Τα ασίγαστα πάθη στη γερμανική πολιτική —όπως αυτά ορίζονται και μέσα από τα πολιτικά, τα οικονομικά, τα επιχειρηματικά αλλά και τα προσωπικά συμφέροντα— ανέδειξε η ουκρανική κρίση. Την ώρα που το πολιτικό σύστημα στο Βερολίνο εμφανίζεται τουλάχιστον διχασμένο απέναντι στην επαμφοτερίζουσα τακτική της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, στην αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται πως ήρθε η ώρα για αποδόμηση της κληρονομιάς της Ανγκελα Μέρκελ —με φόντο τα όσα (δεν) έκανε απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ισως να είναι και κάρμα. Η Μέρκελ είχε αναδειχθεί ως αστέρας των Χριστιανοδημοκρατών, προτού καν γίνει καγκελάριος το 2005, όταν αποκήρυξε τον μέντορά της, τον εμβληματικό Χέλμουτ Κολ. Τώρα, ο νέος αρχηγός του CDU, Φρίντριχ Μερτς, ξηλώνει το πουλόβερ της διακυβέρνησης Μέρκελ, με αφορμή τις ελλείψεις που παρατηρούνται στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και όχι μόνο.
Σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag, εφημερίδα με δεξιό αναγνωστικό κοινό, ο Μερτς κατηγόρησε ευθέως τη συντηρητική παράταξη της Γερμανίας ότι αμέλησε την άμυνα της χώρας τις προηγούμενες δύο δεκαετίες με συνέπεια η εξωτερική και η αμυντική πολιτική να είναι σήμερα «ερείπια».
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «σοβαρά λάθη» στο πεδίο της άμυνας από πλευράς της ως πρότινος κυβερνώσας συντηρητικής παράταξης, δηλαδή της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία κυβέρνησε επί 16 χρόνια τη Γερμανία.
«Κοιτώντας πίσω, πρέπει δυστυχώς να πούμε ότι όλοι οι υπουργοί Αμυνας των τελευταίων 20 ετών έλαβαν λάθος αποφάσεις για το υλικό και την κατάσταση του στρατεύματος», υποστήριξε ο Φρίντριχ Μερτς, από τους σκληροπυρηνικούς του CDU.
Ο γερμανικός στρατός αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια προβλήματα με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και ελλείψεις.
Από τα τέλη του 2005 ως τα τέλη του 2021, στα 16 χρόνια δηλαδή της καγκελαρίας Μέρκελ, το υπουργείο Aμυνας αναλάμβαναν μέλη είτε του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, είτε του αδελφού της βαυαρικού κόμματος Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU). Ο σοσιαλδημοκράτης Πέτερ Στρουκ υπήρξε υπουργός Αμυνας από τα μέσα του 2002.
Μιλώντας εξάλλου στην κυριακάτικη έκδοση της Bild για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Φρίντριχ Μερτς τόνισε πως «ολόκληρη η γερμανική εξωτερική και αμυντική πολιτική των τελευταίων 20 ετών είναι ερείπια. Όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, πρέπει να αναλύσουμε προσεκτικά πώς έγινε αυτό».
Επρεπε να είχαν επιβληθεί «μαζικές κυρώσεις και απομόνωση της Ρωσίας» ήδη από το 2014, όταν η Μόσχα προχώρησε στην προσάρτηση της Κριμαίας, υποστήριξε ακόμη, επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς την πολιτική κατευνασμού που ακολούθησε απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν η Μέρκελ.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς, προχωρώντας σε μείζονα ρήξη με την πολιτική δεκαετιών στη Γερμανία, ανήγγειλε τεράστιο πρόγραμμα επανεξοπλισμού του γερμανικού στρατού, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπονται δαπάνες 100 δισ. δολαρίων.