Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου. Λεβάντε εναντίον Μπαρτσελόνα. Ή μήπως Λεβάντε εναντίον Μέσι; | REUTERS/Heino Kalis
Επικαιρότητα

Ο Μέσι είναι υπέροχος όταν θυμώνει

Την Κυριακή πέτυχε «χατ-τρικ» και σέρβιρε στους συμπαίκτες του άλλα δυο γκολ. Πριν από μια εβδομάδα σκόραρε δυο φορές -δυο έργα τέχνης- με εκτέλεση φάουλ και μοίρασε μία ασίστ. Είχε και δοκάρι. Από τη μέρα που ήρθε πέμπτος στην ψηφοφορία για τη «Χρυσή Μπάλα», ο Λιονέλ Μέσι... οργιάζει
Sportscaster

Η Λεβάντε είναι η ευχάριστη έκπληξη της εφετινής σεζόν στην Ισπανία – όγδοη στη βαθμολογία. Χθες (Κυριακή) υποδεχόταν την Μπαρτσελόνα, που μέχρι το 35′ τα είχε βρει σκούρα. Οι γηπεδούχοι είχαν αρχίσει να ελπίζουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Αλλά, με αυτόν τον Μέσι απέναντί τους, ήταν αδύνατον, ακόμη και να χάσουν αξιοπρεπώς.

Το κατάλαβαν, όταν ο Λίο… άνοιξε το κουτάκι με τα μαγικά του κόλπα. Εγινε κάτοχος της μπάλας στα όρια της αντίπαλης περιοχής και άρχισε να τρέχει κατά πλάτος του γηπέδου, προσποιούμενος ότι θα μπει στο «κουτί». Με δυο αέρινες κινήσεις του απέφυγε ένα τάκλιν κι έπειτα ένα δεύτερο μαρκάρισμα. Κι αφού είχε τραβήξει τους αμυνόμενους πάνω του, πέρασε ανάμεσα από τα πόδια τους μια μπαλιά «πάρε – βάλε» προς τον Σουάρες. Ο Ουρουγουανός, σχεδόν από την άσπρη βούλα του πέναλτι, δεν αστόχησε.

Λίγο πριν από τη λήξη του ημιχρόνου ο αργεντινός σούπερ-σταρ έκανε το 2-0 με τον κλασικό του τρόπο, φεύγοντας στην κόντρα. Στο 47′, το 3-0, με ωραίο πλασέ πάνω στην κίνηση. Στο 60′, το 4-0, ολοκληρώνοντας ένα αυθεντικό «χατ-τρικ» (τρία διαδοχικά τέρματα). Στο 88′ ήταν η σειρά του προωθημένου Πικέ να αξιοποιήσει την ασίστ του αρχηγού και να διαμορφώσει το τελικό 5-0, που ανέβασε τους Καταλανούς ξανά στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, στους +3 από τη Σεβίλλη και την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Οκτώ μέρες νωρίτερα, το Σάββατο 8/12, είχε δώσει ακόμη μια υπέροχη παράσταση στο «Κορνέλα-Ελ Πρατ», έδρα της Εσπανιόλ. Δύο γκολ, ένα δοκάρι, μία ασίστ. Και τι γκολ! Δυο έργα τέχνης, με απευθείας εκτελέσεις φάουλ. Ηταν η πρώτη φορά στη μυθική του καριέρα που σκόραρε δυο φορές με αυτόν τον τρόπο (εκτέλεση φάουλ) στο ίδιο ματς. Στο 16′, από κλασική θέση για αριστεροπόδαρο. Και μία ώρα αργότερα, από την ακριβώς αντίθετη πλευρά. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ο μικρόσωμος «μάγος» έχει στείλει τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα με χτύπημα φάουλ 19 φορές. Περισσότερες από όσες η Γιουβέντους (18), η Ρεάλ Μαδρίτης (14), η Μπάγερν (13), η Παρί Σεν Ζερμέν (12) και η Λίβερπουλ με την Τσέλσι (11) στο ίδιο χρονικό διάστημα. Σε όλη του την καριέρα έχει βάλει 27 τέτοια γκολ – ούτε πέναλτι να ήταν.

Για να αρχίσει να εκτελεί τα φάουλ της Μπαρτσελόνα έπρεπε πρώτα να αποχωρήσουν από το «Καμπ Νου» ο Ροναλντίνιο και Ντέκο. Ευστόχησε για πρώτη φορά το 2008. Αργησε να τελειοποίησει την τέχνη του. Τον βοήθησε -λένε- με τις συμβουλές του ο Μαραντόνα. Μα, πάνω απ’ όλα, οι αμέτρητες ώρες ατομικής εξάσκησης. Το 2011-2012 σκόραρε, με εκτελέσεις φάουλ, 12 γκολ. Στην τρέχουσα σεζόν μετρά, ήδη, τέσσερα: τρία στο πρωτάθλημα (με την Αλαβές και την Εσπανιόλ) και ένα στο Champions League (με την Αϊντχόφεν). Μέσα στο 2018 έχει σκοράρει με αυτόν τον τρόπο 10 γκολ. Εχει ποσοστό επιτυχίας 10%, το υψηλότερο από κάθε άλλον εν ενεργεία ποδοσφαιριστή.

Πετυχαίνοντας πέντε γκολ σε δυο αγωνιστικές, ο Μέσι έφτασε ήδη τα 14 -μόνο στο πρωτάθλημα- σε 14 συμμετοχές. Ασύλληπτο νούμερο. Ετσι κι αλλιώς, κανένας άλλος παίκτης στη La Liga δεν έχει καταφέρει να σκοράρει διψήφιο αριθμό τερμάτων για 13η σεζόν στη σειρά. Εάν προσμετρήσουμε και τις ασίστ του, έχει βάλει το… ποδαράκι του στα μισά από τα 46 γκολ που έχει πετύχει, μέχρι στιγμής, η Μπαρτσελόνα. Ιδίως τον Δεκέμβριο, ο Λίο είναι ασυγκράτητος. Λες και θύμωσε που στις αρχές του μήνα (3/12) η ψηφοφορία του France Football τον ανέδειξε… πέμπτο καλύτερο παίκτη του Κόσμου, πίσω από τον Μόντριτς, τον Κριστιάνο, τον Γκριεζμάν και τον Εμπαπέ.

Μα, πέμπτος; Ο Μέσι; Κανένας σύγχρονός του δεν μπορεί να κάνει τα δικά του «θαύματα» στο γήπεδο – κι αυτό φρόντισε να μας το θυμήσει ο ίδιος με τα απίθανα σόου του, στις δυο τελευταίες αγωνιστικές στην Ισπανία. Ενισχύοντας τα επιχειρήματα όσων «φωνάζουν» πως η ομαδική επιτυχία δεν πρέπει να είναι το πρώτο κριτήριο για την ανάδειξη του νικητή της «Χρυσής Μπάλας».