921
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο συνέδριο της ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2019. Όσα έκανε ο ίδιος το 2015 επανήλθαν στο προσκήνιο | ΙΝΤΙΜΕnews/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μεϊμαράκης απαντά στον Λαφαζάνη: Μας οδηγούσαν στο Νομισματοκοπείο για να κόψουν δραχμή – Η ΝΔ μάς κράτησε στο ευρώ

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 11:03
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο συνέδριο της ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2019. Όσα έκανε ο ίδιος το 2015 επανήλθαν στο προσκήνιο
|ΙΝΤΙΜΕnews/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Μεϊμαράκης απαντά στον Λαφαζάνη: Μας οδηγούσαν στο Νομισματοκοπείο για να κόψουν δραχμή – Η ΝΔ μάς κράτησε στο ευρώ

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2021, 11:03

Απάντηση στους ισχυρισμούς του Παναγιώτη Λαφαζάνη (πρώην υπουργού της Πρώτης Φοράς Αριστερά και πρώην επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας) περί άτυπης συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015 με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για συγκυβέρνηση, μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, έδωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (πρόεδρος της ΝΔ την επίμαχη περίοδο και νυν επικεφαλής της ευρωομάδας του κόμματος), μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος βρέθηκε με έναν τρόπο πολιτικά εκτεθειμένος από τις αποκαλύψεις του κ. Λαφαζάνη καθώς εμφανιζόταν να διαπραγματεύεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας (δηλαδή και με συμμετοχή της ΝΔ), ουδέποτε υπήρξε πρόταση ή συμφωνία με τον κ. Τσίπρα επ’ αυτού.

Η διάψευση αυτή έρχεται σε συνέχεια του κειμένου-προπομπού του βιβλίου του Παναγιώτη Λαφαζάνη υπό τον  τίτλο «Η μεγάλη προδοσία», που «ανέβηκε» προ ημερών στον ιστότοπο iskra.gr, όπου μεταξύ άλλων περιγράφει πώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κοροϊδέψει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, με υποσχέσεις περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας και να αναβαπτίσει έπειτα με κάλπες, τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, τον δεσμό του με την εθνικιστική Δεξιά του Πάνου Καμμένου.

Οπως αναφέρει ο πρώην υπουργός της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να «καθησυχάσει τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και να “κλειδώσει” την ψήφο τους στη Βουλή για το τρίτο μνημόνιο (…) είχε αποδεχθεί άτυπη συμφωνία μαζί τους πως θα προχωρούσαν σε συγκυβέρνηση, ενδεχομένως και με έναν άλλο πρωθυπουργό από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην πάνε τα κόμματά τους ως πρόβατα επί σφαγήν σε άμεσες εκλογές, έχοντας ψηφίσει το πρόγραμμα του “αντιπάλου” τους».

«Αυτός άλλωστε», υποστηρίζει, «ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας δεν παραιτήθηκε άμεσα για να πάμε σε εκλογές, όπως θα “έπρεπε”, μετά την οδυνηρή, μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, για το κόμμα του ψηφοφορία στη Βουλή, ασχέτως αν την κέρδισε με τη “κτηνώδη” πλειοψηφία των 222 βουλευτών.

»Αντίθετα, σχεδόν αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για το τρίτο μνημόνιο, το κυβερνητικό επιτελείο δήλωσε ότι θα καταθέσει στη Βουλή για συζήτηση και ψηφοφορία πρόταση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς Λαφαζάνη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διέψευσε τα περί συμφωνίας και αναφερόμενος στον ρόλο της Νέας Δημοκρατίας τις κρίσιμες εκείνες ημέρες του 2015, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται, η Ιστορία είναι αυτή και δεν παραχαράσσεται (…) Μας οδηγούσαν στο Νομισματοκοπείο για να κόψουν δραχμή, αλλά προς πείσμα όλων η ΝΔ πρωταγωνίστησε και η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ».

«Εμείς ήμασταν πάντοτε υπέρ της Ε.Ε. με σταθερότητα και πίστη. Και με τον Αντώνη Σαμαρά το 2012 καταφέραμε και κρατήσαμε ξανά την Ελλάδα στο ευρώ και την ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά δυστυχώς δεν μας άφησαν να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, τότε που συμμάχησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή, και διεκόπη βιαίως ο βίος της κυβέρνησης Σαμαρά και δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ – Καμμένο, εμείς λέγαμε “φέρτε μια συμφωνία, προς Θεού, μη βγούμε από την Ευρώπη”. Έλεγαν ότι το mail Χαρδούβελη μας κόστισε 1 δισ. και οι άνθρωποι μας φέσωσαν σε έξι μήνες με πάνω από 100 δισ., κάτι που λέγεται όχι από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά από τους οικονομικούς οίκους και τα χείλη όλων των Ευρωπαίων» περιέγραψε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, για να προσθέσει στην απάντησή του:

«Αφού σταθερά ήμασταν υπέρ της ευρωπαϊκής ένταξης και του ευρώ, γιατί να έπρεπε να κάνουμε συμφωνία για να ψηφίσουμε; Όχι, το ψηφίσαμε γιατί το πιστεύαμε. Άλλωστε στο δημοψήφισμα εμείς ήμασταν σταθερά υπέρ του “ναι”, οι άλλοι ήταν στο “όχι”, οι άλλοι πίστευαν ότι μπορούμε να βγούμε από το ευρώ, οι άλλοι προδόθηκαν. Αρα, δεν υπήρξε καμία συμφωνία για συγκυβέρνηση, όπως κάποιοι θέλουν να λένε, γιατί εμείς παρασύραμε, αν θέλετε, τον Τσίπρα. Αυτός έκανε την κωλοτούμπα, ας μου επιτραπεί ο όρος, όπως τον κατηγορούν οι εκ των έσω δικοί του άνθρωποι. Εμείς δεν ψηφίσαμε μνημόνιο, εμείς ψηφίσαμε συμφωνία, στόχους, να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη. Και όλες οι εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου μας, αλλά και ευρύτερα κι από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που ήταν φιλοευρωπαϊκά κόμματα, είχαν ταχθεί με δηλώσεις “υπέρ”. Αρα, δεν ήταν ανάγκη να γίνει κάποια συμφωνία για να ψηφίσουμε. Εμείς ψηφίσαμε γιατί το πιστεύαμε και έτσι μείναμε στην Ευρώπη».

«Είναι νίκη δική μας, είναι νίκη της Νέας Δημοκρατίας και όσο και αν θέλουν κάποιοι να αμαυρώσουν τη μεγάλη εικόνα με τακτικίστικες συζητήσεις, του στυλ έγινε συμφωνία ή δεν έγινε, αυτή δεν αμαυρώνεται», ξεκαθάρισε ο κ. Μεϊμαράκης. «Με κλειστές τράπεζες, τα χρήματα να φεύγουν στο εξωτερικό, χωρίς φάρμακα και πετρέλαιο, χωρίς εισαγωγές και εξαγωγές, η ΝΔ κατάφερε – κι αυτό το λένε μεγάλες προσωπικότητες του εξωτερικού, η Μέρκελ, ο Ολάντ, ο Γιούνκερ κ.ά., οι οποίοι αποδέχονται ότι με τη ΝΔ κατάφεραν και συνεννοήθηκαν, κι έμεινε η Ελλάδα στην Ευρώπη», συνέχισε και  υπογράμμισε χαρακτηριστικά:

«Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται, η Ιστορία είναι αυτή και δεν παραχαράσσεται. Να είμαστε περήφανοι ότι η ΝΔ έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη και κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη».

«Μας οδηγούσαν στο Νομισματοκοπείο για να κόψουν δραχμή, αλλά προς πείσμα όλων, η ΝΔ πρωταγωνίστησε και η Ελλάδα έμεινε στο ευρώ», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας ότι την εν λόγω συμφωνία «την ψήφισε ομόφωνα η ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, με μια ιστορικής σημασίας ομιλία, με τον Κωστή Χατζηδάκη ως εισηγητή, τον Χρήστο Σταϊκούρα ως εκπρόσωπο και εγώ έτυχε να είμαι ο πρόεδρος της ΝΔ, και βάλαμε όλοι το λιθαράκι μας για να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ».

«Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, αυτή είναι η ιστορία μας, η περηφάνια μας και αυτό δεν παραγράφεται ούτε παραχαράσσεται», κατέληξε στη σχετική αναφορά του ο κ. Μεϊμαράκης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...