Ο Σκορσέζε σκηνοθετεί, οι Ντε Νίρο και Ντι Κάπριο πρωταγωνιστούν: τα τρία τέκνα της Μικρής Ιταλίας «μεταφέρθηκαν» στη μεσοπολεμική Οκλαχόμα | CreativeProtagon / Shutterstock
Επικαιρότητα

Ο Μάρτιν Σκορσέζε, τα ένδοξα τέκνα και οι «Δολοφόνοι»

Ο ιταλοαμερικανός σκηνοθέτης και οι δύο αγαπημένοι πρωταγωνιστές του, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο και ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, συμμετέχουν για πρώτη φορά μαζί σε μεγάλου μήκους ταινία του πρώτου. Οι πολυαναμενόμενοι «Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» αναφέρονται στη δολοφονία δεκάδων ιθαγενών της φυλής Οσέιτζ τη δεκαετία του 1920 στην Οκλαχόμα, από ντόπιους λευκούς
Protagon Team

«Πλησιάζει η μέρα των τριών τέκνων της Μικρής Ιταλίας που κατέστησαν τη μεγάλη οθόνη ακόμα μεγαλύτερη» γράφει ο Βαλέριο Καπέλι της Corriere della Sera, αναφερόμενος στην πολυαναμενόμενη, όχι μόνον στην Ιταλία αλλά σε όλον τον κόσμο, πρεμιέρα της ταινίας «Killers of the Flower Moon», σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε και με πρωταγωνιστές τον Ρόμπερτ ντε Νίρο και τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο – αυτοί είναι τα τρία τέκνα της Μικρής Ιταλίας που γεμίζουν με υπερηφάνεια τον ιταλό δημοσιογράφο.

Η πρεμιέρα των «Δολοφόνων του Ανθισμένου Φεγγαριού» έγινε τον περασμένο Μάιο στο Φεστιβάλ Καννών, ενώ στους κινηματογράφους η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται παγκοσμίως την τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου (την Πέμπτη 19 του μήνα στην Ελλάδα).

Το φιλμ βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο που έγραψε το 2017 ο αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ντέιβιντ Γκραν, εστιάζοντας την υπόθεση σε ένα σκοτεινό κεφάλαιο της αμερικανικής Ιστορίας: τη δολοφονία δεκάδων (τουλάχιστον) ιθαγενών της φυλής Οσέιτζ τη δεκαετία του 1920 στην Οκλαχόμα από ντόπιους λευκούς που εποφθαλμιούσαν τα πλούσια σε πετρέλαιο εδάφη τους. Μιλώντας στο περιοδικό Time, ο Μάρτιν Σκορσέζε χαρακτήρισε την ιστορία της ταινίας του ως «μια νηφάλια ματιά σε αυτό που είμαστε ως πολιτισμός».

Ο κορυφαίος αμερικανός σκηνοθέτης άρχισε να ασχολείται με τους «Δολοφόνους του Ανθισμένου Φεγγαριού» λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας «Σιωπή», η οποία αφηγείται την ιστορία πορτογάλων ιησουιτών μοναχών που βιώνουν μια κρίση πίστης, στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα.

Αρχικά εντυπωσιάστηκε από τη συνύπαρξη των φράσεων «Ανθισμένο Φεγγάρι» και «Δολοφόνοι» στον τίτλο του βιβλίου. «Επρόκειτο για μια αίσθηση, κάτι σαν χαϊκού, σχεδόν» ανέφερε σχετικά ο Σκορσέζε. Πριν καν ολοκληρώσει την ανάγνωση του βιβλίου, γνώριζε ήδη πως ήθελε να το μεταφέρει στον κινηματογράφο.

«Το “Killers of the Flower Moon” είναι μια βαριά, σοβαρή ταινία, λιγότερο απροκάλυπτα βίαιη από τον “Ταξιτζή”, “Τα Καλά Παιδιά” και το  “Οργισμένο Είδωλο”, που συνέβαλαν στο να χτιστεί η φήμη του Σκορσέζε, αλλά ίσως πιο ευθυγραμμισμένη από οποιαδήποτε άλλη με την ύπουλη, εγωιστική φύση των ανθρώπων» συνοψίζει η Στέφανι Ζάκαρεκ, κριτικός κινηματογράφος του Time. «Πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος βίας, που γεννιέται από την απληστία, τον ρατσισμό και τον σφετερισμό» εξηγεί.

Η ταινία, όμως, αφορά και έναν γάμο, μεταξύ των χαρακτήρων που υποδύονται ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και η Λίλι Γκλαντστόουν. Ο ΝτιΚάπριο είναι ο άλλοτε γλυκός, άλλοτε πανούργος βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ερνεστ Μπέρκχαρτ, τσιράκι του φαινομενικά μεγαλόψυχου θείου του, ενός μεγαλοκτηνοτρόφου ονόματι Γουίλιαμ Χέιλ, τον οποίο ερμηνεύει ο Ρόμπερτ ντε Νίρο.

Οσον αφορά την Γκλάντστοουν, η ερμηνεία της οποίας εγκωμιάζεται ήδη, είναι η Μόλι Κάιλ, μέλος της φυλής Οσέιτζ, η οποία παντρεύεται τον Ερνεστ Μπέρκχαρτ. Διαθέτει μεγάλο πλούτο χάρη στο πετρέλαιο που βρέθηκε στα εδάφη της φυλής της, αλλά ξαφνικά αρχίζει να βλέπει με αγωνία συγγενείς της να πεθαίνουν μυστηριωδώς, ενώ και η δική της υγείας επιδεινώνεται, επίσης με ανησυχητικό ρυθμό.

Το βιβλίο του Ντέιβιντ Γκραν εστιάζεται σε μεγάλο βαθμό στη γέννηση του Bureau of Investigation –το μετέπειτα FBI– και συγκεκριμένα σε έναν από τους πιο αξιόλογους πράκτορές του, τον Τομ Γουάιτ. Τον υποδύεται ο Τζέσι Πλέμονς, ωστόσο αρχικά ο ρόλος προοριζόταν για τον ΝτιΚάπριο. Αλλά κάτι τον ενοχλούσε, όπως και τον Σκορσέζε.

«Μετά από κάποιο σημείο συνειδητοποίησα ότι έκανα μια ταινία για όλους τους λευκούς, με την έννοια ότι προσέγγιζα  το ζήτημα από έξω προς τα μέσα, αυτό με απασχολούσε» εξήγησε ο σκηνοθέτης. Τελικά, αυτός και ο Ντι Κάπριο συνειδητοποίησαν ότι ο πυρήνας της ταινίας δεν ήταν η γέννηση του FBI, αλλά η ιστορία αγάπης μεταξύ του Ερνεστ και της Μόλι.

Οι «Δολοφόνοι του ανθισμένου Φεγγαριού» είναι η ενδέκατη ταινία του 81χρονου (την 17η Νοεμβρίου) Σκορσέζε στην οποία πρωταγωνιστεί ο 80χρονος Ντε Νίρο, ενώ ο 49χρονος (την 11η Νοεμβρίου) ΝτιΚάπριο έχει συνεργαστή με τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη επτά φορές. Οι δύο ηθοποιοί μαζί στο πλατό υπό την καθοδήγηση του Σκορσέζε πρώτη φορά βρέθηκαν το 2015, αλλά επρόκειτο για μια ταινία μικρού μήκους («The Audition»), οπότε οι «Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» είναι πρακτικά η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους στην οποία συμμετέχουν και οι τρεις.

Ο κριτικός της Corriere della Sera κάνει λόγο για ένα «ιδιότυπο τρίγωνο» που εδράζεται «σε κοινές ρίζες και στον αλληλοσεβασμό». Οσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα… σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες στους κινηματογράφους (και στη συνέχεια στο AppleTV+).