Στο κυριακάτικο ματς της Παρί Σεν-Ζερμέν με την Μπορντό (3-0), για το γαλλικό πρωτάθλημα, το «Παρκ ντε Πρενς» αποδοκίμασε τον Λιονέλ Μέσι με τρόπο που δεν το έχει κάνει ούτε το «Μπερναμπέου» στα ισπανικά «Clasico». Ακόμη και οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετώπιζαν τον ηγέτη της μισητής αντιπάλου τους, Μπαρτσελόνα, που τους είχε… δυσκολέψει τη ζωή, με μεγαλύτερο σεβασμό από εκείνον που οι υποστηρικτές της σημερινής του ομάδας αρνήθηκαν να του δείξουν. Για τους Μαδριλένους, ήταν «εχθρός». Αλλά ήταν και ο παίκτης που την τελευταία 15ετία ομόρφυνε το ποδόσφαιρο, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον μπαλαδόρο της γενιάς του.
Στο Παρίσι, η απογοήτευση και ο θυμός για τον αδόκητο αποκλεισμό της Παρί από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ μετατράπηκε σε έναν ανιστόρητο μηδενισμό. Που, δυστυχώς, δεν περιορίστηκε στις αποδοκιμασίες και τα «σφυρίγματα», κάθε φορά που ο αργεντινός «μάγος» ακουμπούσε την μπάλα. Το ίδιο βράδυ, άγνωστοι γέμισαν τους τοίχους του προπονητικού κέντρου του συλλόγου με αισχρά συνθήματα εναντίον του Μέσι. Τα αντίκρισαν το επόμενο πρωί υπάλληλοι των εγκαταστάσεων, που πήγαν να πιάσουν δουλειά, και κάλεσαν, επειγόντως, ένα συνεργείο για να τα σβήσει. Προτού εξαλειφθεί και το τελευταίο αποτύπωμα χυδαιότητας, τα μηνύματα συμπαράστασης προς τον 34χρονο παίκτη είχαν κατακλύσει το Διαδίκτυο.
Μεταξύ άλλων, ένας παλιός γνώριμος του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Τζιμπρίλ Σισέ, έγραψε: «Λίγο σεβασμό για αυτόν τον σπουδαίο ποδοσφαιριστή, παρακαλώ». Και συνόδευσε την ανάρτησή του με μια φωτογραφία από την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα, τη σεζόν 2010-2011 στο ΟΑΚΑ για το Τσάμπιονς Λιγκ, στην οποία ο αργεντινός είχε σκοράρει ένα από τα τρία γκολ των Καταλανών.
Ο Λουίς Σουάρες έσπευσε να υπερασπιστεί τον παλιό του συμπαίκτη και καλό φίλο, αλλά και τον Νεϊμάρ, που επίσης βρέθηκε στο στόχαστρο των οπαδών, ποστάροντας μια φωτογραφία τους και το μήνυμα: «Ως συνήθως, στο ποδόσφαιρο έχουν κοντή μνήμη. Σας αγαπώ…». Τον ακολούθησε, λίγο αργότερα, ο Σεσκ Φάμπρεγκας, ο οποίος, επίσης, έχει περάσει από τη Βαρκελώνη: «Το ποδόσφαιρο δεν έχει μνήμη. Είναι ντροπή. Πάντα μαζί σας, αδέρφια».
Ο παλαίμαχος μέσος και πρωταθλητής Ευρώπης με τη Γαλλία το 2000, Γιοάν Μικού, «τα είπε» ακόμη πιο… τσεκουράτα, προβλέποντας, μάλιστα, ότι ο αργεντινός σούπερ-σταρ δεν θα μακροημερεύσει στο Παρίσι: «Δεν καταλαβαίνω. Σοβαρά τώρα, πώς μπορούμε να αποδοκιμάζουμε τον Μέσι κάθε φορά που ακουμπά την μπάλα; Πιάσαμε πάτο! Μόνο στη Γαλλία μπορούσαμε να το δούμε αυτό. Είναι θλιβερό! Δεν μας αξίζει ο Μέσι. Πιστεύω πως το καλοκαίρι θα φύγει, και θα έχει δίκιο».
Οι άνθρωποι που την Κυριακή απαξίωσαν τον Μέσι με τον χειρότερο τρόπο, είναι οι ίδιοι που τον περασμένο Αύγουστο, κατά την επίσημη παρουσίασή του από την Παρί, είχαν «εξαφανίσει» χιλιάδες φανέλες με το όνομά του μέσα σε μισή ώρα. Οπως αποδείχτηκε στην πορεία, πίστευαν ό,τι και ο Νάσερ αλ-Κελαΐφι: ότι και μόνο η παρουσία του «Λίο» δίπλα στον Εμπαπέ και τον Νεϊμάρ, θα αρκούσε για να φέρει -επιτέλους- στον σύλλογο το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Μόλις οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν, η οργή τους δεν τους επέτρεψε να σκεφτούν ότι, ίσως, και ο Μέσι δεν είναι παρά ένα θύμα αυτής της παράλογης παραδοχής. Κι εκείνος, αλλιώς τα περίμενε.
Βρέθηκε στο Παρίσι χωρίς να το έχει σχεδιάσει, χωρίς, καν, να το επιθυμεί. Πάνω που είχε αποφασίσει να μείνει για πάντα στην ομάδα και την πόλη «της καρδιάς του». Τα οικονομικά προβλήματα της Μπαρτσελόνα τον έστειλαν σε ένα περιβάλλον άγνωστο σε εκείνον – σε έναν κόσμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν στον οποίο ζούσε από 13 ετών. Στη Βαρκελώνη ήταν η «σημαία» του συλλόγου, η ομάδα χτιζόταν γύρω του για να υποστηρίζει το παιχνίδι του. Στην Παρί πήγε σαν ξένος μισθοφόρος, υποχρεωμένος να σέβεται τα «γαλόνια» που βρήκε εκεί: τον Εμπαπέ και τον Νεϊμάρ. Ούτε το δικαίωμα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες είχε, ούτε την ελευθερία κινήσεων, μέσα στο γήπεδο, που είχε συνηθίσει.
Ο πρώην συμπαίκτης του στην Μπαρτσελόνα, Τιερί Ανρί, τα εξήγησε, σε συνέντευξή του στην Equipe, καλύτερα απ’ ό,τι θα τα ‘λεγε ο ίδιος: «Εφυγε από την Μπαρτσελόνα, κλαίγοντας. Υπέστη ψυχολογικό σοκ, επειδή δεν περίμενε ότι θα έφευγε. Ο κόσμος λέει ότι έχει τα πάντα στο Παρίσι, όμως αυτό δεν ισχύει. Οταν έφυγα από την Αρσεναλ για να πάω στην Μπαρτσελόνα, μου πήρε ένα χρόνο για να αρχίσω να προσαρμόζομαι. Είχα φτάσει τραυματίας, ύστερα από ένα «διαζύγιο», και, επιπλέον, έπρεπε να μάθω ένα νέο σύστημα παιχνιδιού…».
Αν στη θέση του Μέσι βρισκόταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ίσως τα πράγματα να ήταν, εντελώς, διαφορετικά. Το υποστήριξε ο ιταλός παλαίμαχος επιθετικός και νυν τηλεσχολιαστής στο Sky Sport Italia, Πάολο ντι Κάνιο: «Ο Μέσι έφυγε από το γήπεδο, ξύνοντας το κεφάλι του. Δεν έχει συναισθήματα. Προτιμώ τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Θέλετε να μείνω στον πάγκο, στο ματς με τη Σίτι; Επιστρέφω στην Πορτογαλία, μετά γυρίζω και πετυχαίνω χατ-τρικ. Προτιμώ τον άνθρωπο που έχει ψυχή, από τον εξωγήινο χωρίς συναισθήματα. Ο Μέσι έδειξε τα όρια της προσωπικότητάς του. Είναι φυσικό να τον γιουχάρουν, περίμεναν πολλά από αυτόν».
Πολλοί haters του Μέσι θα ενστερνιστούν την άποψη του ντι Κάνιο. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτός ο «εξωγήινος, χωρίς συναισθήματα και ισχυρή προσωπικότητα» δεν χάρισε στο «ωραίο παιχνίδι» μια άλλη διάσταση. Η μυθική του καριέρα δεν αξίζει τέτοιο τέλος. Αλλά, πώς μπορεί ο επίλογος να γραφτεί διαφορετικά;
Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ Ζεράρδ Ρομέρο, ο Χόρχε Μέσι, πατέρας και μάνατζερ του «Λίο», βρίσκεται, ήδη, σε επαφή με την Μπαρτσελόνα, διερευνώντας το ενδεχόμενο μιας μεγάλης επιστροφής. Ο Τσάβι, ο οποίος μετά τον αποκλεισμό της Παρί του τηλεφώνησε για να τον εμψυχώσει, πολύ θα τον ήθελε στην ομάδα. Παρά τις τόσες περικοπές, όμως, τα οικονομικά των Καταλανών δεν τον «σηκώνουν». Κοντά στον μέντορά του, τον Πεπ Γκουαρντιόλα, θα μπορούσε, επίσης, να βρει τον εαυτό του. Αλλά πέρυσι, η Σίτι δεν προσπάθησε, καν, να τον αποκτήσει.
Αν το προσεχές καλοκαίρι, ο Εμπαπέ και ο Νεϊμάρ αποχωρήσουν από την Παρί, ίσως οι συνθήκες ευνοήσουν τον Μέσι να «ανθίσει» και πάλι. Αλλά η κατασκευή μιας νέας ομάδας, που θα υποστηρίζει το ταλέντο του, δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Και ο Αργεντινός θα βαδίζει στα 36 του.