Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δεξί χέρι του Πούτιν, στην τελετή υποδοχής του Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο | Sputnik/Alexei Maishev/Kremlin via REUTERS
Επικαιρότητα

Ο Μεντβέντεφ απειλεί: Αν τολμήσουν να συλλάβουν τον Πούτιν θα σημαίνει πόλεμο

Σε νέες απειλές προχώρησε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και έμπιστος του Βλαντίμιρ Πούτιν: αυτή τη φορά δεν είναι ο πυρηνικός όλεθρος λόγω Ουκρανίας, αλλά η γεωπολιτική αστάθεια ανάμεσα στο δίπολο ΗΠΑ-ΕΕ και Κίνα-Ρωσία και τα αντίποινα της Μόσχας αν ο πρόεδρος της χώρας συλληφθεί
Protagon Team

Μια προφητεία ενός δυστοπικού μέλλοντος έκανε την Πέμπτη ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους λίγους εμπίστους του Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρώην πρόεδρος της Ρωσίας –ένας βολικός πρόεδρος (2008-2012) που επέτρεψε στον Πούτιν να παρακάμψει τους περιορισμούς του ρωσικού συντάγματος για παραμονή στο Κρεμλίνο– και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μεντβέντεφ έχει αναλάβει τον ρόλο του κινδυνολόγου: από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία απειλεί συχνά με πυρηνικό όλεθρο, τώρα περιέγραψε δεκαετίες γεωπολιτικής αναταραχής ανάμεσα στη Δύση και στο μέτωπο Ρωσίας και Κίνας, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά και την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα.

Η Δύση απεχθάνεται την ανεξαρτησία της Ρωσίας και της Κίνας και οι επόμενες δεκαετίες δεν θα είναι ήσυχες, προφήτευσε λοιπόν ο Μεντβέντεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Δύση θα επιχειρήσει να επιτύχει την κατάτμηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μικρότερα και πιο αδύναμα κράτη.

Ο Μεντβέντεφ υποστήριξε επίσης ότι η Ουκρανία είναι μέρος της «Μεγάλης Ρωσίας» και προσέθεσε πως δεν βλέπει καμιά προοπτική αναθέρμανσης των σχέσεων της Μόσχας με δυτικές κυβερνήσεις στο εγγύς μέλλον.

«Πιστεύω πως κάποια στιγμή η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και οι επικοινωνίες θα αποκατασταθούν, όμως ειλικρινά πιστεύω πως μέχρι τότε μεγάλος μέρος αυτών των ανθρώπων (των σημερινών δυτικών ηγετών) θα έχουν πάρει σύνταξη και κάποιοι θα έχουν πεθάνει», πρόσθεσε.

Αλλά ο Μεντβέντεφ δεν έμεινε μόνο στις γενικόλογες προβλέψεις για τον κόσμο ανάμεσα στο δίπολο ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσία Κίνα. Απείλησε ευθέως πως αν οποιαδήποτε χώρα αποπειραθεί να προχωρήσει στη σύλληψη του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δυνάμει του εντάλματος που έχει εκδοθεί σε βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αυτό θα θεωρηθεί στη Μόσχα κήρυξη πολέμου.

«Ας το φανταστούμε (…) Ο αρχηγός κράτους μιας πυρηνικής δύναμης μεταβαίνει ας πούμε για παράδειγμα στη Γερμανία και συλλαμβάνεται. Τι είναι αυτό; Μια κήρυξη πολέμου εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε, για να συνεχίσει: Αν αυτό συμβεί, τότε «όλες οι δυνατότητές μας, πυραυλικές και άλλες, θα πέσουν πάνω στη Μπούντεσταγκ, το γραφείο του καγκελαρίου και ούτω καθεξής»…