Με τον ΣΥΡΙΖΑ συστρατεύεται ο γνωστός ράπερ Μιθριδάτης. Φωτογραφία του από την παρουσία του στο 2ο Συνέδριο της Νεολαίας του κόμματος τον Οκτώβριο του 2021 | Dimitris Kapantais / SOOC
Επικαιρότητα

Σιωπή ΣΥΡΙΖΑ για τα ομοφοβικά – σεξιστικά σχόλια Μιθριδάτη παρά τις αντιδράσεις

«Ηταν σάτιρα», λέει ο ράπερ σε δήλωσή του για τα tweets που προκάλεσαν αντιδράσεις και επιτίθεται στα «δεξιά τρολ». «Οι αναρτήσεις μιλούν από μόνες τους», τόνισε η ΝΔ και κάλεσε εκ νέου την Κουμουνδούρου να τοποθετηθεί. Για την κομματική εφημερίδα «Αυγή», ωστόσο, το όλο ζήτημα δεν υπάρχει καν, αφού φιλοξενείται μόνο η αντίδραση (σε τι;) του καλλιτέχνη
Protagon Team

Ηλίθιους χαρακτήρισε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Μιθριδάτης όσους εξέφρασαν την ενόχλησή τους για την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή σεξιστικά ή/και ομοτρανσφοβικά σχόλια που κατηγορείται ότι έχει κάνει.

Η ανακοίνωση είχε γίνει το Σάββατο από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες και από όλες βέβαια τις μπάντες. Κρίνοντας από τις αντιδράσεις στα social media, και μόνο, μπορούμε να πούμε πως η ίδια η βάση του κόμματος φαίνεται να πληροφορήθηκε τα νέα –την απόφαση του αρχηγού– μαζί με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Κολακευτικές και μη τοποθετήσεις είχαν υπάρξει πολλές από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η είδηση, με πολλά από τα σχόλια της δεύτερης κατηγορίας να αφορούν στον λόγο του καλλιτέχνη είτε σε τραγούδια των «Ημισκούμπρια» είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.ο.κ..

Ωστόσο ο ράπερ αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει μόνον στα «δεξιά τρολ» και σε στελέχη της κυβέρνησης που τον επέκριναν –κι αυτό πέντε περίπου ώρες μετά τη σχετική ανακοίνωση της ΝΔ το πρωί της Κυριακής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι, δε μπήκε στη διαδικασία να πει το παραμικρό, παρότι η Πειραιώς κάλεσε τον Τομέα Δικαιωμάτων να λάβει θέση.

Σιγή ιχθύος –μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής τουλάχιστον– από το γραφείο Τύπου, από τον αρμόδιο Τομέα, από την ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του κόμματος.

Αυτό δε σημαίνει ότι το ζήτημα δεν απασχολεί την Κουμουνδούρου, ή μέλη και φίλους του κόμματος –αν ήταν έτσι η ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής» θα δημοσίευσε την επίμαχη ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος, την οποία συνόδευαν κάποια tweets του Μιθριδάτη, ωστόσο δημοσίευσε μόνο την απάντηση του τελευταίου.

«Υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ και κάθε ανθρώπου», απαντά ο Μιθριδάτης

Σε αυτήν, λοιπόν, ο ράπερ ισχυρίζεται ότι τα σχόλιά του τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής ήταν σατιρικά. Επικαλείται, επίσης, τη συμμετοχή του σε δράσεις του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος και τους στίχους επιλεγμένων τραγουδιών προκειμένου να υποστηρίξει ότι ο ίδιος είναι πάντα απέναντι στους «διαχωρισμούς, τις διακρίσεις και τις στερεοτυπίλες».

Η ανακοίνωση του Μιθριδάτη, αναλυτικά, έχει ως εξής:

«Τα δεξιά τρολ που υπερασπίζονται το Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια και καταπιέζουν όχι μόνο γυναίκες και παιδιά αλλά και όσους δεν ανήκουν ιδεολογικά στις ακροδεξιές τους πεποιθήσεις, κατηγορούν εμένα για σεξιστή και ομοφοβικό, χρησιμοποιώντας ατάκες που έγραψα για να καυτηριάσω ακριβώς τα θέματα αυτά.

Χρησιμοποιούν δηλαδή τη σάτιρα που έκανα εναντίων τους και εναντίων όσων πιστεύουν για να χρεώσουν σε εμένα τις απόψεις τους. Μια ζωή έπαιρνα ρόλους και δε θα σταματήσω τώρα.

Εντάξει, σκόπιμη διαστρέβλωση και τέτοιες ευκολίες.

Το να παίρνεις αποσπασματικά απαντήσεις σε διαλόγους στο twitter, είναι σκόπιμο λάθος, καθώς πολύ εύκολα μπορεί να φανεί η ροή του άνωθεν διαλόγου.

Το να μην μπορείς να διαχωρίσεις τη σάτιρα από την πραγματική θέση και άποψη φανερώνει μόνο περιορισμένη αντίληψη. Προφανώς, δεν μπορείτε καν να καταλάβετε ότι σε “επίμαχα” tweets υπερασπίζομαι τις γυναίκες και καυτηριάζω τους άντρες!

Ότι υπουργοί βασίζουν την αντιπαράθεση τους μαζί μου, σε tweets διαφόρων τρολ, δείχνει και την ποιότητα των επιχειρημάτων της ηγεσίας τους. Επειδή εσείς δε νομίζω να γράψατε τον “Κύρη του σπιτιού”, ούτε το “Αντρικές γουρουνιές”, ούτε έχετε συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες και βίντεο για το Ζακ…σας εύχομαι απλά καλημέρα.

Έχω πολλά χρόνια έκθεσης στις πλάτες μου αγαπητοί μου και ο κόσμος με έχει κρίνει ήδη. Ξέρει πως πάντοτε υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ και κάθε ανθρώπου γενικότερα. Πάντα θα είμαι κόντρα στους διαχωρισμούς, τις διακρίσεις και τις στερεοτυπίλες».

Νωρίτερα, το κυβερνών κόμμα είχε δώσει στη δημοσιότητα τα παρακάτω tweets του μέλους των «Ημισκούμπρια»:


Επίσης τον κατηγόρησε ότι έχει από καιρό στρατευτεί «κάτω από τις κομματικές σημαίες» του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει, έπειτα:

«Για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς είναι αδιάφορες οι ομοφοβικές και οι χυδαία σεξιστικές αναφορές του Μιθριδάτη αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πάντα υπάρχει χώρος για τέτοιες συμπεριφορές. Ισχύει το ίδιο και για τον Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ; Θα ζητήσει την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια ή ενόψει εκλογών θα κάνει τα “στραβά μάτια”;».

Στα παραπάνω εισέφερε και ο σύμβουλος του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Στα tweets που κοινοποίησε, ο Μιθριδάτης χρησιμοποιεί όρους όπως «τραβεστί», «πουστροταλιμπανισμό», μιλά για την «gay Eurovision» κ.α..

Κοινοποίησε, ακόμη, στίχους στους οποίους χρησιμοποιούνται οι όροι «ντιγκιντάγκες» και «κουνιστοί» κατά τρόπο που είναι δύσκολο να μη θεωρηθεί ότι χρησιμοποιούνται ως μειωτικοί όροι.

«Οι αναρτήσεις μιλούν από μόνες τους», ανταπάντησε η ΝΔ

Η ΝΔ επανήλθε, μετά την ανακοίνωση – απάντηση του ράπερ, για να τονίσει πως «δεν χρειάζονται ούτε ανακοινώσεις, ούτε δηλώσεις εκ των υστέρων από τον Μιθριδάτη», καθώς «οι αναρτήσεις του μιλούν από μόνες τους κι αναπαράγουν τις χειρότερες ομοφοβικές και σεξιστικές “στερεοτυπίλες”» και να ρωτήσει εκ νέου:

«Ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έχει να πει κάτι ή όλα καλά;».

Καταδικάζει η κυβέρνηση

Ανάλογη στάση κράτησαν, όπως προαναφέρθηκε, στελέχη της κυβέρνησης όπως οι κ.κ. Γεωργιάδης και Σκέρτσος, ενώ για το θέμα τοποθετήθηκε επισήμως και η καθ’ ύλην αρμόδια υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα.

«Για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θυσιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στον βωμό των ψήφων. Οι δηλώσεις στο παρελθόν του Μιθριδάτη είναι απόλυτα καταδικαστέες και όλες αυτές οι σεξιστικές συμπεριφορές και σαφώς θα πρέπει να καταδικάζονται από όλες και από όλους», τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

ΣΥΔ: Να το ξανασκεφτεί ο Τσίπρας

Σαφείς φωνές διαμαρτυρίας υπήρχαν και από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών, με την πρόεδρο του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Αννα Απέργη, να δηλώνει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξανασκεφτεί σοβαρά την υποψηφιότητα Μιθριδάτη.

«Πολύ αργά θυμήθηκε ο Μιθριδάτης να το παίξει “επαναστάτης χωρίς αιτία”. Σε ένα άτομο, όπως ο εν λόγω κύριος που έχει πει ανά καιρούς ένα σωρό ομοτρανσφοβικές, ρατσιστικές “ρίμες”, δεν μπορεί να του δίνεται χώρος σε μία δημοκρατική κομματική παράταξη όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μάλλον ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ξανασκεφτεί σοβαρά την υποψηφιότητα του για τις εθνικές εκλογές τις 21ης Μαϊου», έγραψε η Αννα Απέργη στη σχετική ανάρτησή της.