«Μας ζάλισε ο μαύρος που το παίζει Ελληνας. Εως εδώ. Δεν ξεχνάμε το καλοκαίρι. Μας έγραψε στα @ρχίδι@ του όλους μας, την Εθνική ομάδα και την σημαία μας». Η διατύπωση παραπέμπει σε ουγκανισμό κάποιου κάφρου – από τους πολλούς που, καθημερινώς, μολύνουν το Διαδίκτυο με τους ιούς της μικρόνοιας, της μισαλλοδοξίας και του αντιαισθητικού τους λόγου. Θα μπορούσε, επίσης, να είναι μία ανάρτηση του Παναγιώταρου, ή κάποιου ομοϊδεάτη του. Αλλά, τότε, δεν θα ήταν «είδηση».
Πρόκειται -τι δυσάρεστη έκπληξη!- για μία άποψη του Dr. Ευάγγελου Μαρκόπουλου, καθηγητή στο UCL του Λονδίνου. Και ο «μαύρος» είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Το σχόλιο του κυρίου καθηγητή αναρτήθηκε στο ανοιχτό προφίλ ελληνίδας δημοσιογράφου που, πριν από λίγες μέρες (8 Νοεμβρίου), είχε ποστάρει βίντεο των Μιλγουόκι Μπακς, στο οποίο ο Giannis τραγουδούσε, μαζί με άλλους συμπατριώτες μας, τον Εθνικό Υμνο στο γήπεδο των Κλίβελαντ Καβαλίερς.
«Δεν σας επιτρέπω να εκφράζεστε με αυτόν τον τρόπο στον τοίχο μου. Ο μαύρος που το παίζει Ελληνας;;;;;;; Και χρησιμοποιείτε χυδαίες λέξεις και διδάσκετε; Ειλικρινά θα ήθελα να μάθω τι ακριβώς διδάσκετε!!», απάντησε η κάτοχος της ιστοσελίδας. Σύμφωνα με τα βιογραφικά του στοιχεία που υπάρχουν στο Διαδίκτυο, Τεχνοκρατική Επιχειρησιακή Ανάπτυξη. Αλλά, πού και πού, ρατσισμό και χυδαιότητα. Αν και θεωρείται αυθεντία στην Πληροφορική, φαίνεται πως του αρέσει να καταπιάνεται και με ζητήματα στα οποία είναι εντελώς απληροφόρητος. Ούτε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, που πίσω από την απουσία του Αντετοκούνμπο από το Ευρωμπάσκετ είχε ανακαλύψει ολόκληρη συνωμοσία (και είχε υποσχεθεί πως θα τη μοιραζόταν μαζί μας) δεν τόλμησε να κατηγορήσει τον παίκτη.
Επειτα από τον σάλο που ξέσπασε, ο Δρ. Μαρκόπουλος επιχείρησε να διορθώσει τα πράγματα – και τα ‘κανε χειρότερα. Εγραψε στον τοίχο του στο Facebook: «Ελληνας είναι αυτός που δείχνει την διαχρονική αγάπη του για την πατρίδα. Είχαμε και έχουμε πολλούς ξένους που τίμησαν την πατρίδα και έχουν θέση στην καρδιά μας όπως ο Μπατίστα, ο Σχορτσιανίτης και άλλοι πολλοί. Το θέμα δεν είναι με τους ξένους που γίνονται Ελληνες αλλά με αυτούς που δηλώνουν Ελληνες και αρνούνται να υπηρετήσουν την πατρίδα (την Εθνική ομάδα) όταν αυτή τους καλεί…». Να τα πάρουμε ένα – ένα, κύριε καθηγητά;
- «Ελληνας είναι αυτός που δείχνει τη διαχρονική αγάπη του για την πατρίδα». Μα, αυτό ακριβώς δεν κάνει, χρόνια τώρα, ο Giannis; Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί, διαδηλώνει την αφοσίωσή του σε μία χώρα που, μέχρι να γίνει «κάποιος», του έδειξε περιφρόνηση και αδιαφορία. Που τον άφησε νηστικό, στο περιθώριο, χωρίς ιθαγένεια. Τυλίγεται με τη σημαία της, όταν οι περισσότεροι από μάς ντρεπόμαστε να την κρεμάσουμε στα μπαλκόνια μας στις εθνικές εορτές. Αλλά αρνείται να την υπογράψει, επειδή την τιμά. Διαφημίζει την Ελλάδα, τους ανθρώπους της, τις ομορφιές της, χωρίς -πλέον- να την έχει (την παραμικρή) ανάγκη. Επαναλαμβάνει περήφανα πως είναι Ελληνας, σε μια εποχή που οι περισσότεροι δεν το «φωνάζουμε» όταν βγαίνουμε στο εξωτερικό.
- «Είχαμε και έχουμε πολλούς ξένους που τίμησαν την πατρίδα και έχουν θέση στην καρδιά μας, όπως ο Μπατίστα, ο Σχορτσιανίτης». Καλά ο Μπατίστα. Η ελληνική ήταν η τρίτη του ιθαγένεια, μετά την πορτογαλική και την ολλανδική. Αλλά ο Σχορτσιανίτης; Από πού κι ως πού «ξένος»; Μπορεί η μητέρα του να κατάγεται από το Καμερούν, όμως ο πατέρας του είναι Ελληνας. Ο ίδιος, στην Ελλάδα μεγάλωσε. Επαιζε στις Εθνικές ομάδες (Παίδων, Εφήβων και Ανδρών) από 15 ετών. Μάλλον θα παρασυρθήκατε από το χρώμα του, κύριε καθηγητά. Το είχε πάθει και η Χρυσή Αυγή, πριν από μερικά χρόνια…
- «Το θέμα είναι με αυτούς που αρνούνται να υπηρετήσουν την πατρίδα όταν τους καλεί». Ισως δεν το γνωρίζετε, κύριε καθηγητά, αλλά πέρυσι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια από τους Μπακς και να αγωνιστεί με την Εθνική στο Προολυμπιακό Τουρνουά. Εφέτος δεν τα κατάφερε, επειδή ήταν τραυματίας – και, πλέον, περιουσιακό στοιχείο αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τον σύλλογό του. Αρα, τι; Το 2016 ήταν Ελληνας, ενώ το 2017 δεν είναι;
Ο Θανάσης (Αντετοκούνμπο), που ποτέ δεν απαρνήθηκε την Εθνική, είναι Ελληνας ή δεν είναι;
Ολοι εκείνοι οι (βέροι) Ελληνες που τα τελευταία χρόνια, χωρίς κανένα πρόβλημα τραυματισμού, εγκατέλειψαν (διά παντός) την Εθνική σε νεαρή ηλικία ώστε να υπηρετούν πιο ξεκούραστα τους συλλόγους τους;
Οσοι αρνήθηκαν να παίξουν με το εθνόσημο στο Λέστερ, την προσεχή Παρασκευή, επειδή προτίμησαν την Ευρωλίγκα;
Ο Giannis είναι Ελληνας, γιατί έτσι νιώθει. Γιατί, πριν φύγει για τις ΗΠΑ, δεν γνώρισε κάτι άλλο από την Ελλάδα. Γιατί ο Πρόεδρος Ομπάμα τον μνημόνευσε, στην ομιλία του στην Αθήνα, πλάι στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη (εσείς, κύριε καθηγητά, ως Ελληνας του εξωτερικού, αμερικανός υπήκοος και συνεργάτης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, θα έπρεπε να γνωρίζετε -καλύτερα από τον καθέναν- τι σημαίνει). Γιατί τα περασμένα Χριστούγεννα, που οι ιντερνετικές κάλπες στην Ελλάδα άνοιξαν για να ψηφίσουμε ποιούς θέλουμε στο All Star Game του ΝΒΑ, το «Giannis Antetokounmpo #NBAvote» πλημμύρισε τα social media. Γιατί, χρόνια τώρα, οι Ελληνες ξυπνούν τρεις τέσσερις φορές την εβδομάδα με τον καημό του Γιάννη. Επαιξε καλά; Νίκησε; Πόσους πόντους έβαλε;
Η Ελλάδα θέλει τον Αντετοκούνμπο Ελληνα. Κι αυτό, κανένα τραυματισμένο γόνατο και κανένας γελοίος συλλογισμός δεν μπορεί να το αλλάξει.