Τριακόσιες είκοσι εννέα ημέρες. Τόσες πολεμούν Ρώσοι και Ουκρανοί σε μια σύγκρουση που κινδυνεύει πλέον με κλιμάκωση, καθώς η μεν Δύση σπεύδει –άλλοτε απρόθυμα, αν κρίνει κανείς από τη Γερμανία, και άλλοτε πιο εντατικά– να ενισχύσει με όλο και πιο βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό τους Ουκρανούς που υπερασπίζονται την πατρίδα τους, η δε Μόσχα απειλεί όλο και πιο συχνά να πατήσει… το κουμπί των πυρηνικών.
Την Πέμπτη το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι αν η Δύση στείλει όπλα μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, ικανά να πλήξουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, θα προκαλέσει επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου. «Είναι δυνητικά πολύ επικίνδυνο, αυτό θα σημαίνει ότι η σύγκρουση θα φτάσει σε άλλο επίπεδο, το οποίο δεν προμηνύει τίποτα καλό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε για χρήση πυρηνικών όπλων. Ο Μεντβέντεφ εξήγησε ότι μια «ήττα πυρηνικής δύναμης σε συμβατικό πόλεμο ίσως πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο».
Σε ανάρτησή του στο Telegram αναφορικά με τη στήριξη του ΝΑΤΟ προς τον ουκρανικό στρατό, ο Μεντβέντεφ σημείωσε με νόημα: «Πυρηνικές δυνάμεις ποτέ δεν έχασαν μεγάλες συγκρούσεις από τις οποίες εξαρτάται η τύχη τους». O Μεντβέντεβ είναι τώρα πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Ο Πεσκόφ από την πλευρά του αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να δοθούν στο Κίεβο «όπλα που θα του επέτρεπαν να πλήξει το ρωσικό έδαφος», αν και «η Ουκρανία ήδη διαθέτει όπλα τα οποία χρησιμοποιεί για να εξαπολύει κάθε ημέρα πλήγματα στο ρωσικό έδαφος».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δεξί χέρι του Πούτιν εδώ και πολλά χρόνια, έκανε τα σχόλια αυτά μετά στις δηλώσεις του ρώσου πρεσβευτή στις ΗΠΑ, του Ανατόλι Αντόνοφ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα «θα καταστρέψει» κάθε όπλο που παραδίδεται από την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Από την αρχή του πολέμου οι Δυτικοί αρνούνται να δώσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο, φοβούμενοι μια κλιμάκωση.
Η Μόσχα ωστόσο κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό ότι έχει εξαπολύσει πλήγματα με drones στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία έχει προσαρτήσει, και εναντίον στόχων στη Ρωσία, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη μεθόριο με την Ουκρανία.
Παράλληλα ο Πεσκόφ σημείωσε ότι όσο πιο γρήγορα η Ουκρανία λάβει υπόψη της τα αιτήματα της Ρωσίας, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, η Μόσχα θα πετύχει τους στόχους της «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» και το Κίεβο θα ήταν καλύτερα να δεχθεί τη ρωσική θέση και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Όσο πιο γρήγορα το ουκρανικό καθεστώς φανεί έτοιμο να λάβει υπόψη του τα αιτήματα της Ρωσίας, τα οποία θα επιτευχθούν είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσουν όλα και τόσο πιο γρήγορα ο λαό της Ουκρανίας θα αρχίσει να ανακάμπτει από την τραγωδία που ξεκίνησε το καθεστώς του Κιέβου», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.
Τεθωρακισμένα και πυροβολικό από τη Σουηδία
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία που θα περιλάβει τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και δήλωσε πως έδωσε επίσης εντολή στις ένοπλες δυνάμεις της να ετοιμάσουν την αποστολή του συστήματος πυροβολικού Archer.
Το πακέτο είναι ύψους 4,3 δισ. σουηδικών κορωνών (419 εκατ. δολάρια) και θα περιλάβει επίσης αντιαρματικά όπλα NLAW.
«Η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον. «Οι επιθυμίες της Ουκρανίας όσον αφορά αυτά που θέλουν βαραίνει πολύ στην απόφασή μας».
Η Σουηδία θα στείλει περίπου 50 τεθωρακισμένα ερπυστριοφόρα οχήματα μάχης πεζικού Type 90. Η σουηδική κυβέρνηση δεν διευκρίνισε πόσα συστήματα Archer θα στείλει στην Ουκρανία.
Η Σουηδία διαθέτει 48 συστήματα Archer, ένα προσαρμοσμένο σε όχημα αυτοκινούμενο πυροβόλο χόβιτσερ που κατασκευάζεται από την Bofors BAE και για το οποίο η Ουκρανία έχει από καιρό εκφράσει το ενδιαφέρον της να το προσθέσει στο οπλοστάσιό της καθώς προσπαθεί να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις.