«Και τώρα, το δελτίο καιρού…». Μία γνώριμη φράση, για τα εκατομμύρια τηλεθεατές δελτίων ειδήσεων, οι οποίοι προσπαθούν να ενημερωθούν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, εάν θα χρειαστούν ομπρέλα την επόμενη ημέρα, ή εάν θα κάνουν μπάρμπεκιου το Σαββατοκύριακο.
Παρά τα συνήθη πρότυπα των μετεωρολόγων που κυριαρχούν στα δελτία ειδήσεων, ο Εζντέν Τερλί, ο μετεωρολόγος του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF, παρουσιάζει ένα διαφορετικό δελτίο καιρού, εντάσσοντας σε αυτό τις καθημερινές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο δελτίο καιρού! Ακραία ξηρασία, καύσωνας, δασικές πυρκαγιές. Η κλιματική αλλαγή είναι ιδιαίτερα αισθητή αυτό το καλοκαίρι», έλεγε ο Τερλί στους τηλεθεατές του, τον περασμένο Αύγουστο, προκειμένου να περιγράψει ένα κύμα καύσωνα που ξεκίνησε από την Ισπανία και έπληξε τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ο μετεωρολόγος του γερμανικού καναλιού πιστεύει ότι έχει καθήκον να επισημάνει τη σχέση των ακραίων καιρικών φαινομένων με την υπερθέρμανση του πλανήτη. «Διαφορετικά, ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί σωστά. Οταν καθημερινά σε παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι, έχεις χρέος να πεις όλη την αλήθεια», υπογράμμισε μιλώντας στο Politico και πρόσθεσε ότι η ανάγκη αυτή έχει γίνει ακόμα πιο επιτακτική ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.
Είναι γεγονός ότι τα δελτία καιρού τείνουν να αποκτήσουν άλλο νόημα. Τα κύματα καύσωνα, οι καταστροφικές πλημμύρες, το λιώσιμο των πάγων, γενικότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα, γίνονται ακόμη εντονότερα, καθώς ο πλανήτης μας υπερθερμαίνεται. Ο Τερλί πιστεύει πως οι μετεωρολόγοι είναι σε θέση να αποδείξουν τη σύνδεση καιρού και κλιματικής αλλαγής, με πολύ πιο άμεσο, κατανοητό και απτό τρόπο, σε σχέση με τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων: «Υπάρχει ξηρασία και το βλέπετε σε αυτό το γραφικό, το οποίο δείχνει την μεταβολή στα ύψη των βροχοπτώσεων. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους μετάδοσης της σύνδεσης», λέει ο γερμανός μετεωρολόγος.
Υπάρχει δε, ακόμη ένας λόγος που οι τηλεοπτικοί μετεωρολόγοι είναι σε θέση να επικοινωνούν καλύτερα στους τηλεθεατές τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: ότι τα δελτία καιρού θεωρούνται απολιτίκ. «Δεν προσπαθώ να εκπαιδεύσω ούτε να χειραγωγήσω κανέναν, απλά παρουσιάζω στοιχεία», λέει ο μετεωρολόγος.
Ωστόσο, αυτό το καινοτόμο δελτίο καιρού δεν αντιμετωπίζεται το ίδιο φιλικά από όλους. Το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, η εφημερίδα με τις υψηλότερες πωλήσεις στη χώρα, η Bild, σε ένα άρθρο υπό τον τίτλο «Αντικειμενικές πληροφορίες για το κλίμα ή μυστική προεκλογική εκστρατεία υπέρ των Πρασίνων;» άφησε να εννοηθεί ότι ο Τερλί ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. «Το να μην αναφέρω τη σύνδεση μεταξύ ακραίων καιρικών φαινομένων και κλιματικής αλλαγής, ισοδυναμεί με εσκεμμένη παράλειψη», ήταν η απάντηση του Τερλί.
Τους τελευταίους μήνες, ο Τερλί στεκόταν κάθε βράδυ μπροστά σε έναν χάρτη της Ευρώπης σημαδεμένο παντού με έντονο κόκκινο χρώμα. Με αυτόν τον τρόπο απεικονίζονταν οι ανοδικές τάσεις της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Το αποτέλεσμα αυτού του αναμφισβήτητου γεγονότος το βιώνουμε καθημερινά: ολοένα και εντονότεροι καύσωνες, ελάττωση των βροχοπτώσεων, ξηρασίες, ξαφνικές καταιγίδες.
Ο Τερλί παραδέχεται ότι δεν έχει ιδέα πώς θα διαμορφωθούν τα δελτία καιρού στο μέλλον. «Ισως δελτία καιρού να μην υπάρχουν πια. Μπορεί να έχουμε εκθέσεις για το κλίμα, με τον καιρό, στο πλάι. Δεν έχω ιδέα πού πάει όλο αυτό. Το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν τόσο ακραίο, που δεν μπορώ να διανοηθώ τι θα δούμε σε 10 χρόνια από σήμερα», είπε χαρακτηριστικά…