στις κάλπες της άνοιξης».